Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (956)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Max je vodičom taxíku, ktorý sníva svoj veľký sen. Mať vlastnú, luxusnú autodopravu. Jedného dňa zoberie na "palubu" elegantného gentlemana, ktorý si jeho služby prenajme na celú noc. Napriek tomu, že je to proti predpisom, Max vďaka zvýšenému prísľubu finančnej odmeny, ponuku príma. Maxa čaká noc na ktorú len tak ľahko nezabudne. Vďaka hereckému obsadeniu, originálne zamotanému príbehu, veľmi slušný, no zároveň ťažko uveriteľný thriller. Nemyslím si totiž, že by nájomný vrah zrovna takto komplikovane riešil svoje objednávky. Tak isto správanie taxikára miestami postrádalo logiku. Záver čiastočne vynahrádza negatívne dojmy zo snímku, čo ma núti prihodiť o jednu ★ navyše. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Collateral disponuje jednou ohromnou silou, která vždy rozdrtí časoprostorovou bariéru, a do filmu mě prostě vcucne. Mluvím o soundtracku. Sotvaže zazní první tóny ušního hyperbalzámu s názvem Hands of Time, rázem se ocitám na zadní sedačce žlutého taxíku, který si to poklidně sviští noční městskou magistrálou. Vedle mě sedí Annie a příjemným hlasem rozmlouvá s Maxem. S nasazeným poloúsměvem hledím nepřítomně z okénka, hlavu mi nadnáší ta bavlnková melodie a cítím se jako ve stavu beztíže. Podobně jsem na tom i při Ready Steady Go. Jakmile do toho Paul Oakenfold kopne, stojím uprostřed zaplněného tanečního parketu. A tu se kolem mě prožene šedovlasý uragán Vincent. A támhle vidím opět Maxe. Soundtrack doslova zbožňuju!... Film toho však nabízí mnohem více: herci hrají přesvědčivě a minimálně Cruise coby Vincenta si budu za zevnějšek, profil a občasná blesková představení pamatovat hodně dlouho. Moc se mi líbilo prostředí, stylizace, kontrasty, jenom ty náhody se mi příliš nepozdávaly a Mann pak navíc vytlačil pouze obyčejný závěr. Ale to, co se mnou provádí zdejší písně v kompozici s prostředím, či právě probíhající situací, to jsem snad nikdy nezažil. A scéna s vlkem je boží! 90% 65 miliónů dolarů(rozpočet)/218 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/44 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neónově nazelenalá betonová džungle a v ní řidič taxi plný ideálů, co nabere profesionálního assassina a amatérského filozofa v jednom. Oba čeká dlouhá noc, která zřejmě skončí ztrátou nejen taxikářské licence.. Přidat pesimismu a ubrat nelogičnosti - byl by to možná pětihvězdičkový thriller. Mann se snaží, co mu síly stačí, ale proti dírám, co vystřílel Vincent do scénáře, nezmůže nic. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Man, I don't know any Rwandans." -"You don't know the guy in the trunk, either." Bez chuti. Bez zápachu. O čem to bylo? Pamatuji si kamennou tvář Toma Cruise. Pamatuji si také, že ji mívá i ve filmech, kde nehraje kamenné lidi. Proti své vůli vzdělán. Kdo - divák, drožkař. Noční město? Noční můra. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Film se dost pomalu rozjíždí, ale nenudí a když se pak rozjede, tak to je teprv výborná jizda, bohužel se ale tvůrcům moc nepoved konec, kterej je dost náhlej, jakoby nevěděli jak film zakončit, tak to prostě najednou ustřihnou. Je to takový dost divný a myslim si že se takovejhle film dal zakončit daleko líp, jinak je celej film úžasně udělanej a napínavej s několika výbornejma akčníma scénama, který jsou dokonale podbarvený skvělou muzikou, ale co je hlavní, že taky dokonale zahráli oba hlavní herci, jak Tom Cruise, kterej je ve svý záporný roli výbornej, tak i Jamie Foxx, kterej se Cruisovi nejmíň vyrovná. Michael Mann je výbornej režisér do filmu vložil pár dobrejch nápadů a několik super scén, ale tenhle skvělej thriller, dost pokazil tim slabým koncem, jestli se tomu vůbec dá řikat konec ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Jedenáctý film Toma Cruise (Vincent) na 1. místě severoamerického žebříčku znamenal pro DreamWorks openingový (6.-7. 8. 2004) výdělek 24,7 milionu amerických dolarů. Nakonec tržby v domovině dosáhly 101 milionů dolarů, celosvětové 220,2 mil. (imro)
  • Keď Vincent (Tom Cruise) hovorí Maxovi (Jamie Foxx), aby zavolal dievčaťu, čo mu dala vizitku, tak sedí vzadu na strane vodiča, ale v ďalšom zábere sedí v strede a neskôr je opäť na strane vodiča. (ČSFD)
  • Snímek nemá žádné úvodní titulky: první a zároveň poslední se objeví až v závěru. Název filmu se divák "dozví" až na úplném konci. (imro)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama