Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1937 přijíždí do malého anglického městečka v malebném Yorkshiru mladý zvěrolékař James Herriot. Záhy je přijat jako asistent u vyhlášeného místního veterináře Siegfrieda Farnona. Ten však používá poněkud svérázné metody, a to v práci i soukromí. Když pak o prázdninách do mládeneckého domu doktora Farnona přibude ještě Siegfriedův vydařený bratr Tristan, jehož právě vyhodili od vysokoškolských zkoušek a Jamesovo srdce pokouší krásná dcera místního farmáře Helena, není o dramatické i humorné situace v ordinaci, ale i ve chvílích volna ani na okamžik nouze... Hlavní role v britské televizní adaptaci oblíbené knižní předlohy Jamese Herriota ztvárnili Simon Ward, Lisa Harrowová, Brian Stirner a hvězdný Anthony Hopkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný film starej britskej školy ponúkajúci príbeh mladého vidieckeho veterinára pracujúceho u svojského zverolekára Siegfrieda. Okrem pracovných návštev pacientov a ich liečenia sa James zapája aj do miestnej spoločnosti tvorenou nie len miestnymi farmármi ale aj mladými dievčatami. Taký Doktor z hôr v celovečernom prevedení a s noblesou a trochou humoru. Okrem vtipných momentov tak film získava aj romantickú linku. Produkcia je kvalitná a herci sú dobrí všetci nie len Anthony Hopkins. 70% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl, ze stejnojmenného seriálu jsem před dlouhými lety viděl pár dílů, takže nemohu hodnotit nebo srovnávat. Tenhle film mi ale přišel docela o ničem, nevýrazný a skoro celou dobu jsem se nudil. Za milou venkovskou atmosféru a sympatické herecké obsazení (Anthony Hopkins ani špatný být nemůže) ale dávám aspoň 40%. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říci, že hodnocení tohoto filmu, které je před tím mým na úrovni 70 %, mě trochu štve. Jde totiž o naprosto všední, zbytečný a ničemný film, který nikoho neurazí, nikoho neodpudí, o nic se nesnaží a přijde většině lidí jako průměrný. Tak mu dají tři hvězdičky. Ale to je vlastnost žánru drama, že se musí fakt snažit, aby mělo pod 50 %. Prostředí veterinární kliniky je samo o sobě neinteresantní, ovšem zajímavě udělat asi lze, ale zde může zaujmout opravdu snad jen lékaře nějaké jiné zajímajícího se o postupy v první polovině 20. století. Uměle vložený románek (z něhož jsem měl pocit, že tam musel být proto, aby film neměl jen 30 minut), má světlé momenty a ve dvou scénách je i celkem zábavný. Jediná zajímavost tak tkví v přítomnosti Anthony Hopkinse, který jako jediný má opravdu povedenou postavu a hraje jí docela pěkně a zábavně. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Adaptace ze 70. let už trochu opršela. Nenabízí příběh a dokonce ani epizody, spíš poklidné plynutí života venkovského veterináře a lidí, se kterými se stýká. Zobrazuje venkovský život, stará malebná stavení a krásnou přírodu –a asi ulahodí britskému oku, či oku každého, kdo sní bukolické sny. Na obrazovce, takže bez smradu ze stájí a nástrah počasí – mimochodem, scenérie ve filmu je většinou zalitá sluncem. Nejde o komedii, ale o takové milé podkresové vyprávění. SHRNUTÍ: Když chcete film k nedělní bábovce s babičkou. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Predlohu síce nepoznám, ale kedysi som v televízii sledoval rovnomenný seriál z roku 1978. Je to síce o tom istom, ale seriál je asi vhodnejší na tento typ epizoidnej veterinárnej témy. Príbeh totiž postráda výraznejšie dramatické scény (odhliadnuc od pár scén s veterinárnou praxou) i gradáciu deja. Dej proste iba plynie, občas vážnejšie, občas humornejšie. Sám pôsobí, akoby išlo len o epizódu. Herci i postavy sú však fajn. Len jedno ma štve, prečo som nedostal pozvánku na záhradnú slávnosť od Trickyboo-ho aj ja? ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • V knize Siegfried (Anthony Hopkins) koupil praxi v roce 1932 od 85letého důchodce. V tomto filmu ji v roce 1927 převzal jako rodinný podnik. (sator)
  • Přestože se James Herriot narodil v anglickém Sunderlandu, strávil prvních 23 let svého života ve skotském Glasgow a nikdy neztratil přízvuk, jak lze slyšet v televizních rozhovorech. Simon Ward ho však hraje jako Londýňana. (sator)
  • Telefonní číslo ordinace je Darrowby 85. (sator)

Reklama

Reklama