Reklama

Reklama

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro

  • Jižní Korea Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaro. Uprostřed jezera v horách stojí malý buddhistický chrám. Starý mnich v něm vychovává malého chlapce jako svého nástupce.
Léto. Dospívající chlapec se zamiluje do dívky hledající v chrámu zdraví. Následuje ji do "skutečného" světa.
Podzim. Dospělý uprchlík hledá v chrámu útočiště před policií: zabil z lásky. Pod vedením svého mistra projde pokáním a pak se vydá do rukou spravedlnosti.
Zima. Muž se vrací, aby se znovu ujal svého poslání. Přijme pod střechu chrámu zoufalou mladou matku a po její smrti se začne starat o osiřelé dítě.
Jaro. Mnich vychovává svého nástupce

Lyrický snímek o plynutí ročních období a lidského života Jaro, léto, podzim, zima a jaro představuje v Kim Ki-dukově kontroverzní tvorbě fascinující obrat bez ztráty umělecké identity i nejosobnějších témat. Postavu mnicha v čase zralosti v něm ztvárnil sám třiačtyřicetiletý tvůrce. Snímek získal Cenu diváků na MFF v San Sebastiánu a svému autorovi vynesl Cenu C.I.C.A.E., Cenu Dona Quijota na MFF v Locarnu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (471)

Faye 

všechny recenze uživatele

Leželo mi to doma dlouho a pořád jsem čekala na tu správnou náladu a potom mi najednou stačilo doporučení „Jen se díváš“. Doporučení nelhalo, dívala jsem se na obrazy a jejich symboliku na zvolna plynoucí čas, jeho pravidelný rytmus, naději, že po zimě přijde opět jaro a přinese nový začátek. Na zbytečnou krutost v nás a trest v podobě bolesti v nás.„poneseš si v srdci ten kámen celý život.“ Nádherný film, poetický a krutý zároveň. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom sa mi dostalo peknou poetickou formou mnohých ponaučení o veciach, ktoré rozhodne stoja za to pripomínať. Cyklus ročných období v symbolike ľudského života a duchovného vykúpenia hriechov minulosti... Obrazová a sluchová nádhera s hlbším významom, v niečom takomto je Ki-duk Kim naozaj majster. 85/100 ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento film, tohle umělecké dílo můžete milovat nebo nenávidět. Nejde ani tak o to, zda vše pochopíte, ale o to, co to ve vás zanechá, jak moc to ve vás bude po dokoukání filmu rezonovat. Jaro, léto, podzim, zima... a jaro obsahuje tolik metafor a má tak neskutečnou hloubku, poetičnost a sílu myšlenek, že musím dát 5*, přestože mi spousta věcí jistě nedošla tak, jak by měla. Přesto jsem snímek sledoval s obrovským zaujetím. První část filmu - Jaro - se mi líbila nejvíce a její závěrečná scéna byla dost emotivní a sugestivní. Druhá část - Léto - byla také úžasná a opět měla silný závěr. Následné části pro mě byly o něco slabší, ovšem pro celkový dojem byly opět skvělé. A poslední Jaro bylo dokonalou tečkou vyjadřující strašně moc. Scény s rybičkou, žábou, hadem, želvou a pokáním, které mistr nařídil a které můžeme vidět také ke konci filmu, jen tak z hlavy nevymažu. Rád se někdy k tomuto počinu vrátím. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá poetická dráma od Kim Ki-Duka. Má výborný príbeh o mladíkovi, ktorý už od detstva žije so svojim majstrom, múdrym mníchom v malom plávajúcom dome uprostred jazera ďaleko od civilizácie, kde sa učí pokore a láske ku všetkému živému neovplyvnený hriechmi bežných ľudí, ale po zamilovaní sa zmenia jeho hodnoty a znovu musí nájsť sám seba. So spracovaním som spokojný, síce sa tu toho až tak moc neudeje a vlastne ani nahlas nepovie, ale aj tak tento film v skutočnosti o reálnom živote povie viac, než väčšina ostatných. Kolobeh života je tu zaujímavo podaný, jar slúži ako slušný úvod, ale za vrchol filmu považujem jasne leto a jeseň, ktoré krásne ukážu kladné, ale aj záporné stránky života bežných ľudí. Na druhej strane ma sklamala zima, ani nie tak obsahom ako skôr celkovým podaním, myslím, že z tohto sa dalo získať aj o dosť viac a následná jar už očakávane prebehne tak, ako je to jasné po celý čas. Čo sa týka hereckého obsadenia, tak tu sa ani nedá čo vytknúť, hlavné postavy mnícha a aj mladíka sú úplne ideálne podané a aj zahrané, tých pár zvyšných postáv, ktoré vydržia len jedno obdobie tiež, bavila ma hlavne mladíkova láska, tu nemám žiadny problém. Réžia a technická stránka sú veľmi dobré, Kim Ki-Duk mi sedí a jeho štýl ma bavil aj tu. Plné hodnotenie dať nemôžem, tá zima ma celkom sklamala a navyše mám pocit, že práve táto látka by bola vhodnejšia pre čínskych filmárov, z ktorých by niektorí podľa mňa z tohto dokázali získať aj viac, ale aj tak som veľmi spokojný, kvalitný film, ktorý si ma získal aj po opakovanom pozretí. 79% ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Těžko vyložit pocit naplnění, který ve mne snímek zanechal. Skutečně se jedná o nádherné vyprávění, zprostředkované beze slov, jen s použitím všeříkajících obrazů ve spojení s přírodou. Díky své "jednoduchosti" dokáže zaujmout široké spektrum. Je jedno, jestli jste Asiat, Evropan, Afričan, či obyvatel jiného kontinentu. Tohle vás pohltí od začátku do konce. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Jedna část filmu byla vystřihnuta pro mezinárodní publikum kvůli týrání zvířat. (griph)
  • Režisér Kim Ki-duk se objeví ve filmu v úloze dospělého mnicha v poslední čtvrtině filmu. (imro)
  • Jezero, na kterém stál buddhistický klášter, se nachází v kraji Cheongsong v severní provincii Gyeongsang v Jižní Koreji. Jedná se o rybník Jusan, který je součástí národního parku Juwangsan. Plovoucí klášter byl postaven pro účely filmu a po ukončení natáčení byl zbořen. Povolení pro stavbu kláštera bylo ministerstvem životního prostředí uděleno až po 6 měsících. (Dragoni)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Reklama

Reklama