Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023 Autor Goldbeater

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z nejoblíbenějších uživatelů ČSFD. Již čtvrtým rokem je doplňují i vybraní členové týmu administrátorů, kteří pro vás tento web pomáhají tvořit. A vzhledem k tomu, že již za několik desítek hodin nás čeká příchod přestupného roku 2024, dali jsme pro vás dohromady výčet topek od 24 uživatelů, z nichž každý svůj výběr doplnil i o krátký komentář.

 

A jaké snímky se v těchto výčtech opakovaly nejčastěji? Je zajímavé, že zatímco letošním hitem kin byl fenomén Barbenheimer, v topkách uživatelů ČSFD je to spíše Babylonheimer. Ano, na prvním místě se totiž s jedenácti zmínkami umístil nejnovější počin režiséra Christophera Nolana, epický životopisný snímek Oppenheimer, a druhým nejčastěji zmíněným filmem se s šesti hlasy stal opulentní Babylon režiséra Damiena Chazella. Přední příčky tedy obsadily dva tříhodinové kolosy od chválených režisérů. Na sdíleném třetím místě se vedle sebe umístily akční blockbustery Mission: Impossible Odplata - První částDungeons & Dragons: Čest zlodějů i vynalézavý animák Spider-Man: Napříč paralelními světy (všechny shodně se třemi zmínkami).

 

A zatímco četnost zmíněných filmů ukázala na dva jednoznačné vítěze mezi celovečerními počiny, u seriálů žádný vyslovený favorit s velikým náskokem nevzešel. Nejvíc hlasů (celkem čtyři) získala hraná adaptace postapokalyptické videohry The Last of Us uvedená na HBO Max již v lednu tohoto roku a po třech zmínkách poté dostaly netflixovská hororová minisérie Pád domu Usherů, sci-fi Silo z produkce Apple TV+ a taky nejnovější řady Boje o moc a seriálu Medvěd. A níže už naleznete celé topky jednotlivých uživatelů, kteří jsou řazeni abecedně:

 

Algernons

Filmy:

Babylon – Tříhodinový epos o krásách a špíně Hollywoodu, filmového průmyslu a všeho okolo. Tam kde jiní dokáží nudit, Chazelle se svým týmem valí a pomocí neuvěřitelné záběrové, střihové, hudební a zvukové skladby předvedl neuvěřitelnou magii. Film exceluje jak v hektických, šílených scénách zahlcující vaše vjemy, tak v naprosto minimalistických tichých momentech. Tohle je neskutečná magie a scény jako první den na place, nahrávání se zvukem, rozhovor Pitta s novinářkou a celé finále, budou pro mě navždy památné. Je to neskutečný randál!

Spider-Man: Napříč paralelními světy – Blesk nikdy neuhodí dvakrát na to stejné místo, pokud nejste Phil Lord a Chris Miller. Ti blázni to znovu dokázali a znovu posunuli Spider-Mana, animaci a superhrdinský filmy o úroveň výš. Na tak velkolepý, energický a divoký film, se také jedná o překvapivě komorní a emocionálně silný kousek. Postavy, mytologie, zápletky a záporáci se krásně organicky rozvíjí, jako by to od začátku měla být jasná trilogie. Takhle přirozený pokračování, které krásně pokračuje v načrtnutých vztazích a tématech, jen tak neuvidíte.

Mluv se mnou – Hravě natočený, chytrý, inovativní a záživný horor. Originálně pojatý duchařský koncept, který zároveň vypovídá o užívání návykových látek ve spojitosti s depresí a nátlakem vrstevníků. Film má zajímavý příběh se silnými motivy, dobré postavy a herce, kteří předvádí úžasné výkony. Režie skvěle buduje atmosféru i umí prodat znepokojivé hororové momenty. Opravdu nepříjemná podívaná oplývající silnou režii, kamerou, provedením a hlavně scénářem, který kromě nebezpečí návykových látek podtrhuje i důležitost komunikace. Překvapení a horor roku.

Seriály:

Loki (série 2) – Zatímco Marvel umíral, Loki vzkvétal. Jeden z nejlepších projektů z celé historie MCU a druhá série je ještě dál než ta první. Krásná cesta pro postavu, kterou jsem dříve moc nemusel. Je to autorský, scenáristicky vypiplaný, emocionální a jedinečný. Každý aspekt byl vyladěný do detailu a já to absolutně žeru.

Modrooký samuraj – Vyspělé, drsné, animované překvapení roku. Jednoduchý ale výpravně opojný příběh, který se nese v Kurosawa-Leoneho stylu vyprávění. Akční, scenáristicky a dramaturgicky perfektně vystavěný příběh o vyvrhelovi prosekávajícím se nehostinným Japonskem pro pomstu.

Pád domu UsherůMike Flanagan je mistr minisérií a i zde to platí. Jedná se o ultimátní slepenec děl Edgara Allana Poa, který se perfektně mixuje, kombinuje a tvoří skvostnou podívanou. Lepší kritiku kapitalismu a bohatých lidí v pouhých osmi epizodách nenajdete. Navíc je to v krásném, nepříjemném hororové hávu.

 

Anthony

Filmy:

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů – Z popcornových zábavných filmů, které jsem letos viděl v kině, mě nejvíc bavila tahle parta zlodějů. Natočeno hravě, vtipně, chytře.

Oppenheimer – Nolana mám rád, téma mám rád, takže jsem se těšil. A musím říct, že jsem byl hodně spokojený. Filmu navíc přeju ten až překvapivý úspěch, kterého dosáhl. Zajímavé jak to působí jako velkofilm, přitom většinou se několik lidí jen baví v uzavřené místnosti. Hodně dělá hudba a zvuková složka.

Mluv se mnou – Hodně působivý horor. Vybírám hlavně za ten kontrast, kdy mladí lidé blbnou a je to takové uvolněné a pak když se to zvrhne, přijde jedna z nejnepříjemnějších děsivých scén, co jsem v hororu viděl. Fungují i scény mimo děsivé okamžiky a postavy se chovají přirozeně.

Seriály:

The Last of Us – Hru jsem neznal, příběh byl pro mě nový. Postapokalyptický žánr mám moc rád a tenhle film patří k tomu nejlepšímu, co jsem viděl. Bella Ramsey a Pedro Pascal skvělí. Závěrečná scéna v nemocnici mě dostala.

Silo – Další postapokalyptický námět. Zajímavě vystavěný svět a jeho pravidla. Moc se mi líbila hlavní postava Rebeccy Ferguson. Zajímavé bylo, jak se dostala na scénu až na konci prvního dílu. Jeden z mála seriálů, po kterém jsem si začal číst předlohu, podle které byl zfilmován.

Srdcerváči (série 2) – Zhlédnul jsem naráz první i druhou sérii a hlavní pocit byl pohodovost. Žádná velká dramata se tam nekonají, ale pro jednou je to příjemná změna sledovat queer témata bez nějakých traumat jako u většiny jiných filmů s touto tématikou. Všichni herci fajn, ústřední dvojice hodně fajn. 

 

Bluntman

Filmy:

Oppenheimer – Film-skládačka a film-myšlenková hra, která se od ostatních Nolanových počinů odlišuje a vyčnívá tím, na kolik čerpá z tradic modernismu (zejména francouzského nového románu, potažmo jeho otisku v audiovizi u Robbe-Grilleta) a avantgardy (především strukturálního filmu).

Babylon – Až altmanovská - co do množství postav pro vykreslení doby a místa - freska, která není dalším cinefilním vyznáním, nýbrž dekonstrukcí mýtu, jenž o sobě Hollywood vytváří. Epilog je smutný, cinefilstvo nemá plakat nad tím, co vše v (opojné, wtz) montáži rozpoznalo.

Asteroid City – Accept the mystery aneb až tatiovská konstrukce světa příběhu a formálních variací o tom, že ať už se pro osvětlení dění užije jakéhokoliv schématu, vždy je to nedostatečné a neuspokojivé.

Seriály:

Žádný seriál nefungoval jako celek natolik, abych ho zařadil celý, potažmo jednu řadu, a tak jenom výběrově epizody:

Barry - Wow – Letošek byl silný v seriálových zakončeních - a tahle metafikce o vztahu fikce a skutečnosti je toho dokladem.

Boj o moc - S otevřenýma očima – Nejvtipnější drama antických rozměrů, kde je v době inflace zábavné sledovat, jak se privilegovaným hroutí svět.

Koruna - Sleep, Dearie Sleep – Krasosmutnění za umírající monarchií, akorát škoda, že k titulkům nezazní kultovní skladba od The Smiths. Aspoň že Smiths zní v nejlepším snímku streamovacích služeb (ano, Fincherově Zabijákovi).

 

Cival

Filmy:

Spider-Man: Napříč paralelními světy – Komiksové Impérium vrací úder. Superhrdinský opus, který upgradeuje oscarový hit ještě o jeden animační i vyprávěcí level výš.

Anatomie pádu – Anatomie života se všemi jeho nuancemi, barvami, bolestmi, radostmi i strastmi. Komplexní reflexe.

Godzilla Minus One – Nejlepší hollywoodský blockbuster... není z Hollywoodu! Parádně napsaný pohled na ještěrky je nejlepším monster filmem mého diváckého života.

 

DaViD´82

Filmy:

Oppenheimer – Ve vší komornosti velkolepé, ve vší časohrátkové zběsilosti postav/jmen/událostí v jeden každý moment přehledné. Tři hodiny dialogů zhuštěných do pocitově mnohem kratší stopáže. Hmatatelnost toho všeho, herecké výkony, Göranssonův podkres, střih... Vše je na vůbec nejvyšší cinefilské laťce, ale není to důvod proč to milovat. Tím je, jak to totálně semele, zadře pod kůži, jak se to neškolometsky popasuje s vyrovnáváním se s velkými životními otázkami a především, jak setsakra dobré to je jako film a zážitek.

Jagna – Takto se adaptují více než sto let staré literární klasiky pro současného diváka. Není cílem být doslovným přepisem, je cílem zachytit ducha a sdělení filmovým jazykem. Máločemu se to podařilo v posledních letech tak působivým a strhujícím způsobem.

Babylon – Dva celovečerní filmy v jednom. Každý o něčem jiném a jinak. Oba jsou výtečné, ovšem každý po svém. První je o zaoceánský parník lepší, je totiž ryze Chazellův. Ten druhý, přes veškeré kvality, chtě nechtě působí "pouze" jako uctivá poklona Sunset Blvd. či Bio Ráj. Nejhorší pro oba filmy však je, že se tváří jako jeden. Což nepomáhá ani jednomu z nich.

Seriály: 

Medvěd (série 2) – Z fine dining restauračního businessu, ale nikoli o fine dining restauračním businessu. Druhá řada staví na zcela jiných styčných bodech než ta první... A přesto je o tom samém. Jen úplně jinak.

Makanai: Jak se vaří pro Maiko – Příprava a konzumace pokrmů v malé kuchyňo-jídelně jako stmelující element osudů, snů a tradic v gejším "internátu". Absolutní Koreeda, absolutní melancholicky poetický feel-good, absolutní food porno.

Clarksonova farma (série 2) – Clarksonova squadra vs. byrokracie, závistiví sousedé, počasí a vlastní nešikovnost podruhé. 

 

Djkoma

Filmy:

Minulé životy – Citlivý (ne)romantický snímek, který zkoumá návraty, nostalgii, a proměnu člověka. Závěrečná scéna s taxíkem je vrchol vyprávění beze slov a má velkou vnitřní sílu.

Spider-Man: Napříč paralelními světy – Jízda od začátku do konce a film, který po jedničce ještě více posouvá hranice animovaného filmu. Kreativní a nespoutané.

To se mi snad zdá – Společenská satira na témata, které sám sleduji. Navíc originální zápletka, z které by možná Gondry nebo Lynch vizuálně dostali více, ale i tak stojí rozhodně za vidění.

Seriály:

Ted Lasso (série 3) – Každý, kdo někdy věřil, tohle musí zbožňovat. A ten fotbal tam vlastně ani není.

Medvěd (série 2) – Intenzivní, intimní, perfektně napsané.

Gen V – Spin-off The Boys? Nejenom to. Vrcholně zábavné, krvavé a zábavné.

 

Ediebalboa

Filmy:

All of Us Strangers – Herecký koncert Andrewa Scotta a Paula Mescala, kde i rádiové odrhovačky z 80. let v čele s "Always on My Mind" od Pet Shop Boys nabývají dosud nevídané vztahové hloubky.

Umění jíst a milovat – Kulinářská i filmová laskomina, které nechybí ani romantická linka kuchařů v podzimu svého života + naprosto perfektní kamera.

Oppenheimer – Tři hodiny povídání o atomové bombě sestříhané, hudebně podkreslené a vygradované tak, že nic zábavnějšího jsem ve výsledku v minulém roce neviděl. Tohle dnes dokáže jen Nolan (a Ludwig Göransson).

Seriály:

Boj o moc (série 4) – Geniální završení pletichaření mocichtivých příslušníků rodiny Royů, které svými zvraty a emoční náloží překonává už tak téměř bezchybné předešlé série.

Lakers: Vzestup dynastie (série 2) – Chlupatý pupkáč John C. Reilly se vrací s Lakers. Kratčeji a intenzivněji. Quincy Isaiah jako Magic Johnson byla neuvěřitelná castingová trefa… “Pane Zaslave, tohle jste po dvou sezonách z výkladní skříně HBO opravdu stahovat nemusel!“

The Last of Us – Není to bez chyb, ale oceňuji, že jsme tady zase po letech měli výpravnou seriálovou událost, kdy se každý týden netrpělivě čekalo na další epizodu, která mohla svými (pro někoho kontroverzními) řešeními způsobit poprask na sociálních sítích.

 

Enšpígl

Filmy:

Babylon – A přece se točí. Film, kterému tluče srdce. Film, ve kterém je život. Film, na který se ani po delší době nezapomíná... a ten film se jmenuje Babylon.

Tři mušketýři: D'Artagnan  – Na stříbrné plátno se nám vrátilo poctivé dobrodružství v té nejvyšší kvalitě.

Bod obnovy – Já prostě musím v zaprděným filmovým Česku prolezlým kamarádšofty ocenit frajery a frajerky, který neudělaly film proto, aby se skupina vyvolených dobře pobavila na rautu po VIP premiéře, ale pro filmové diváky.

 

Filmmaniak

Filmy:

Zabijáci rozkvetlého měsíce – Monumentální a mistrně napsaný, zahraný i zrežírovaný žalozpěv na úpadek společnosti, jenž se pomalu a úderně noří do temnoty kontroverzní americké historie se zaměřením na podstatu zla v příběhu o tutlaných zločinech páchaných na původním obyvatelstvu ve jménu touhy po moci a bohatství. Velkofilm se zásadním přesahem, epickým měřítkem a portrétem Spojených států precizně vybudovaném na směsi gangsterky a westernu, amerických žánrů založených na tematizaci amorálního jednání.

Hundreds of Beavers – Aktualizace grotesky pro 21. století, nehorázně vtipná, nápaditá a roztomilá, využívající různé tvůrčí a stylistické postupy i opakující se motivy k budování postupně se vyvíjejících gagů, gradujících do nepředvídatelných rovin. Jednoduchý, leč sofistikovaně strukturovaný příběh o paliči alkoholu/lovci kožešin, jenž je nucen se přizpůsobovat okolnostem a v zasněžené divočině nejprve bojuje o přežití a následně o lásku, je nevídaným gejzírem kreativity, nejlepší komedií za poslední léta a zcela jistě i budoucí kultovní klasikou.

Umění jíst a milovat – Nádherně vyprávěná, emotivní, něžná a fantasticky nasnímaná dobová gurmánská romance o kráse a pomíjivosti života a o smyslových slastech kultivovaných labužníků v čele s dvojicí zamilovaných kuchařských expertů. Vrcholná pocta francouzské gastronomii, ve které láska prochází žaludkem, láskyplné vyznání se neobejde bez večeře při svíčkách a společné míchání omáčky je předehrou pro intimní chvíle, a v níž i anatomický popis příjmu potravy zní jako milostná poezie.

 

FlyGun

Filmy:

Infinity Pool – Syn se skutečně potatil. Cronenberg mladší mě zatím nestihl zklamat. Infinity Pool je bezpochyby jeho dosavadním nejlepším výtvorem, stejně jako je Mia Goth tím Božím.

Nech svět světem – Natočit v dnešní době přes dvě hodiny dlouhý film o rozpadu světa, který se z valné většiny odehrává jen v domě a jeho blízkém okolí, chce vzhledem k stále klesající schopnosti obyvatelstva udržet pozornost Obamovy koule.

Smrtelné zlo: Probuzení – Horor roku! Audiovizuální orgie. Krvák, který po dlouhé době nevsází jen na jednu kartu a jako bonus Vás přinutí si konečně ostříhat nehty. 

Seriály:

Silo – Neustále ušpiněná, avšak stále půvabná Rebecca Ferguson Vás nenechá jít spát. Musíte jí fandit, aby došla k pravdě. Vertikální Ledová archa má neskutečný potenciál, probouzí ve Vás zvědavost a netrpělivost. Tak velkou, že nevydržíte čekat na další řadu a sáhnete po knižní předloze.

Pád domu Usherů – U Flanagana hned z prvních minut cítíte, že ho to řemeslo prostě baví. Má svůj styl, kterého se drží a funguje, dokonce i u Edgarovic povídky v moderním kabátku. Děkuji za "Closer" od Nine Inch Nails. 

Únos letadla – Apple TV letos zářila. Únos letadla jsem zkoukl pár dní před mým odletem na Floridu (Ahoj Pomo, mohl bych se někdy stavit?), abych se připravil na případný únos letadla. Marně, seriál mě ujistil, že na to nemám správné vlohy. Ty má pouze Idris Elba.

 

Gemini

Filmy:

Barbie – Mnohovrstevnatá kýčovitá komedie/společenská satira, které spousta lidí nemůže přijít na jméno, ale kterou jsem si neskutečně užil a považuju ji za vztyčený prostředník celému vesmíru blockbusterů. Autorka zvládla všechno, co si předsevzala. Díky té naplněnosti považuju za zločin prodej lístků na dvojprogram s podobně hutně (ale úplně jiným způsobem) našlapaným Oppenheimerem.

Sisu – Ryzí žánrovka, jejíž tvůrci si pro změnu řekli, že kašlou na realismus, ba i na jakákoliv fakta, a pojedou až nadoraz pseudowesternový masakr, u kterého si nemůžete pomoct, ale musíte se smát;) A všichni v něm vypadají, že to berou smrtelně vážně.

Tři mušketýři: D'Artagnan / Milady – Úplně nové pojetí, přímo z "rodné země", s pořádným rozpočtem, a životní rolí Evy Green. Až v druhé půlce jsem pochopil, proč vyškrtli postavu Rocheforta - je totiž kvůli tomu jakou figuru z Milady v podání zmíněné Evy Green udělali, naprosto zbytečný. První díl je prakticky historická detektivka, druhý poměrně komorní, ale zdařilé kombo špionážní a válečné akce, kdy je ale všechno (krom kostýmů na královském dvoře) nasáklé špínou, smradem a morální šedí. Špičkové obsazení, dobře vyvážené odlehčené i vážnější prvky, historický (dvou)film roku.

Seriály:

The Last of Us – HBO to opět dokázalo. Znovu posunulo hranice toho, co je na "televizní obrazovce" možné, a tentokrát pro změnu vytvořilo nejlepší videoherní adaptaci všech dob. Samozřejmě že tomu šlo hodně naproti, když umožnilo velmi těsnou spolupráci mezi lidmi ze studia Naughty Dog, se skladatelem Santaolallou, s "mozkem" Černobylu. Jako fanoušek her (ale nikoliv hráč Last of Us) asi nejvíc oceňuji pochopení pro rozdílnost obou médií, kdy se podařilo nahradit infekci šířící spóry něčím, co umožnilo hercům nemít třetinu stopáže dýchací masky, a zároveň vysvětlilo stádní chování a svolávání "zombíků", bez kterého by při té řádově snížené nakažlivosti nedával seriál prakticky žádný smysl.

Scott Pilgrim jde na věc – Triumfální návrat značky Scott Pilgrim na audiovizuální platformu, tentokrát jako anime plus mínus ve stylu původního comicsu, s neskutečným majstrštykem v podobě kompletního ansámblu hlasů herců a hereček, kteří jedou znovu své vic jak dekádu staré postavy z hraného filmu. Pusťte mi hlas Mary Elizabeth Winstead a máte moji pozornost;), ale tahle záležitost si bere to nejlepší ze svých předchůdců a rozjíždí svoji vlastní velkou hru přesně v tom stylu, který jsem si v roce 2010 zamiloval - a předvádí s ním kouzla, která bych nečekal. Skvělý vánoční dárek:)

 

Goldbeater

Filmy:

Hundreds of Beavers – Komedie roku. Kdybyste mi v lednu někdo řekl, že jako top film letos budu mít nízkorozpočtovou, černobílou a němou (!) grotesku o bobrech, asi bych se od srdce zasmál. Zasmál jsem se i tak, a to že hodně. Je to hotová masterclass v konstruování scénáře, gradování děje a zejména vytváření, opakování a rozšiřování jednotlivých vizuálních gagů. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem se v kině takhle moc za břicho popadal. A celým srdcem doporučuji!

Late Night with the Devil – Horor roku. Snímek je formátem podaný jako nově objevený záznam halloweenské epizody talk-show ze sedmdesátých let, kterou naruší nezvaný host. Přesně jak název filmu napovídá. Propracovaná retro stylizace a s tím spojené nápady, skvěle trefení méně známí herci a hlavně postupné budování atmosféry nepokoje a zlověstnosti celou stopáž dokonale funguje a spěje do bombastického a nekompromisního finále, při kterém člověku skoro spadne čelist.

Oppenheimer / Zabijáci rozkvetlého měsíce – Drama roku. Obojí. Nedokážu si vybrat, které z nich bych upřednostnil, tak si dovolím třetí spot rozdělit vejpůl. Dva mistrní režiséři letos do našich kin poslali epické a hloubavé filmy o historických událostech, které při své délce nerezignovaly v ohledech na diváka a dokonale bavily. K tomu si připočítejte skvělé herecké ansámbly, práci s kamerou, hudbu. A oba snímky se mnou hlavně velmi rezonovaly ještě dlouhou dobu po projekcích.

 

hirnlego

Filmy:

United Trash: Štěrbina – Nekonečné multikultovní labůžo.

Ra: Pouť Slunečního boha – Nejepičtější vzdělávací video všech dob.

Conann – Nejsem feminista, ale…

 

J*A*S*M

Filmy:

Babylon – Grandiózní, energická a vtahující filmová jízda ze starého Hollywoodu, která se svým měřítkem vymyká většině současné produkce.

The Holdovers – Malý film s velkým srdcem, dokonalost v obyčejnosti.

To se mi snad zdá – Přestože má film hlavně v závěru své mouchy, díky originálnímu námětu a sebejistému režijnímu vedení je rád odpouštím.

Seriály:

Boj o moc (série 4) – Finále rodinné ságy mediálních magnátů dostálo vysokým očekáváním a možná je i překonalo.

Pád domu Usherů – Hororová variace Boje o moc, při níž si divák může vychutnávat, jak jsou ti zdegenerovaní boháči kreativně zprovázeni ze světa. Mike Flanagan pořád umí.

Ve při – Ad absurdum vygradovaný příběh jedné banální hádky.

 

KarelR

Filmy:

Babylon – Tříhodinový energický nářez, v němž Damien Chazelle znovu dokazuje, že je absolutní mistr svého řemesla.

Godzilla Minus One – Nečekaně drtivá a dojemná ukázka toho, jak by měly vypadat filmy s Godzillou. Ameriko, uč se!

#annaismissing – Mám rád filmy, které si člověka důkladně vodí po celou stopáž. A tady jsem byl napjatý až do poslední vteřiny.

Seriály:

Úžasná paní Maiselová (série 5) – Finální pátá série jasně potvrdila, že tvůrci Gilmorových děvčat pořád umí. Sbohem, komediální klenote...

Medvěd (série 2) – Famózní seriálový fenomén se ve druhé sérii napjal k ještě drásavějšímu výkonu. Jamie Lee Curtis na hrad!

Star Trek: Picard (série 3) – Loni jsem tu chválil Podivné nově světy, jejichž druhá série je taky super. Letošní rozlučka s Novou generací ale byla ještě lepší.

 

kleopatra

Filmy:

Tár – S každou další minutou jsem podléhala tomu úchvatnému rozkladu. Abych pochopila konec, musela jsem Lydii poznat v začátku, dlouze a skoro otravně, jak je usazená na trůně, jistá si svou důležitostí, přezíravě blahosklonná, dokonalá a tím vším vlastně podmanivá. Tár je o tom, jak málo stačí k efektu sněhové koule a z posledního záběru doslova mrazí. 

Nyad – I tenhle film řekne víc o divákovi, jak si stojí, co má za sebou. Cením si toho snu, té vize, plavání vstříc možnému nezdaru a přece znovu a znovu. Annette i Jodie stárnou přirozeně, to se dnes často nevidí, všichni se snaží obelstít čas. Nyad je i o tom, o obelstění, o mýtu, že to a to ve stáří nejde. Film víc našláplý, než hromada motivačních příruček. 

JeštěrBenicio jede. A scénář taky jede. Po dlouhé době svěží závan kultivované detektivky, kde od začátku něco smrdí.

Seriály:

Cesta svatojánských mušek (série 2) – Je vyzrálejší po všech stránkách a dojemná tak, že funguje i na mě, což je co říct. Toto se mnou rezonovalo. Možná proto, že mám taky kámošku od školky, taky jsme tančily na Abbu s kořenkama, prošly spolu kdečím, i nemocí, a moc pro mne znamená. 

Wednesday – Proti všem mým předpokladům mě to Adamsovic - i Ortegovic - dítě okouzlilo.

Poker Face – Netuším, jestli je podobnost čistě náhodná, ale Natasha Lyonne je prakticky Columbo v sukních. Je jak on ukoptěná, rozevlátá, dotěrná jak osina v zadku Nezdržuje se s vedlejšími postavami a chodí rovnou za pachatelem. Je chytřejší než liška Bystrouška. A stejně jako Jessice Fletcher jí není divné, že kam šlápne, tam se najde mrtvola. Příběhy jsou vesměs banální, ale kamerová pikantní omáčka a výprava, hudba, hostující hvězdy a konečně Natasha tomu dodávají správný šmak a člověk prostě... prostě kouká. 

 

Lima

Filmy:

Godzilla Minus One – Obrazově výživná pocta starým filmům, s postavami, které vás zajímají a se kterými je snadné se vžít do jejich poválečných traumat. Odvážný přístup k téhle franšíze, jaký tu doteď nebyl a zároveň manuál pro dnešní hollywoodské předražené produkce, jak rozumně zacházet s rozpočty.

To Catch a Killer – Zdánlivě Zodiac z Wishe, přesto ale působivá podívaná, s nejlepší úvodní sekvencí roku, biják, který jako nadplán v kritice amerického konzumerismu tne do živého. Woodley a Mendelsohn jsou skvělá nesourodá dvojka, baví mě tu.

