Reklama

Reklama

Poslední upír

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Poslední upír (více)

Obsahy(1)

Upíři nejsou, to ví každý. Lidé si je vymysleli z nutnosti, z potřeby nějak si vysvětlit svůj strach. A dnes, v našem moderním světě, v našem osvíceném devatenáctém století, už na ně žádný rozumný člověk věřit nemůže. O tom je Sherlock Holmes skálopevně přesvědčen. Jenomže v malé vesnici Lamberley se zřejmě zastavil čas. Jak jinak si vysvětlit, že Johna Stocktona, potomka starého rodu St. Clairů, tu považují za upíra nejenom prostí venkované, ale i místní vikář, a dokonce i světaznalý majitel velkého panství? Je ovšem pravda, že události, které se ve vsi od Stocktonova příjezdu dějí, lze sotva označit za radostné, a nenávist místních vůči jejich "původci" nebezpečně narůstá. Jen proto jede Holmes do Lamberley. Zabránit tragédii. Zabránit, aby tomu muži někdo proklál srdce kůlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Z poměrně krátké povídky udělali plnohodnotný film, hlavně přidáním úplně nové postavy. To sice nebylo na škodu, ale přece jen těch 100 minut je více, než by bylo zdrávo. Navíc trochu zchází ta doylovská propracovanost a těch mrtvol je tu víc než by bylo zdrávo (v originálu nebyla ani jedna). Ale zase Dolores se povedla. Brett už je tady bohužel těžce nemocný a je to znát. Hrál Holmese "jen" deset let, ale vypadá to, jako kdyby během něj zestárl o 30. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vzrušující střetnutí racionálna a mystiky, které končí spravedlivou remízou. Příjemně strašidelné prostředím i zápletkou, do poslední chvíle nechávající diváka na pochybách, jestli se vůbec odehrál nějaký zločin a Ray Marsden házející tak uhrančivé pohledy, že by z nich inspektoru Dalglieshovi slezl knír. Vzhledem k make-upu Jeremyho Bretta jsem tentokrát spíše očekával, že bude mařit vyšetřování, aby ochránil své soukmenovce.. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Doylova povídka nepatří mezi nejzdařilejší. Pro televizní adaptaci byla výrazně upravena. Původní příběh zde tvoří pouze jakési orámování příběhu zcela nového a myslím, že se to povedlo na výbornou. Oproti povídce je The Last Vampyre pojatý jako čistokrevný horor, tedy žánr pro Sherlocka zcela netypický - má vynikající temnou atmosféru a hodně zajímavě působí střet zcela racionálního detektiva s vírou v upíry. Rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Holmes, je klasika, kterému britské zpracovaní se vší svou strohostí a upjatostí sluší. Doyle byl génius, který se nebál mysticismu, ale zas byl natolik racionální, aby všechno nakonec vysvětlil studeným rozumem. Tahle adaptace se povedla, ale ten kdo tento film označil za horor, mno...asi na něčem jede :-)) ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Dost podařená televizní produkce. Troufám si říci, že scénář je natolik podařený, že v rukou dobrého režiséra by se z tohoto dalo vytvořit i celovečerní film. Snímek má spád, nikde nenudí, a Jeremy Brett je ve své roli věrohodný. Chvílemi byl mysterióznější než sám údajný upír. Tim Sullivan dokázal sto minut držet dobré tempo. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama