Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadčasový příběh o chamtivosti a touze po moci, příběh krále tyrana a jeho dětí, příběh o ztrátě loajality. Shakespearovo dílo tentokráte v televizní adaptaci režiséra Michaela Elliotta. Krále Leara ztvárnil Laurence Olivier. (Terva)

Recenze (2)

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Mé první olivierovské zklamání - i když o Larryho vlastně nejde, ten (byť bylo znát, že ho to stálo značné úsilí a vyčerpání bohužel hrát ani nemusel) byl perfektní a jednoznačně lepší, než všichni ostatní povětšinou dřevění, nezajímaví a necharismatičtí herci dohromady. Slušný byl akorát John Hurt v malé roli šaška a možná Leo McKern jako Gloucester, kdyby mu bylo přes jeho šílený hlas rozumět. Jedná se o otrockou adaptaci bez chuti a bez zápachu a vypadalo to, že zřejmě i bez režiséra a jen s člověkem ovládajícím kameru. Celkově se tedy jedná o poněkud nudnou a neskutečně dlouhou podívanou, kterou zachraňuje jen starý herecký král. U scén bez něj (a že jich nebylo málo) jsem musel bojovat sám se sebou, abych to nevypnul. A není pravda, že by mi neseděl pan Shakespeare, jelikož zůstanem-li u Sira Laurence, tak Jindřichu V., Richardu III a Othellovi jsem dal s radostí plné hodnocení. Pravda, nebyly to televizní inscenace... Zde by bez Oliviera svítily ode mě sotva 2*, protože kromě jeho výkonu zde opravdu nic za moc nestojí. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem velmi dávno. Leč Laurence Olivier jako král Lávra zůstává vryt do paměti stále. Ukázka absolutního herectví a odevzdání se roli. ()

Reklama

Reklama