Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (956)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Stuart Beattie, Michael Mann, Frank Darabont | Hudba: James Newton Howard | Produkcia: Michael Mann, Julie Richardson | Distribúcia: DreamWorks, Paramount Pictures | Rozpočet: 65 miliónov $ | Tržby: 217,764,291 $ || Možno je to len touto nocou, možno je to tým, že si myslím, že predsa len niečo znamenáme v univerzu. Mne sa to fakt páčilo. Malo to šmrnc. Prekvapilo, šokovalo, a nenudilo. Čo viac môžeme potrebovať? Kultovosť? Každý večer to nemôžeme chcieť od plátna. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Man, I don't know any Rwandans." -"You don't know the guy in the trunk, either." Bez chuti. Bez zápachu. O čem to bylo? Pamatuji si kamennou tvář Toma Cruise. Pamatuji si také, že ji mívá i ve filmech, kde nehraje kamenné lidi. Proti své vůli vzdělán. Kdo - divák, drožkař. Noční město? Noční můra. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Collateral disponuje jednou ohromnou silou, která vždy rozdrtí časoprostorovou bariéru, a do filmu mě prostě vcucne. Mluvím o soundtracku. Sotvaže zazní první tóny ušního hyperbalzámu s názvem Hands of Time, rázem se ocitám na zadní sedačce žlutého taxíku, který si to poklidně sviští noční městskou magistrálou. Vedle mě sedí Annie a příjemným hlasem rozmlouvá s Maxem. S nasazeným poloúsměvem hledím nepřítomně z okénka, hlavu mi nadnáší ta bavlnková melodie a cítím se jako ve stavu beztíže. Podobně jsem na tom i při Ready Steady Go. Jakmile do toho Paul Oakenfold kopne, stojím uprostřed zaplněného tanečního parketu. A tu se kolem mě prožene šedovlasý uragán Vincent. A támhle vidím opět Maxe. Soundtrack doslova zbožňuju!... Film toho však nabízí mnohem více: herci hrají přesvědčivě a minimálně Cruise coby Vincenta si budu za zevnějšek, profil a občasná blesková představení pamatovat hodně dlouho. Moc se mi líbilo prostředí, stylizace, kontrasty, jenom ty náhody se mi příliš nepozdávaly a Mann pak navíc vytlačil pouze obyčejný závěr. Ale to, co se mnou provádí zdejší písně v kompozici s prostředím, či právě probíhající situací, to jsem snad nikdy nezažil. A scéna s vlkem je boží! 90% 65 miliónů dolarů(rozpočet)/218 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/44 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Poznal si ho?" -"Nie." - "Tak prečo si ho zabil?" - "Mal by som podľa teba zabíjať len tých, ktorých poznám?" A takto vznikla urba legend o mŕtvom chlapíkovi, ktorý sa tri dni vozil v metre a nikto si to nevšimol. Collateral nie je srdcovka. Ale dobrý film za poctivé 4*? Asi áno. Hoci raz za život to stačí vidieť. Collateralu chýba niečo dôležité, ale napriek tomu nám režisér Posledného mohykána naservíroval výživný, atmosférický, mäsitý pokrm okorenený silným hereckým obsadením. Chladnokrvný, tajomne filozofujúci zabijak Tom Cruise a tvárny Jamie Foxx ako muž, ktorý si doteraz myslel, že robí taxikára dočasne. Mann sa nikam neponáhľa. Na prvom mieste stojí džezová atmosféra nebezpečného veľkomesta, potápajúceho sa do dusnej tmy. Šéfmi výroby vlčieho trileru boli Frank Darabont (Zelená míľa) a Chuck Russell (Likvidátor) - divná a divoká, ale zjavne fungujúca kombinácia. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když si vemu Top Gun a posléze pustím toto je neuvěřitelné kam se nám pan Cruise až dostal. Ale popřádku Určitě je velmi dobře , že tento orginální náměť si vzal do režie Michael Mann, protože jeho gradace napětí je dokonalá, stejěn tak se moc líbí herecké výkony obouch hlavních představitelů.Tom Cruise se mě zdá jako kdyby před nátáčením koukal na Terminátora.Některé záběry ve spojení s hudbou pro mě představují právě ty úžasné okamžiky proč mám filmy rád.Závěrečná akce nemá moc chybiček, má-li vůbec nějakou. Co na tohle říkají asi naši pražští taxiákři, když zrovna neokrádají? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Scénář byl původně situovaný na newyorský Manhattan, ale když se jej chopil Michael Mann, přesunul děj do Los Angeles. (imro)
  • Tom Cruise měl původně dostat roli Maxe (Jamie Foxx), ale po přečtení scénaře chtěl raději hrát Vincenta, i když se původně pro tuto roli počítalo s někým z jeho starších kolegů. (Timak)
  • Film začíná na letišti a končí v metru, tedy tak, jako Mannův snímek Nelítostný souboj (1995), ve kterém však byly úvodní a závěrečná lokace přehozené. (imro)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama