Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023 Autor Goldbeater

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě Ceny Akademie, Tom Wilkinson. S informacemi přišel zpravodajský portál BBC s odkazem na smuteční oznámení hercovy rodiny. Rodák z Yorkshire za svou kariéru sahající zpět až do poloviny sedmdesátých let minulého století posbíral pro své herecké kvality celou řadu ocenění, mezi nimi i cenu BAFTA nebo třeba Zlatý glóbus.

 

Wilkinson vystudoval herectví na Královské akademii dramatického umění (RADA) v Londýně a svou kariéru započal na divadelních prknech a v televizi. Jeho filmová kariéra začala nabírat na obrátkách kolem poloviny devadesátých let, kdy se objevil ve snímcích jako Ve jménu otceRozum a cit nebo Lovci lvů. Průlom pro něj přišel roce 1998, kdy získal výše zmíněné ocenění BAFTA pro nejlepší výkon ve vedlejší roli v komedii Do naha! a o pouhý rok později ve stejné kategorii obdržel nominaci za snímek Zamilovaný Shakespeare.

 

Po roce 2000 si Tom Wilkinson zahrál v mnoha známých a populárních snímcích a nelze je vyjmenovat všechny. Zmiňme tedy aspoň díla jako PatriotVějíř lady WindermerovéV moci ďáblaVěčný svit neposkvrněné mysli nebo Batman začíná. Za drama V ložnici režiséra Todda Fielda z roku 2001 získal svou první oscarovou nominaci a o šest let později za thriller Michael Clayton druhou. Výrazné role ztvárnil také ve filmech jako ValkýraRocknRollaMuž ve stínu, DluhBáječný hotel MarigoldMission: Impossible - Ghost Protocol.

 

Velmi zářná byla i jeho herecká dráha v televizi. Za komediální drama Normální z roku 2003 si vysloužil svou první nominaci na Zlatý glóbus. V roce 2008 toto prestižní ocenění získal za vedlejší úlohu v americké historické minisérii John Adams a v roce 2009 si vysloužil svou poslední nominaci díky televiznímu dramatu Nové sčítání hlasů. Na televizních obrazovkách jsme ho mohli vidět i v uplynulém roce, letos si totiž zopakoval svou oceňovanou roli z komedie Do naha! v navazující stejnojmenné minisérii uvedené na Disney+.

Reklama

Související novinky

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Režisér Johna Wicka vyhlíží nový projekt

Režisér Johna Wicka vyhlíží nový projekt

04.03.2020

Chad Stahelski má momentálně plné ruce práce s přípravou čtyřky Johna Wicka, jakmile ji však dokončí, je zřejmě připraven zkusit něco nového. A podle všeho už si dokonce i vybral, co to bude. Server… (více)

Batman našel další hvězdu

Batman našel další hvězdu

24.11.2019

Obsazení nového Batmana od Matta Reevese je notně probíraná věc napříč všemi možnými médii. Filmové servery se často předhání v tom, kdo první přijde s tzv. novým kouskem skládačky, i proto se celkem… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

28.06.2017

V pouhých 56 letech nás v úterý opustil Michael Nyqvist, švédský herec, jenž se v poslední dekádě dočkal mezinárodní slávy. Ačkoliv vám jeho jméno možná nic neříká, tvář určitě znáte. Nyqvist se… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Daniel Craig míří do televize

Daniel Craig míří do televize

02.06.2016

Představitel Jamese Bonda stále nepotvrdil, zda si znovu obleče ikonický smoking. Všechno ale nasvědčuje tomu, že je s agentem 007 hotový. Na jedné straně máme setkání bondovských producentů s Jamiem… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

dnes

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

dnes

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama