Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Na televizní film velice kvalitně natočené dílo, nejen co se týče herců, ale i reálií, či lokací. Natáčelo se v Čechách, ničené město je Most, respektive jedna jeho část, a i kostel, odstřelený hned na začátku, je oběť honby za uhlím. Takových scén je ve filmu ovšem málo, a celek stojí a padá s hereckými výkony a prokreslením postav. Bezvýchodná nesmyslnost zákopové války je vykreslena dokonale, stejně jako beznaděj citlivějších lidí, kteří nejsou schopni, nebo ochotni, adaptovat se na peklo válečného konfliktu. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Na západní frontě klid (1979) byl jedním z prvních válečných filmů, který jsem jako dítě viděl, a některé scény se mi hluboko vryly do paměti (za všechny např. Paulovo kreslení holuba v okamžiku, kdy profesor dává třídě pomaturitní vlastenecká ponaučení, tvrdý výcvik v kasárnách, opětovné setkání kluků s Himmelstossem na bojišti, Himmelstossova připodělanost při prvním útoku a hlavně bezprostřední setkání Paula s francouzským nepřítelem a samozřejmě samotný závěr filmu). Když jsem to teď po X letech viděl znovu, musím konstatovat, že silný zážitek se opět dostavil a nebyl o nic menší... Zvláště díky skvělým hereckým výkonům a podivuhodnému "televiznímu" zpracování. (Ponechme stranou okolnosti, za jakých bylo možné natáčet v ulicích historického Mostu.. To je tragická kapitola sama o sobě...) Střízlivé a nebombastické zpracování hravě strčí do kapsy Spielberga a podobné fušery :) V dětství mi tento film spolu se čtením dalších Remarqueových, Barbusseových a Rollandových románů pomáhal utvářet představu o 1. světové válce. __ A když už je řeč o 1. světové, poznámka na okraj pro Brňáky: Víte, čemu by se mohlo říkat "literární kontrapunkt"? Např. čtení Masarykovy Světové revoluce (příp. nějakého románu se stejným tématem) na lavičce na zadním okraji vojenského pohřebiště z 1. sv. války na Ústředním hřbitově... Doporučuju ;-) __ 4 a 1/2* ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Na zítřejší dopoledne mám připraveno nové zpracování Remarqueovy předlohy, takže jsem si řekl, že by nebylo od věci připomenout si tuto klasiku. No, je pravdou, že když jsem film viděl před nějakými třiceti lety, udělal na mě mnohem větší dojem než dnes. Dnešním pohledem jsem se kriticky díval na příliš mělké a úzké zákopy a ani bojové scény se už nedaly brát příliš vážně. Ale... Snímek už má bezmála padesát, a když ho srovnám se sebou samým, vychází z toho jako jasný vítěz, takže bych se měl zdržet přehnané kritiky. Z toho, co jsem viděl, je ale naprosto jasné, že tvůrci knihu znali a že plně vystihli její hlavní myšlenku. Film se sice předlohy nikterak těsně nedržel (ono by to asi ani nešlo, pokud by to neměl být seriál), ale troufám si tvrdit, že by byl její autor s výsledkem spokojen, protože tvůrci zapracovali do děje všechny jeho podstatné myšlenky. Přes veškeré své nepodstatné výhrady si myslím, že si tento senior i po těch letech čtyři pěticípé zaslouží. / Poučení: Když se celá generace stane potravou pro děla, není příliš prostoru pro humor. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Su vojnove filmy, ktore sa snazia zaujmut hlavne megalomanskou reziou a viac ako na samotnu podstatu vojny sa zameriavaju na osudy jednotlivych hrdinov. Nieje to chyba, no su to filmy viac urcene na zabavu. All Quiet on the Western Front ma nenapadnu reziu, nie prilis slavne tvare, no vojnu vam predstavi vcelej jej , az grotesknej, absurdnosti. Osudy hrdinov su velmi silne a putave, no dopredu sa po celu dobu tlaci ony zmysel/nezmysel vojny. Tak trpky pocit, ktory som mal po skonceni filmu som pri pozerani hadam este nezazil. Nenechajte sa odradit tym, ze v zatvorke za nazvom je napisane "TV film". Vyprava je prekvapivo bohata a realitu vojny film zobrazuje naozaj posobivo. Jednoznacne jeden z najlepsich vojnovych filmov ake som videl. (ps.: predlohu som necital) (10/10) ()

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorý som si pozrel namiesto povinného čítania rovnomennej knižky Remarqua do školy. No nepozerajte tak na mňa! Nemal som proste čas :) No, ale späť k filmu. Herci hrali skvelo, zákopy a zničené dediny vyzerali veľmi realisticky. Z postáv ma najviac zaujal Kat alebo taktiež aj Himmelstoss, ktorý vyzeral ako Steve Martin s poirotovskými fúzikmi. Inak vedeli ste, že sa točilo v Česku? Keď som sa to dozvedel, takmer vôbec ma to neprekvapilo pretože už počas filmu som si všimol tie také "typické" české železničné staničky, ktoré vyzerajú rovnako už po desaťročia. Celkové hodnotenie: 84% a musím povedať, že som sa ani chvíľku nenudil. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Filmaři vybudovali tři kilometry zákopů a dovezli do nich živé krysy. (jenik71)
  • Film se v Česku dočkal 4 dabingových verzí. 1. verze z roku 1983 pro Československou televizi, 2. verze z roku 1993 pro VHS, 3. verze z roku 1995 pro televizi Prima a poslední (čtvrtou verzi) z roku 2009 pro DVD. (Varan)
  • Film je adaptací stejnojmenného románu Ericha Marii Remarquea, německého veterána první světové válk, který ve svém díle použil vlastní zkušenosti ze zákopů. (x_silver)

Reklama

Reklama