Reklama

Reklama

Mumbaí: pekelná megapole

(TV film)
  • Francie Mumbai: The Infernal Megapolis (více)
všechny plakáty
Francie, 2021, 55 min (Alternativní 42 min)

Obsahy(1)

Kritický pohled na život bohatých i chudých lidí v jednom z nejlidnatějších měst světa... S více než 20 miliony obyvatel se Mumbaí řadí k nejlidnatějším městům světa a jejich počet se bude nadále zvyšovat. Už dnes ji mnozí přezdívají „pekelná metropole“. Město v sobě skrývá nespočet lidských příběhů, které dokreslují jeho rozmanitost. Poznáme boj lidí v Dharavi, největším slumu v Asii, kde se na dvoukilometrové ploše tísní více než milion lidí, o lepší budoucnost, ale také praktiky realitních magnátů, kteří s podporou města srovnávají chudinské čtvrti se zemí, aby na nich mohli postavit luxusní byty pro vyšší vrstvy. Současný překotný rozvoj přináší pro velká města i zcela neočekávané problémy. V okrajových částech města ležících v blízkosti okolních lesů útočí na místní obyvatele zvířata i nebezpeční levharti. Každoročně je při útocích kočkovitých šelem zabito několik lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi zajimave natocena sonda do podstatnych kazdodennich ukonu a osudu beznych Indu v jednom z nejlidnatejsich mest sveta. Vyborny pruvodce vsednodennosti! ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný sociologicko-demograficko-urbanistický dokument indické megapole. Gentrifikace vs. slumy...znáte to...každý chce žít jako na západě, ale v Indii je to vskutku nevšední (mentální) proces. Populační exploze i tam jednou musí skončit, ale ještě to bude trvat. 78%. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, pokud chtěli předat širokoúhlý obraz téhle megapole, rozhovory a žití chudých, bohatých a těch někde mezi, pak zvolili skvělý přístup. K tomu zvládli vyjádřit atmosféru a tep města a vměstnat do tak krátkého časového pásma. Velmi dobré. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Mumbai má 22 milionů, každé ráno se musí obrovské množství lidí dostat do práce, vlaky narvaný, občas někdo vypadne za jízdy, tak 7 mrtvých denně. Státu Indie je to jedno, a ten pán, co mu vlak ufikl obě nohy až po kokot, se snaží vybojovat míň smrtelné podmínky pro cestující.___Drahé pozemky, staví se hlavně do výšky, tedy mrakodrapy. Developeři si dělají zálusk na území slumů, slumařům ale při vystěhování musí nabídnout byty. Jak náhradní bydlení vypadá? To nechceš vidět.___Mumbajské dámejídlo? Silné nohy, kolo po dědkovi, nákupní tašky + kastrůlky.___Kdo chce bydlet dál od ruchu velkoměsta, v sepětí s přírodou, může na rozhraní Mumbaje a chráněného parku. Tam je rada, pokud jdete v noci z práce, mít u sebe hůl, i když levharti loví spíš jen děti a psy. ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

"Širokospektrální" zachycení závažných problémů ind. velkoměsta: chudoba i mrakodrapy, podvýživa i obezita, mrtví na chodnících i na kolejích, vznik tzv. nové třídy a negramotnost, Bollywood, levharti na parkovištích... 21 mil. obyvatel...Vítejte v Mumbaí... Informace, jak funguje nové bydlení pro vystěhované ze slumů, kt. jim je  povinen /dle tamních zákonů a po splnění určitých podmínek/ developer zajistit,  jsou  značně zmanipulovány (myslím ze strany dev. ne dok). Co se stane s obyvateli, kt. nesplňují kritéria pro přidělení? Vyženou je na okraj města, do "krabic" ► odpadky, špína, beton a ... všudypřítomné děti.  ॐ) ()

Reklama

Reklama