Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 778)

Matty 

všechny recenze uživatele

Sázka na větší realismus a výraznější inspiraci sociopolitickou realitou současného světa Nolanovi vyšla tak z poloviny. Prvnímu navléknutí netopýří masky předchází působivý dvojitý origin (paralelně sledujeme, jak se Bruce Wayne začal bát i jak svůj strach překonal): uvěřitelná psychologie postav, mnoho dialogů, místy vtipných, místy velmi trefně pojmenovávajících jisté nešvary naší přítomnosti a přesvědčujících nás o tom, že Batman není hrdina s nadpřirozenými schopnostmi, nýbrž pouze po spravedlnosti toužící miliardář s hromadou hi-tech hračiček. Jenže pak se objeví psychopat s ďábelským plánem, ve kterém dominuje halucinogenní plyn a obří mikrovlnka a z civilního hledání vnitřní stability se stává vysokodestrukční komiksová akce s dialogy, které polopaticky vysvětlují, o čem film vlastně je (o strachu, kdyby vás to zajímalo). Je pravda, že teprve spojením části, kde se věci víc řeší a části, kde se více koná, dochází k jakémusi dialektickému završení Nolanovy studie strachu. Přes množství postav, na něž jsou šikovně, bez vyloženě vatových scén, nabalovány postavy další, je film přes nadužívání střihu poměrně přehledný (líbí se mi Nolanova vyjadřovací úspornost, kdy například na vyřčenou otázku odpovídá patřičným obrazem, sdělujícím i dodatečné informace, aby se následně k opuštěnému dialogu vrátil). Kontaktní akční scény jdou s dobou a funguje i hororová atmosféra (děs je to přitom ambivalentní, neboť se často společně s padouchy bojíme ve tmě číhajícího temného rytíře). Z hlediska výpravy a vizuální nápaditosti se Batman začíná drží mnohem víc při zemi než Burtonovy extravagantní výpravy na stejné území, ale hereckými výkony (až na vykulenou Katie Holmes), semknutou vyprávěcí strukturou a srozumitelně motivovaným jednáním postav všechny předcházející batmanovské filmy snadno předčí. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, Marigold, Adrian, kiddo, tron, gudaulin, Madison, mm13, Terminus, eye candy, PALINO, Andronikos, Petike, unclejack ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Takhle to mělo být. Konečně se našel někdo, kdo napravil Burtonova ostudná zaváhání (o Schumacherově zpackaném "uzavření" série ani nemluvě). Tohle je pravý Batman, černý rytíř pod maskou, s pláštěm visícím na zádech a s těžko zvladatelnou záští v srdci. Málokdo mohl být lepší Bruce Wayne než Christian Bale. Hrdina Equillibria dokázal ještě vylepšit svůj herecký výraz a kdykoli je na rozpacích nebo ho chytá vztek, běhal mi téměř mráz po zádech. Ale hlavním hrdinou je tu Christopher Nolan a tým scénáristů, kteří dokázali stvořit přesně takovou atmosféru, kterou by měl první díl komiksové série mít. Nadupaných 90% a finální pomrknutí s příslibem netušených věcí.. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když pominu některé rozdílné fakty filmů Batmana začíná a Batmana, jako je třeba vražda rodičů Bruce Wayna a pominu to samozřejmě rád, neb jak mě bylo řečeno je to především smastatný film, tak musím říci že tento film mě opravdu překvapil moc příjemně.134 minut jelo jak Waynův rychlovlak do Wayn Tower . "Vycvikový " začátek nasadil laťku hodně vysoko,lae film si ji držel , možná ještě zvedal i v "gothamovské části" a vyvrchli naprosto grandiozním finále. Když k tomu připočtu další skvělý hudbení zářez tentokrát dvojice Zimmer – Howard.Scénář, je velmi zdařilý, stejně tak jako gradovaná akce ve filmu.Jsem rád že Batman začal právě takto. