Reklama

Reklama

Dotek Medúzy

  • Česko Dotek Medusy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Medusa byla bájná postava řecké mytologie s hady místo vlasů. Kdo na ni pohlédl, zkameněl. Film vypráví příběh spisovatele, který je nalezen zdánlivě mrtev. Jeho mozek vysílá záhadné signály. Policejní inspektor, který vyšetřuje tajemství jeho smrti, objeví jeho schopnost ničivé telekineze... (Davay Home Video)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Myslím, že příhodnější název by byl Pohled Medusy, ale nešť. Thriller, který mě jako dítě velice děsil, se mi teď (podobně jako Přichází Satan!) jeví jako hodně slabá káva. Strašidelné filmy rychle stárnou a třeba hroucení Westminsterského opatství na lidi uvnitř dnes vypadá velmi polystyrenově. Herecké výkony se ovšem počítají a osobně si neumím představit lepšího herce, kterému bych uvěřil, že zabíjí pohledem či myšlenkou, než Richarda Burtona (Liz Taylorová o tom jistě ví své). A pak je tu ještě velice nápaditá práce s kamerou: časté flashbacky nejsou řešeny rozmlženým obrazem a "rozčeřenou" hudbou, ale úplně plynule, jako běžný přechod z jednoho záběru do druhého, často v rámci jediného obrazu! 70% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jak je to jednoduché....natočit kvalitní psychologický krimi-thriller. Přitom stačí „tak málo“. Silná původní myšlenka, která s postupujícím časem v člověku stále více a více hlodá, noří se mu hlouběji a hlouběji do mysli a vkrádá mu do úst slova: Co kdyby přeci jenom..... Potom už stačí „tak málo“. Mistrným způsobem postupně gradovat atmosféru, silný průvodní hudební doprovod a „ souboj“ dvou velikánů a Pánů herců. Lino Ventury ( coby inspektora Brunela) a uhrančivého Richarda Burtona, jehož hypnotický pohled by mu mohly závidět samotné sfingy (coby spisovatel e Johna Morlara). The Medusa Touch je s každou další ubíhající minutou lepší a lepší a graduje vskutku působivým závěrem. Tenhle snímek by se měl na seminářích pouštět všem začínajícím režisérům, aby pochopili, jak se má správně dávkovat a gradovat ATMOSFÉRA. Smekám Jacku Golde a musím konstatovat, že ani po více jak 30-ti letech snímek neztrácí nic na své působivosti ( ba právě zcela naopak ). 89% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí ve vás zůstane jediné... Znepokojivě mrazivý pocit "co když přeci jen". Odlitek Medúzy z úvodních titulků mě v dětství strašil ve snech déle než co jiného. K tomu dokonalá gradace děje (to napětí, TO napětí!), famózní herecké výkony všech herců (a to i ležícího Burtona; ten pohled, TEN pohled!), zajímavě uchopené originální téma, naprosto výtečná hudba (ten hlavní motiv, TEN motiv!) a především TEN nezapomenutelný závěr. Dodnes mě mrzí, že se mi do rukou nedostala knižní předloha tohoto britského skvostu. Nezapomenutelný film, který u mě formoval lásku k filmu. I když poněkud mrazivou cestou. PS: Ač je původní dabing nebývale kvalitní, tak v originálním znění s Venturovou francouzskou angličtinou a temnou Burtonovou dikcí je to zcela o něčem jiném. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Až bude leden, pak jděte ven jen ve spodním prádle, vezměte si kýbl, naplňte ho ledem, stoupněte si do něj. Ale v zájmu svého zdraví si radši pusťte Dotek Medusy a dosáhnete stejného pocitu. Tohle je honě dobrý mrazivostní thriller v hávu klasickém, který i přes více jak 20tileté stáří ani zdaleka neztrácí na působivosti. Postupně budovaná atmosféra, využití starých záznamů o parapsychologii, skvělá hudba a hlavně takové podivně depresivní napětí, to jsou jen základní devizy celého filmu. Richard Burton by ani nemusel nijak extra hrát, stačí pouhý záběr do jeho očí a to zlo, to tajemné a svazující zlo mu prýští přímo z nitra. Lino Ventura jako vždy s kamennou tváří a chladně vypočítavým chováním mu tak jest velmi slušným protihráčem. A nesmím zapomenout ocenit ani Lee Remickovou, jenž zlu samotnému vytvořila křehký, avšak oduševnělý protipól. Závěr sám o sobě jest pompézním představením a dříve nakumulovaný strach zde dostává volný průchod, takže se výraz znepokojení ve tváři rozpíná, pozadí se zatlačuje neustále více a více do pohovky a oči vytřeštěně sledují pohybující se obraz. Takže ve výsledku jest divák strnulý, mírně zhouserovatělý (od té křeče), politý studeno potním výměškem a nevěřícně kroutí již předtím zablokovanou hlavou. Zkrátka skvělý thriller s prvky hororu a místy katastrofického filmu, se silnou mystickou atmosférou a pěti hvězdičkový hotel pro vaši napětí milující duši. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mam rád tyhle starý detektivky. Tahle je okořeněná takovou tajemnou zápletkou. Sice je to dost ujetý, ale film mě dostal svou atmosférou. Navíc Lino Ventura i Richard Burton hrajou výborně. Ale zase takovej zázrak, jakej jsem podle hodnocení čekal, to taky neni. Konec s padajícíma troskama z papundeklu mi přišel z dnešního pohledu trochu komickej. Ten film už má prostě nějaký roky. Ale zase musim ocenit, že se nekonal žádnej happy end. 75% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (11)

  • Mezi původní literární předlohou a filmovým zpracováním je několik rozdílů. V knize například detektivem není Francouz, ale Angličan, inspektor Cherry, který se objevuje dalších knihách. V knize je dále Zonfeld muž, který přežil holocaust, a jeho zážitky v koncentračním táboře přispějí k jeho sebevraždě. Na konci knihy také Morlarova ruka napíše „Holy Loch“, americkou základnu jaderných ponorek, namísto „Windscale“. (SeanBean)
  • Pro katastrofickou scénu nárazu do budovy byl použit třímetrový model letadla Boing 747 zavěšený v šestimetrové výšce. (Terva)

Reklama

Reklama