Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malá Dido vyrastá v patricijskej rodine lekára Alexandrosa. Je vychovávaná k pohŕdaniu a nenávisti ku kresťanom. Postupne však zisťuje, že tí najlepší a najčestnejší ľudia z jej okolia sú kresťania. Nevie to pochopiť a v jej detskej dušičke nastáva zmätok. Až postupne porozumie, že kresťanstvo je predovšetkým láska človeka k človeku a podľa toho sa zachová v závere filmu. Zatiaľ však zdanlivo usporiadaná rodina zažíva svoju morálnu drámu, ktorá vedie až k tragédii. Jej iniciátorom je najstarší syn Fortunant, ktorý v záujme dodržiavania poriadku v štáte pošle nevedomky na smrť kresťanov, členov svojej rodiny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh dievčiny Dido z bohatej rodiny miestneho gynekológa v antickom Ríme, ktorá zisťuje, že okrem oficiálneho štátneho náboženstva existuje aj disidentské kresťanské hnutie a prekvapene poznáva objem jeho stále sa rozrastajúcej členskej základne, zasahujúcej aj do ich domácnosti. Napriek tomu, že je film podľa úvodných titulkov určený deťom a mládeži s neohrozenou nezletilou hrdinkou a kresťanským podtónom, sú tu niekedy celkom odvážne scény sexuálneho charakteru. To bude asi tým slobodným začiatkom deväťdesiatych rokov s ešte nie presne definovanými pravidlami. Pamätám si veľký článok o nakrúcaní seriálu v mládežníckom časopise Kamarát, televízna premiéra mi ušla, repríz asi veľa nebolo a tak som sa k jeho zhliadnutiu dostal s 32 ročným oneskorením. No a musím konštatovať, že aj keď je námet veľmi zaujímavý, výprava bezchybná, herecké obsadenie na dnešnú dobu dychberúce, tak výslednému dielu čosi chýba. Napriek tomu určite stojí za pozretie. Viac v komentároch k jednotlivým častiam. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

1/3 Vysloveně zajímavý příklad porevoluční televizní koprodukce, ve které hrála prim bratislavská televize a německé peníze. Námět zvolen podle německé autorky zabývající se životy křesťanů ve 2. století našeho letopočtu je skutečně zajímavý. Ačkoli slovenský nebo český překlad Die Nacht der Zugvögel z roku 1983 nikdy nevyšel. Obsazení je na svou dobu atraktivní, exteriéry působí také dobře. Pakliže jde o seriál Dušana Rapoše, samozřejmě nechybí Eve Vejmělková, solidní výkony jsou na bedrech Munzara, Bartošky, Valentové a Hanzlíka s Vášáryovou, pro mladší je tu Tofi, představitelka hlavní dětské role Švecová je přirozená. Dnes by ale samozřejmě stejný děj stačilo převyprávět v jednom televizním filmu. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Čekal jsem inscenaci ze starého Říma a dostal jsem minisérii ve stylu Quo Vadis či Poslední dnové Pompejí z osmdesátých let. Navíc jako třešinka čeští herci. Munzar či Valentová jako by se pro roli narodila. Výborná byla i pihovatá Jana Švecová coby Dido. Překvapil i Sagvan Tofi v nečernobílé postavě. Co se někumu nemusí sedět vyprávění příběhu z pohledu malé či dospívající holky. ráží celkové hodnocení to je možná tempo seriálu. I když vše se vyvíjí a nic není otázkou "pěti minut". Škoda, že tento seriál není víc vidět v televizi. Minimálně o Velikonocích. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Třídílný seriál slovenské televize z roku 1991 o malé dívce Dido z patricijské rodiny, na jejímž osudu se ukazuje pronásledování křesťanů ve starém Římě. Pro mne unikátní dílo, protože si nevybavuji, že by se kdy natočilo nějaké československé dílo odehrávající se v době starověku v uvěřitelných exteriérech - díky německé koprodukci se točilo kdesi asi v Tunisku i u moře nebo v solidních dobových vilách. Hodně silnou stránkou je i obsazení včetně Vejmělkové ve vrcholné formě a Sagvana Tofiho, ale herecky je vítězem Hanzlík v roli otroka a hlavní hrdinka Jana Švecová. Takže proč se tento seriál ztratil kdesi v černé díře archívů? Protože je to vyprávěno tak neskutečně nudně a nezáživně, že se to nedá. Dialogy rovná se polofilozofující plky o ničem do nikam a tematika křesťanů je tak násilně a hloupě cpána divákovi do hlavy až je to otravné, páč třikrát do minuty užití slov se základem křesťan- za každou cenu je snad pro nedoslýchavé. Po právu zapomenutý seriál. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento televizní film byl natočený podle knihy Evy Rechlin Noc stěhovavých ptáků. Jeho tři části – Znaky na múre, Zrkadielko a Pochopenie jsou působivým dramatem o pronásledování prvních křesťanů ve starém Římě. Tento počin Československé televize je velmi ojedinělý a nezvyklý, co se tématu týče a velmi zdařilý po stránce vizuální a hudební. Výprava není tak velkolepá, jak tomu bývá u amerických a italských velkofilmů z té doby, ale snímek je velmi dobrý po stránce dramatické a herecké. Jana Švecová v roli mladinké Dido, jejímiž ústy je příběh vyprávěn, podává pozoruhodně bezprostřední a přirozený herecký výkon. Příběh zobrazující život patricijského domu i život těch nejubožejších otroků, je plný lásky a nenávisti, víry a zrady a je natáčen v zajímavém atraktivním prostředí, podle titulků zřejmě v Tunisu. I když se jedná o film televizní, který je snad trochu rozvláčný, rozhodně je na naše poměry originální. Herecké obsazení je kvalitní a to jak na české, tak i na slovenské straně. Film je ve slovenštině, čeští herci jsou předabováni. Mám ráda filmy z římských dějin a musím přiznat, že už dlouho mne žádný televizní snímek tak nezaujal. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama