Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a Polsko je okupované německými vojsky. Spisovatel Witold přiváží z Varšavy životem poněkud znaveného přítele, režiséra a umělce Fryderyka do vesnici Powórna, na statek svého známého Hipolita. Ten si zde má na pár dní odpočinout, zapomenout na válečné dění a v klidu nabrat další nové síly. Místo toho však Fryderyk společně s Witoldem začnou cynicky manipulovat s lidmi. Ústředními postavami v této podivné hře je mladík Karol, jeho vrstevnice Hania a její přítel Wacław...
Film natočil režisér Jan Jakub Kolski, jenž se zde vrátil ke své oblíbené "vesnické" tematice (kterou dříve zachytil v titulech Pohřeb bramboru, Janek Vodnář, Ten, co hraje z talíře, Dějiny filmu v Popielawách). Pozoruhodným tvůrčím způsobem přitom uchopil stejnojmennou literární předlohu slavného polského spisovatele Witolda Gombrowicze. Na motivy jeho knihy, o níž se dlouho tvrdilo, že je nemožné převézt ji na filmové plátno, si také sám napsal scénář. Velký prostor dal hlavním představitelům: Krzysztof Majchrzak podává oslnivý herecký výkon v úloze Fryderyka, neméně působivá je vedlejší postava partyzána Siemiana, jehož hraje Jan Frycz. Film zaujme také vizuální stránkou, velkou zásluhu na tom má kamera, kterou vedl Krzysztof Ptak. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Auteuil

Auteuil (hodnocení, recenze)

V tomto snímku mladinká Sandra Samos je jako představitelka Henii naprosto dokonalá a bylo by na čase, i když nemá na kontě mnoho hereckých počinů, ji konečně zavést do databáze!!!!

PX

PX (hodnocení, recenze)

Mibara + všichni Sekaložrouti: Jděte už s tímhle nejpřeceňovanějším českým snímkem ku všem čertům a do všech sprostých P...! Tohle bylo stokrát lepší a mělo to šťávu!! Sekala jsem si chtěl jednou zopáknout a vypínal jsem po dialogu "Je třeba zabít SEKALA!!" - "JE třeba zabít Sekala!!" Tato "okřídlená" perla mezi hláškami mi připadala na úrovni kanadského béčka nebo českého Playgirls 2.

MaxipesFik

MaxipesFik (hodnocení, recenze)

Nepřekvapilo mě, že film a knížka jsou úplně o něčem jiným. Gombrowitz je jeden z naprosto nezfilmovatelných autorů (chválabohu). Nicméně tohle zpracování se mi docela líbilo, kamera, hudba a pár režijních nápadů vytvářejí poetiku, která se sice té literární nepodobá, přesto (nebo právě proto) je docela nosná. Byly to dvě docela příjemně strávený hodiny. (Ale knížka je lepší:-)) mibara: Jestli potřebuješ zřetelnou story a (nejpozději na konci filmu) poznání, kdo je "dobrej" a kdo "špatnej", pak u podobnýho typu filmů raději hnedka stiskni vypínač.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Co vlastně byl ten kulatý zelený předmět, který je vlastně i na plakátu?

KuZd

KuZd (hodnocení, recenze)

Nadherna kamera. Mozna trochu problematicke dostavani se do deje, poslednich cca 45 minut vse vynahrazuje. Je to jeden z filmu, kde je kladen duraz predevsim na formu, kde dej se prizpusobuje provedeni - takze lidi, co maji spis radi nalinkovanych 100 minut napinaveho pribehu, tak je prvni polovina filmu muze odradit.

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Pokud to srovnám s dalším koprodukčním filmem Polska z období 2.svět. války - Je třeba zabít Sekala - tak Pornografia ode mě nemůže dostat víc jak 2*

Soffie

Soffie (hodnocení, recenze)

po dlouhé době zase kvalitní filmový zážitek:-) Dobře, možná budu ochotna platit zvýšené koncesionářské poplatky, pokud bude Čt dávat filmy tohoto typu:-) Ta poetičnost, promyšlenost záběrů, to mě dostalo...

Reklama

Reklama