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David S. Goyer, Christopher Nolan, Bob Kane .. Řádně temný, poctivě atmosferický a velice realistický prequel .. Batman začal. A začal opravdu výborně. První polovina je více než výtečně zpracovaná a mé všeobecné nadšení začalo pokulhávat až v prvních akčních scénách - velice chaotických, špatně snímaných a ještě hůře sestříhaných, tedy pokud nebyl záměr udělat je minimálně velmi nepřehledné! Jinak je zručné režisérovo pojetí, kromě již zmiňovaných akčních scén, velmi dobré. Jsem zvědav na případné pokračování pod jeho taktovkou. Herecké obsazení je jedním slovem úžasné. A psychologie jejich postav je výtečná. Zejména rozvoj postavy samotného Bruce Wayne je promakán skutečně dopodrobna. Spokojen jsem ovšem se všemi a zejména Michael Caine znovu na plátně mě potěšil. Hudební složku stvořili mistři oboru Hans Zimmer & James Newton Howard a zejména ústřední motiv se mi velmi líbil. Na závěr jen dodám, že jsem během vzniku k filmu přistupoval s odstupem a spousta fotek z průběhu natáčení či snímek Batmobilu mě nebral. Poutavé bylo jen to obsazení, včetně postu režiséra. Po výborných filmech od Tim Burton a po propadácích které servíroval Joel Schumacher jsem ale zázraky nečekal .. přesto výsledek potěšil. 85%. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Ako z veľkého kódexu. Čaro celej prvej polovice je fakt úžasné – pretože je založené na zmysloch, na psychyke. Zaoberá sa so samotným človekom, ktorého duchovný svet bol zatial pre ľudí neznámy. Akonáhle sa všetko začne stávať komixovejším, stráca to svoju váhu. Avšak to naštartovanie, to rozprúdenie novej éri Batmana je tak silné, že niet lepšieho režiséra, ktorému by sa podarilo laťku nasadiť vyššie. Zasadiť počiatky zmyslupných príbehov s komixovými prvkami, ktoré každí znás už určite potreboval. A plátno tiež. | 2008 | Na veľké moje šťastie som videl prvý diel v roku, keď už bol na prahu premiéry ten druhý, a tak som čakal len zopár mesiacov, a mohol si tak vychutnať Temného rytiera v kine. Naopak, mrzí ma, že som o Batman Begins v roku 2005 ešte nevedel, a tak čaro plátna je dodnes jediným mínusom v dojme oproti pokračovaniam. Všeobecné porovnávanie prvého dielu s pokračovaniami nie je úplne objektívne, nakoľko pri vytvorení nového sveta sa režisérské company musí zaoberať s toľkými základnými otázkami a detailami, že samotné prevedenie je potom o niečo unavenejšie, a len v uvodzovkách nedotiahnutejšie. Už len keď pomyslíme na veci, akými sú vymyslenie a realizácia rekvizít (batsuit, batmobil...), či samotný casting postáv, na ktorý Nolan otestoval ešte aj samotného Christiana Bale-a, ktorý napokon porazil v konkurzu o dvojrolu aj Cilliana Murphyho (ten sa ale tiež stal súčasťou projektu ako Scarecrow), tak je jasné, že i v obrovských produkciách, akým bol Batman začína, bol začiatok veľmi ťažký. Naviac, v druhej, komixovejšej pólke filmu cítiť nižší rozpočet oproti pokračovaniam, hlavne kôli komixovým elementom a kulisám. I tak je však Batman Begins do roku 2005 najlepším komixovým filmom, ktorý prerazil bariéry do nového vnímania celého žánru. A ja som za to nesmierne rád. Inak by sme nemali klenoty, akými sú The Dark Knight a Rises, alebo možno ani nekomixový Inception, na ktorý by Nolan bez netopierych filmov nikdy nedostal potrebný kredit pre realizovanie svôjho detského viacvrstvového sna. Realistickejšia, technicky a emočne nadupaná éra komixových filmov začína filmom Batman Begins. 95% | 28.9.2014, Blu-Ray, 42"LED, THX, EN DTS | Nolanová trilógia o Batmanovi je ako dobré víno: zraje k dokonalosti rok po roku. Batman Begins je charakterom komiksovejší, než pokračovania, ale pre celok je tak isto dôležitý, ako jeho "väčší" bratia. Ešte viac, než realistické, elegantné spracovanie ma okúzluje posolstvo príbehu, ktoré je nestárnúce, a tak si viem tieto filmy pustit znovu a znovu. Radosť sama. | Blu-Ray, THX, 10.6.2018 | ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • Christian Bale (Bruce Wayne) na téma realističnosti komiksového filmu řekl: "Potíž s obvyklými adaptacemi je, že publikum má vždy pocit, že na plátně vidí skutečné herce, kteří se pokoušejí hrát komiksové postavy. Proto jsem si pořád představoval, že tohle je skutečný příběh, podle kterého komiksy vznikly. Vím, že to zní směšně, ale já to celé bral velmi vážně. Protože kdybych to nebral vážně já, tak kdo už?" (NIRO)
  • Policejní vozy Gothamské policie na sobě mají velký nápis GPD, ale na policejních uniformách se používá zkratka GCPD. (G....)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama