Reklama

Reklama

Muž se železnou maskou

(TV film)
  • Velká Británie The Man in the Iron Mask (více)
Trailer

Obsahy(1)

V historickém dobrodružném filmu podle příběhu Alexandra Dumase se opět setkává legendární čtveřice mušketýrských přátel: D'Artagnan, Athos, Porthos a Aramis. Vláda hýřivého francouzského krále Ludvíka XIV. podle nich Francii dvakrát nesvědčí, a tak se rozhodnou využít znalosti tajemné identity muže se železnou maskou na tváři. Ten dosud strávil značnou část života zavřený ve vězení, ačkoli se žádného zločinu nedopustil – kromě toho, že se Ludvíkovi k nerozeznání podobá. (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplnění jednoho restu. I když má tento film samozřejmě s historií máloco společného, je to svižné, správně dobrodružné i romantické a díky velmi schopnému netuctovému záporákovi Fouquetovi (kterému jsem docela fandil :) ) i dost napínavé. Určitě nejlepší zpracování příběhu a jedna z nejlepších adaptací Dumase vůbec. P. S. Je třeba rovněž zmínit velmi povedený klasický dabing v čele s hlasem Eduarda Cupáka, který propůjčil hlas ústřední Chemberlainově dvojroli. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Prešibaný lišiak a ničomný špekulant a kráľ podkutých Dumas servíruje také teatró, že fancúzski učitelia dejepisu zmätene hrabú listiny. No nie až tak, ale celý Newell aj s en samblé by bez námetu Kreátora zápletok mlátili slamu. Takto si pomohli navázjom a skĺbili ukážkový šerpový trik. Rutinné remeslo, k dobe vzniku však úctyhodné. (videné 06.01.2016,STV1 archív) ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Ono je jedno, že to nebylo podle Dumasova románu, že tam vypadli tři mušketýři. Ono to mělo šťávu. Výborná hra mezi Colbertem a Foucetem. A ten konec "Bratře, nepolíbíš mě?" Je plno železných masek: jedna brilantně francouzská, ale na můj vkus příliš snažící býti vtipný. druhá zase typicky americká bez taktu, kdy se královně "tyká", atd atd... Pro mě zatím vítěz tématu Filip vs Ludvík. "Jsem Ludvík, jsem Ludvík..... Ludvík!" ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní historickodobrodružný film, který ukazuje s určitou škodolibostí možnou podobu slavné historie francouzského království. Král králu Ludvík XIV. byl pro svou rozmařilost a státnickou neschopnost zaměněn za své starší tajné dvojče Filipa (krásná dvojrole pro Richarda Chamberlaina). Pochopitelně musí vystupovat pod jménem Ludvík, výměnu, kromě obou zainteresovaných stran, zaregistrovali jen nejbližší. A ti to přijali s velkou nadějí pro své vlastní potřeby. Jinak je poměrně krásně zpracovaná nejistota, strach a beznaděj Filipa, který dlouho nevěděl, co se to vlastně děje. Všech se stále ptal, kdo je, a když se dočkal odpovědi, byl šokován. Svou novou roli ale přijal a moc se tomu nebránil. Dalo by se říci, že jedna mocenská skupina, která nemohla provádět své vládnoucí záměry, touto záměnou vyšachovala druhou mocenskou skupinu. A to vše ve jménu a rozkvět Francie. První skupinu vedl ministr Colbert de Voliere (Ralph Richardson) se všeho schopným pohůnkem d'Artagnanem (Louis Jourdan). Druhou skupinu vedl ministerský předseda Fouquet (dobrý Patrick McGoohan) s ještě více podlejším pohůnkem Duvalem (Ian Holm). Z dalších rolí je třeba zmínit ženy: Louise de la Valiére (Jenny Aqutter), do které se zamiloval jak Ludvík, tak Filip. Ludvíkem byla znechucena, Filipem pak okouzlena. Dále Ludvíkova stará manželka Marie Terezie (Vivien Merchant), která přijala příchod Filipa s velkou nadějí a Ludvíkova matka Anna Rakouská (Brenda Bruce). Napínavé, svižné, zajímavé. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Do určité míry mile staromódní - a dle očekávání zromantizovaný snímek, který se poctivě snaží vystihnout jak dobové reálie, o nichž pojednává, tak i ducha předlohy Alexandra Dumase st. ... jakožto velkého mistra, obdařeného bohatou představivostí - a disponujícího zručným perem i rozsáhlou slovní zásobou. Bohužel se mu to daří jen částečně. Filmaři ke své vlastní škodě nedokážou vpravit do veskrze pěkných interiérů i exteriérů plnohodnotnou dobovou atmosféru - a jimi vybraní protagonisté neumějí divákovi zprostředkovat odpovídající tah na branku. Výsledné dílko je snad až lehkovážně povrchní, a přitom nesouzní s naivitou některých scének, která může být i úmyslná. Krom toho: D'Artagnan se nějakým trapným nedopatřením stává postavičkou nechtěně směšnou a nepříliš sympatickou. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Po zhlédnutí tohoto filmu se rozhodl Steve Harris svou novou kapelu pojmenovat podle mučícího přístroje - železné panny - Iron Maiden. (mak.)
  • Hoci bol tento film vyrobený pre televíziu, bol uvedený v kinách v niekoľkých krajinách vrátane Dánska, Maďarska, Východného Nemecka a Západného Nemecka. (Arsenal83)

Reklama

Reklama