Reklama

Reklama

Na souši

(festivalový název)
  • USA At Land
Krátkometrážní
USA, 1944, 15 min

Obsahy(1)

At Land je patnáctiminutový, němý experimentální film, který je zamýšlen jako sen, ve kterém se žena vyplavená na pláž (Derren) vydává na podivnou cestu shledávání se s ostatními lidmi i s variacemi na sebe samou. Maya Derren se nechala slyšet, že At Land je filmem o boji za udržení si jediné osobní identity. Na filmu, který se natáčel v Amagansettenu na Long Islandu se podíleli i skladatel John Cage a filmový kritik a básník Parker Tyler. (thommas)

(více)

Recenze (16)

Deimos 

všechny recenze uživatele

Google/// Obsazení 4/10 Děj 3/10 Hudba 0/10 Efekty 4/10/// +krajina -obsah, bez hudby, bez zvuku/// Rozbouřené moře vyhodí na pustý ostrov ženu, ta procitne a začně se drápat hlouběji do vnitrozemí ostrova. Mezitím sledujeme dvě dějové línije, jednu zmíněnou a druhou kde se tatáž žena drápe po stole v civilizované společnosti. Rozumíte tomu? Já ne. Co je realita? V které verzi blouzní?...no nenapomohlo tomu i absolutně "silent" zvukové prázdno./// Celkem 27%/// ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Nebyl to pro mě takový nášleh jako Meshes of the Afternoon, ale pořád je to úžasně funkční, a to i bez hudby. Čím to sakra je? Podobné hrátky s prostorem nejsou nic nového, samotný vizuál by se mnou tolik neudělal, o příběh evidentně nejde. Provokuje mě to, děsí mě to. A to se mi líbí. ()

Reklama

kdosizrosy 

všechny recenze uživatele

Každý máme víc než jednu identitu, většinou si ale snažíme udržet jen tu jednu (..) Další snová halucinace pod taktovkou neuvěřitelně nadaného dua Deren/Hackenschmied. Je to zase jako kdyby se člověku něco zdálo a on vlastně nevěděl pořádně co, jen by se mu v mysli míhala spousta vizuálních vjemů, které by ho čímsi záhadným a fascinujícím vtahovaly do sebe. Škoda jen, že ve filmu není hudba, dodala by tomu ještě větší hloubku. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Ideu tohoto hypnotického dílka skvěle vystihují slova Otokara Březiny: "Žena je zemi přizpůsobena dokonaleji než muž. Žije více ve shodě s ní. Má mužské elementy i fyziologicky. Muž je nedokonale vyvinutá žena, a směřuje proto vždy mimo zemi. A v tom je základ boje mezi mužem a ženou vyššího typu. Jsou zajatci jeden druhého a vzájemně se omezují. Každý z nich chce druhého stáhnouti do svého světa." ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

V Hradišti pouštěli s agresivním hudebním tuc-tuc doprovodem; možná kvůli němu, možná kvůli odstavení Hackenschmieda do role „technického poradce“ to pro mě nemělo hypnotickou sílu Osidel; rafinovanostě jsem oceňoval vědomě, místo aby mě vláčely podvědomím. Přesto silný zážitek – tyhle surrealisticko-poetické hrátky jsou zkrátka můj šálek kávy. Jo, a Maya je uhrančivá baba (s pihou krásy v podobě krátkých nohou :-) ). ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na Long Islande, v New Yorku. (hanakonochi)

Reklama

Reklama