Oppenheimer – Bez poslední půlhodiny, kde tomu filmu mohutně spadne řetěz, bych se i obešel, ale do té doby je to strhující freska, s protiválečným apelem v samotném závěru, který je v dnešní době putinovskýho řinčení zbraní potřeba jak sůl.

Seriály:

Yellowstone (série 5) – Kontinuálně po celý rok sleduju životní osudy rodiny Duttonů a neustále obdivuju, jak do zdánlivě pouhé spotřebky dokáže Sheridan dodat spoustu životních pravd, napínavé zvraty jak z nejlepších dramat a navrch to díky skvělé kameře a nespoutané přírodě Montany úžasně vypadá. A Costner tu má charisma jak Marlon Brando v nejlepších letech.

 

Malarkey

Filmy:

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů – Pokud máte rádi fantasy a komedii, tak máte vyhráno a budete se královsky bavit. Pokud jste navíc dětství prožili v herních světech z prostředí, D&D bude to pro Vás jeden z největších filmových zážitků posledních let. 

Babylon – Epické, opulentní, úchvatné a obrazově naprosto geniální vyprávění o tom, jak v Americe pomalu, ale jistě končil němý film a nastupovala éra zvuku. Pokud někde můžeme mluvit o dokonalé filmařině dnešní doby, tak pak to jistě bude Babylon. Top Hollywood posledních několika let.

Bod obnovy – Chce to hodně odvahy natočit v českém prostředí moderní svébytné sci-fi. A debutantovi Robertu Hlozovi se to bez potíží povedlo! Nejlepší český film roku!

Seriály:

Ted Lasso (série 3) – Ted Lasso podle mě bude vnímám jako jedna z největších seriálových postav této dekády. A rozloučení s ním bylo naprosto úchvatné, ale neuvěřitelně smutné zároveň. Kolikrát se mi takové pocity za poslední léta mísily? Možná bych to spočítal na prstech jedné ruky. 

Ahsoka – Pokud žijete Hvězdnými válkami, tak u tohoto seriálu pochopíte, jaké to je, když na něčem spolupracují všichni ti, kteří ctí původní trilogii a snaží se s láskou a radostí navazovat na něco, co máme my všichni tak rádi. 

1670 – Poláci jsou páni bozi filmařiny posledních několika let. Letos mě nejvíce překvapili tímto komediálním seriálem z prostředí polské šlechty 17. století, kde to ale mnohdy vypadá spíše jako ve středověku. Humor Taiky Waititiho na polský způsob. 

 

Matty

Filmy:

Electra – Surrealistický barbie horor, který se svou promyšleností a dotažeností nachází na úplně jiném levelu než zbytek české produkce.

Mission: Impossible Odplata - První část – Film, v němž každá sekvence svou bombastičností a napínavostí překonává tu předchozí a výsledkem je prakticky dokonalý akční thriller.

Oppenheimer – Díky skoro nepřetržitě hrajícím a gradujícím smyčcům Ludwiga Göranssona jde o tu nejlepší space operu od prvních Star Wars.

 

POMO

Filmy:

Mission: Impossible Odplata - První část – Postavami a dějově nejpropracovanější a nejdetailnější díl série, současně nejvtipnější a s orgastickým, cinefilským finále.

Oppenheimer – Tři hodiny dialogů o fyzice a politice, které pohltí a ohromí. Díky Nolanově jedinečnému audiovizuálního vyprávění a špičkovému vedení herců.

Zóna zájmu – Slovy a místem dění minimalistická, výtvarně fascinující hrůza se silným uměleckým vkladem a atmosférou, ze které se tají dech.
 

RUSSELL

Filmy:

Oppenheimer – Suverénní masterpiece.

Chudáčci – Suverénní Lanthimos.

The Last Stop in Yuma County – Suverénní debut.

 

T2

Filmy:

Flash – Je to veľmi svižné podané, z dôvtipom, má to príjemnú komiksovú patinu, Ezra Miller je pán vo svojej úlohe a náramne ju ovláda v dvojúlohe a každý jeho úlet baví. Má to veľa silných priam ikonických momentov a každý cameo návrat akejkoľvek postavy poteší.

Strážci Galaxie: Volume 3 – To zoskupenie funguje náramne a má to opäť tie správne grády. Hlavne poteší štandardne uvoľnená zábavnosť, je to zas trefne zosúladené a baví to skvelo.

Invalida – S takýmto úletom by som nerátal z našej produkcie ani náhodou. Režisér Jonáš Karásek sa teda zas osvedčil, že vie náramne narábať s témami, ťažil z krásnych 90.rokov a dosť nápadito z toho vyťažil čo sa dá.

