Reklama

Reklama

Tajemství N.I.M.H.

  • USA The Secret of NIMH
Trailer

Obsahy(1)

Paní Brisbyová je vdova po Jonathanovi Brisbym. Když její syn Timmy onemocní zápalem plic, vydává se paní Brisbyová pro pomoc za panem Agesem. Ten jí dá lék a také jí poradí, že Timmy nesmí minimálně měsíc z postele. Jenže den přesunu je již blízko a vzhledem k Timmyho zdravotnímu stavu nemůže paní Brisbyová riskovat a přesunout svou rodinu. Velká sova jí poradí, aby vyhledala krysy pod růžovým keřem. Krysy, stranící se ostatním tvorům, jí pomohou přesunout její domov a ona se dozví tajemství o NIMH. Paní Brisbyová potkává nové přátele a také v sobě objeví důležitou vlastnost - statečnost, která jí pomůže překonat všechny překážky. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Nin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě absolutně minul. Příběh se tváří zajímavě a tajemně - NIMH je zkratka střediska, v němž dělají lidi pokusy na zvířatech, protože... jsou zlí, víceméně. To mi přijde jako sociální kritika dost povrchní, ale řekněme, že je to jenom prostředek pro dramatický děj. Díky těmto pokusům ale krysy získaly vyšší inteligenci, dokážou číst a... svítí jim oči. Tohle však považuju za nejhorší lapsus filmu - Protože jaksi VŠECHNA ZVÍŘATA VE FILMU PŮSOBÍ INTELIGENTNĚ. Mluví, logicky přemýšlí, prostě klasická polidštěná zvířata, jak je známe z animovaných filmů. Vedle nich krysy, které měly nabýt lidskou inteligenci, vypadají prostě jen jako další druh zvířat, co se jen berou moc vážně. A pak je do toho ještě naroubovaná magie, kde hlavní hrdinka má amulet, který prostě sem tam udělá něco kouzelného.... Celý film je jedno velké drama. Hlavní hrdinka je střídmá paní, která je vdova, což je nám neustále různě připomínáno. Všem poté hrozí vyhubení kvůli tomu, že zlí lidé si dovolují nemít na své půdě havěť... ehm... však víte, zlí lidé a tak. Nějak na mě to drama ale absolutně nefungovalo, necítil jsem napětí, natož strach. O komediální vložku se pak má postarat nešikovný havran, který si chce najít družku. Pokud na mě nefungovalo drama, tak ta humorná část už vůbec ne. Pokud bych měl něco pochválit, tak film má kouzelnou animaci, příjemnou hudbu a úctyhodnou snahu o to odlišovat se od běžných animáčů. Bohužel mě ale příliš nebavil. (5/10) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zvláštní kreslená pohádka. Pod tajemným názvem se skrývá tradiční příběh - statečná myší máma chce zachránit své děti, především nejmladší které je nemocné proti farmářovi, který plánuje přeorat půdu a vyhubit škůdce. Je tu krvažíznivá kočka, děsivá sova a dementní vrána obstarávající "humor". K tomu jsou tu ale i krysy, které v ústavu získali díky séru inteligenci (ovšem jsou stejně inteligentní jako ostatní zvířata), mají elektřinu a dokonce i pár magických artefaktů, které absolutně nedávají smysl. Chybí tomu lehkost, humor či dojetí které by měl Disney a přebývá ono sci-fi a fantsy. Za srdce mě to nevzalo, nicméně nakreslené je to úžasně, některé scény jsou přímo famózní. Takže s přivřením očí 4*. ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

geneticke experimenty, zmutovane krysy a vrazdy... na to ze ide o animovany film je to celkom prisilna kava i na mna (a to mi pomaly tiahne na 30tku, neviem si predstavit ako by to zamavalo so mnou v mladosti), tak si neviem predstavit ako uvitali tuto disneyovsku konkurenciu od samotneho dona blutha (ktory patril k jednym z hlavnych animatorov v studiu walta disneyho) v dobe vzniku... slusna animacia, goldsmithova hudba a zaujimavy (temny) pribeh maju co ponuknut i dnes, ale chyba tomu urcita magickost ktora je v disneyovkach takze znova si to pravdepodobne nepozrem... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka. Disney může tiše závidět, jak nám Don Bluth po několikáté dokazuje, dokáže udělat poměrně drsnější ale naprosto dokonalou pohádku. Příběh je pěknej, animace nádherná a postavy jsou takové pěkně udělané. Je děsně škoda že 80 léta skončili a Bluth už nedělá to co umí nejlíp. A jako bonus dokonalá hudba od Jeryho Goldsmithe(doporučuji hlavně dost průraznej konec filmu, kde Goldsmith dokonale upustil svůj talent a naservíroval nám dokonalý souboj s dokonalým hudebním motivem). (+reklama:-) udělal jsem na tento film titulky). ()

Innuendo1987 

všechny recenze uživatele

Animovaný film mého dětství. Když odhlédnu od toho, že u filmů, které jsem viděl jako dítě funguje notná dávka nostalgie a nejspíš i sentimentu, tak nezpochybnitelný fakt je, že tento snímek by měl kvůli svým kvalitám patřit mezi nejlepší animované filmy všech dob. Vynikající animace, příběh, sympatické postavy, dokonalý soundtrack, a také v neposlední řadě vynikající český dabing. Doufám, že se nestane to, co u mnoha animovaných filmů a to české předabování. Byla by to velká chyba. Kdo miluje animované filmy z 80. let mohu jen vřele doporučit. Zajímavostí je, že rolí myších puberťáků se zhostili Shannen Doherty a Will Wheaton. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (18)

  • Shannen Doherty v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Autoři scénáře Don Bluth, John Pomeroy a Gary Goldman opustili společnost Disney, aby mohli na tomto filmu pracovat. U Disneyho neuspěli s tím, že je film příliš temný na to, aby uspěl. Následovalo je dalších dvacet animátorů. (HellFire)
  • NIMH je ve filmu zkratka názvu "National Institute of Mental Health". (ČSFD)

Reklama

Reklama