Reklama

Reklama

Vojenský soud se vzbouřenci z lodi Caine

  • USA The Caine Mutiny Court-Martial
Trailer

Posádka námořní lodi USS Caine z druhé světové války povstane během bouře proti svému nevyrovnanému veliteli. Neochotný právník ji zastoupí před vojenským soudem, u kterého čelí následkům, a také se pozastaví nad rozdílem mezi povinností a odvahou. (SkyShowtime)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Poslední film Williame Friedkina a Lance Riddicka je komorním soudním dramatem, které neurazí ani nenadchne. Film v podstatě volně plyne bez překvapivého momentu a kdyby byl epizodou seriálu JAG, nemohl by nikdo říci ani půl slova. Nicméně já osobně mám slabost pro soudní dramata a Kiefera Sutherlanda, což můj zážitek z filmu pozvedlo na vyšší úroveň. Bez Kiefera Sutherlanda bych snímku dal lehce pod 70%, takto dávám solidních 75%, ale to jen díky jeho skvělému hereckému výkonu. ()

Polux 

všechny recenze uživatele

5/10 | Taková ta ultra laciná a v podstatě výplňová epizoda JAGu z 90s, ve které nezbyly prachy na jakékoliv exteriéry, natož reálné lokace (nebo libovolnou vojenskou techniku:-)), takže to celé stojí jen na jedné místnosti, pár hercích a několika kusech nábytku. Totální absence hudby v průběhu filmu (s výjimkou asi minuty na úplném konci a závěrečných titulků) dojem televizní/divadelní inscenace, ruku v ruce s nuznou výpravou a sterilní kamerou a střihem, jen podtrhuje. Což by samo o sobě nebyl problém, pokud by film táhl příběh, postavy a vypjaté dramatické situace. | To se ovšem nestalo. Dějově to nemá absolutně čím překvapit, postavy nedostanou šanci se výrazněji ukázat a na nějaké vyhrocené dialogové výměny (ve stylu Cruise vs Nicholson v A Few Good Men) také nedojde. Kromě toho Sutherland s podivnou dikcí působí od první minuty jako naprostá psycho troska (což asi nebyl záměr) a fakt, že se v závěru úplně sesype, tak nemůže překvapit ani neznalce předlohy nebo předchozích adaptací. | Friedkinovu poslední štaci zachraňuje vcelku obstojná pointa, pár ucházejících scén (výslech napůl retardovaného svědka pobavil:-)), důstojná rozlučka/rolička Reddicka a Sutherlandovo herecké sólo ve finále. Škoda, že živoucí legenda na poli vedlejších úloh v "military" filmech Dye je tady, doslova, jen do počtu. Není to vyloženě průser, ale velká sláva také ne. | PeZet ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Herecky výborný (předčasný odchod Lance Reddicka je jedna z nejhorších věcí, co se letos ve světě filmu stala), příběh se dá zjevně aplikovat na jakoukoli éru a jako soudní drama scénář vždy skvěle obstojí, ale vizuálně je to fakt strnulý. Tam nebyla bohužel ani snaha to nějak oživit, člověk nepotřebuje hned kameru Dvanácti rozhněvaných mužů, ale od Friedkina je tohle až překvapivě suchý. 6/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poslední snímek klasika světového filmu. Rozpočtem, záběrem, výpravou a ambicemi nedůstojný poslední snímek. Nikoli však kvalitami. Problém není v tom, že z toho divadelní prkna čpí na sto honů, ani že to působí jak podfinancovaná televizní inscenace z devadesátek "jedeme vše na první dobrou v kulisách, které tu zbyly po poslední epizodě Práva a pořádku". Ne, největší problém je, že je to asi tak sto šedesátá první adaptace klasicky rozehraného námořně-vzpourového dramatu (a to se ještě stírají veškeré ty přiznané i nepřiznané variace na Caine/Bounty syžet). A tato adaptace nepřináší nic svého, Friedkina v tom naprosto v ničem nepoznáte. Není to ničím zajímavé samo za sebe, ničím se to od zbylých variací neodlišuje. Což neznamená, že je tato verze horší/lepší. Je to solidní televizní adaptace, solidního soudního dramatu se solidním obsazením. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

skvěle obsazená soudní konverzačka, která je spíš rozhlasovou hrou, ale velmi dobře se poslouchá a ve svých světlejších momentech dokáže slušně vtáhnout, Jelikož neznám předešlá zpracování tak to pro mě bylo celé nové a nenudil sem se. Na druhou stranu bych si ale dovedl představit mnohem intenzivnější soudní drama...60% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Del Toro tvrdí, že sledujúc Friedkinovu réžiu sa mnohému naučil: "V zrelom veku 58 rokov som videl, že z mnohých nástrojov v Billyho arzenáli bola práve láskavosť jedným z najúčinnejších." (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

William Friedkin míří k vojenskému soudu

William Friedkin míří k vojenskému soudu

30.08.2022

Je tomu už dlouhých jedenáct let od doby, kdy legendární oscarový režisér William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) natočil svůj zatím poslední hraný snímek Zabiják Joe s Matthewem… (více)

Reklama

Reklama