Seriály:

1923 – Koniec kovbojov a príchod modernizácie. Výborné obsadenie. Harrison Ford si aj na staré kolená dokáže podmaniť plnú pozornosť. Ďalšia etapa života Duttonovcov je veľmi pôsobivá, spoznávame ďalších členov rodiny a ich útrapy voči nenásytnému okoliu, ktoré si chce odhryznúť čoraz viac.

Král TulsyStallone na staré kolená ako skoro vyslúžilý mafianský boss to rozbalí na plné obrátky.

Yellowstone (série 5) – Môžeme Duttonovcov obdivovať ale aj nenávidieť za ich postoje, skutky, za ich oddanosť rodine a skalopevného chránenia "ich" Yellowstonu.

 

topr harley

Filmy:

Oppenheimer – Na tento kousek není asi co jiného říct, že to byla naprostá pecka. Historický snímek, který se podařil ve všech ohledech. Za mě jednoznačně nejlepší film roku!

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů – Takto má rozhodně vypadat fantasy! Opravdová pocta dračímu doupěti. Film je plný akčních scén, které zapadají to celku tak, jak bych si to přál u každého snímku.

Poslední království: Sedm králů musí zemřít – Skvělé zakončení hlavně pro seriálové fandy Posledního království. Super završení jedné historické fikce.

Seriály:

Silo – Post apokalyptická pecka, která vás dostane hlavně svojí neutěšenou atmosférou a depresivním prostředí.

The Last of Us – A na konec světa se podíváme i podruhé. Naprosto povedená adaptaci herního kultu. Tady musím asi nejvíc pochválit dokonalý výběr herců.

Ahsoka – Se seriály ze světa SW je to jak na houpačce. Jednou super, podruhé nuda. Tady se to ale rozhodně povedlo a těším se druhou sérii.

 

Tosim

Filmy:

Mission: Impossible Odplata - První část – O sedmé MI jsem četl ledacos, ale po tom, jak nadšený jsem byl z dílu předchozího, jsem čekal bombu. A nezklamal jsem se. Upřímně, Tomíka moc nežeru, ale pro ty nemožný mise začínám mít fakt těžkou slabost.

Oppenheimer – Dokážu si představit, že téměř každý z nás čekal jiný film a skoro každý dostal to, co chtěl. Někdo opulentní biják, jiný kus historie, další disputace o fyzice (a matematice), některý hodiny výslechů a já hlavně filozofické úvahy nad vinou, válkou, jejím možným koncem a přesahem do současnosti.

Přišla v nociTomáše Pavlíčka začínám žrát čím dál víc, Jana Vejnara znám málo, ovšem taky si jeho tvorbu doplním. Na tenhle film jsem se těšil jak malý kluk a jsem rád, že se mi podařilo sehnat lístky. Vtipný a dramatický snímek, od kterého jsem čekal něco trochu jiného, ale to vůbec nevadí.

Seriály:

Dobré ráno, Brno! – Zatímco Kolečko s hysterickou macho pózou kope do všeho kolem sebe, Prušinovskému se podařilo udělat nekorektní, ale zároveň ne neuctivý seriál, který vtipnou formou karikuje i adoruje ČT a to je velmi cenné.

Docent – Postupné, s metodami policie kongeniální budování atmosféry, stará versus nová škola, teorie proti praxi. Režie tohle všechno ctí, nevyčnívá, poprvé se mi líbila (hlavně v minimalistických částech) Brzobohatého hudba.

VolhaJan Pachl se ponořil do pro sebe téměř neznámých vod, zároveň opravuje pošramocenou pověst po příšerném Ten, kdo tě miloval. Karla Hynie si pamatuju jako dramaturga v devadesátých a nultých letech a jakožto letitému praktikovi mu věřím, že to bylo ve skutečnosti ještě mnohem horší. Seriál chytře postupuje od vychcané komedie, přes drama až k té hořkosti.

Reklama

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Bruce Springsteen dostane hraný film

Bruce Springsteen dostane hraný film

09.04.2024

Příběh legendárního amerického rockového zpěváka a kytaristy Bruce Springsteena se dočká hraného filmu. Chystané dílo by mělo sledovat zejména období vzniku hudebníkova šestého studiového alba s… (více)

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

04.04.2024

Fantastická čtyřka, vlajková loď příštích marveláckých let, opět získává reálnější kontury. Ústřední kvartet je již jasný, v hlavních rolích se objeví Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Ebon Moss-Bachrach… (více)

Válka Roseových dostane novou verzi

Válka Roseových dostane novou verzi

02.04.2024

Připravte se na notnou dávku vyhrocených manželských hádek na velkém plátně, u studia Searchlight Pictures je totiž v přípravách nová adaptace knihy amerického spisovatele Warrena Adlera pod názvem… (více)

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama