Reklama

Reklama

Ježek v mlze

  • Sovětský svaz Jožik v tumaně (více)
Mysteriózní / Animovaný / Krátkometrážní / Drama / Horor
Sovětský svaz, 1975, 10 min

Obsahy(1)

Príbeh malého ježka, ktorý ide ako každý večer starou známou cestou navštíviť priateľa medveďa, nesie mu malinový džem a teší sa, ako budú spolu počítať hviezdy, popíjať čaj. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby sa cestou nestratil v hmle a všetko nebolo zrazu inak... (oficiální text distributora)

Recenze (79)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Byl to dech tajemné bílé klisny, či jen obyčejná mlha, co zahalilo temný hvozd a z ordinérních věcí udělalo pro vystrašeného bodlináče doposud nepoznané nebezpečí? Má jeho malinový džem vodotěsné balení? Je po tom všem kolem medvědova komína pořád stejně hvězd? Jsou existenciální prožitky, po kterých ježek musí zákonitě říct medvědovi, ať si samovar narve do prdele i s jalovcovými větvičkami.. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zase jeden zajímavý animovaný film. Ježek v mlze nejdříve vypadá na roztomilou procházku za kamarádem medvědem, pak ale přijde mlha a najednou je to úplně jiný film. Obestoupí nás až horová atmosféra, z lesa se postupně vynořují postavičky, zase zalézají... Ta stísněnost jde dost cítit, zvlášť, pokud ježeček je tak milé zvíře. A některé ježkovy věty na ke konci jsou kouzelné (nechci prozrazovat děj). Takže pokud chcete postrašit děti, směle do toho. ()

Reklama

pursulus 

všechny recenze uživatele

Ekzistencialnyj jožik¬         Už výtvarné zpracování samo, aniž bylo porozuměno mluvenému slovu, je velice zdařilé (výtvarně jsou postavy zpracovány stejně jedinečně, jako u našeho J. Trnky); ač ovšem teprve po porozumění jemu můžete ono plně oceniti (brunátné tváře medvěda, útlost ježkova těla etc). Vnímavý člověk ale rozumění mluvenému, po několika pozorných shlédnutích, nebude mnoho postrádati — byť v některých místech (pouť po řece) je dosti důležito.¬                 Já sám — roztržit a těkav po kdovíjakých zeměkrajích — jsem byl plně osvícen až na potřetí, slovenskými titulky; neboť rusky ani anglicky mnoho nerozumím. A tak jsem si mohl na počtvrté vychutnati Jožika v tumaně i v původním ruském namluvení… Dodávám, že myšlenka se s příběhem a ten zas s výtvarnem a naopak natolik propojuje, že označiti tento počin za dílo dokonalé není přeháněním… ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Pohádka??? Bojim, bojim, já chci maminku. U scény s vylekaným medvědem, se o mě pokoušel infarkt. Vidět tohle jako dítě, začnu se počůrávat a tak měsíc bych musela spát s rozsvícenou lampičkou. Díky bohu, ja nepaněmaju pa rusky, takže nemám nejmenší anung o čem pan vypravěč povídal, jinak bych vočadla dneska opravdu nezamhouřila. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Mlha je prevít, to ví už zasloužilí horroroví tvůrci. Věděli to i prostí lidé, protože ti v ní určitě zabloudili častěji, než auto v němž společně na pařbu jeli Carpenter, King a Herbertem, a tak vznikl lidový příběh, podlě nějž byl natočen tenhle milý, pohádkově temný příběh o ježkovi, který cestou na návštěvu k medvědovi, zabloudí v mlze. A vidí v ní divné, předivné až roztodivné věci, milé děti. Animace je zpočátku až dost úsměvná, ale jakmile vstoupíme do mlhy, přesladká pohádka se mění v napínavý skoro až horror (když se objevil psí čumák, málem jsem vykřikl), sugestivně podporovaný trefným hudebním doprovodem a lehce využívající dnes přečpelé momenty (lekačka doprovázení zvukem). Je to fajn, více pohádka než horror, ale je to přesně ten druh pohádky, z níž může krásně zamrazit. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • V Kyjevě stojí socha ježka právě z tohoto filmu. (Puppy)

Reklama

Reklama