Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem do čeho jdu, tak jsem se před tím dostatečně psychicky obrnil. Araki umí podmanivě točit a film se mi fakt líbil. Odehrávaly se tam strašlivé události, ale podané byly skoro až hřejivě. Líbilo se mi tam kamarádství ústřední dvojice s extravagantním teploušem, díky kterému se vlastně mohli setkat. A pak mi také byly sympatické obě matky. Časté voiceovery mi zprostředkovaly subjektivní pocit vypravěče, kterému traumata z mládí přece jen částečně zahojil čas. Proto beru tu skoro až pohodovou náladu filmu, která může navodit mylný pocit, "že se vlastně nic až tak strašnýho nestalo." ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Docela velké zklamání. Samotný úvod filmu dává svojí stylizací, formálními postupy i hudebním podkresem jasně najevo, že White Bird in a Blizzard a Mysterious Skin jsou snímky stejného autora. Jenže zatímco ve White Bird in a Blizzard drží Araki celý film v perfektním formálním rámci, Mysterious Skin se snaží reflektovat dětské zneužívání skrze nesourodé vyprávění dvou podivných příběhů. A tak rozdílné žánrové linie mi prostě k sobě nejdou. Jedna jede na hraně sociálního dramatu, druhá koketuje s mysteriózním sci-fi thrillerem a ve výsledku obě zůstávají bez pointy. Místo nich totiž dochází k (ne)překvapivému vyústění a propojení obou příběhů, které ale z mého pohledu neobhajuje smysl ani jedné z těchto linií. Film tak končí v pro mě naprosto neuspokojivém vakuu a opouští mě znuděného a zklamaného. 4/10 ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když asi tak po 10 minutách tušíte, jak to s tim únosem mimozemšťanů ve skutečnosti bylo, je pro vás zbytek filmu, kde se ta "šokující" pointa postupně odhaluje, tak trochu ztráta času. Sledovat skoro celou stopáž nějakýho hošana, jak si za prachy nechává projíždět anál, mě fakt nebavilo. Hvězdičky si film zaslouží snad akorát za hezkou Michelle Trachtenberg a tradičně "divnou" Mary Lynn Rajskub. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který se dotýká citlivého a málo diskutovaného tématu. Film po jehož skončení jsem ještě dlouho zírala na prázdnou obrazovku a který mě dostal svýma nepřikrášlenýma a skutečnýma scénama, při kterých mi občas bylo i špatně. Dojem to na mě zanechalo prvotřídní a pět hvězdiček je snad i málo! ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol nehodnotiť dokumentárne, krátkometrážne a ďalšie filmy neporovnateľné s celovečernými hranými filmami. Po tom, ako som so sebazaprením dopozeral asi polovicu tohto Arakiho výtvoru som sa rozhodol, že ani takéto nie. Nezaujíma ma režisér, ktorý si vyberá tabuizované témy, aby zakryl svoju profesionálnu neschopnosť, nezaujíma ma ospevovaný výkon Josepha Gordona-Levitta, lebo by si mal vyberať v čom bude hrať a už vôbec ma nezaujímajú filmy, ktoré "prelamujú tabu" a keď sa aj s ich pomocou už dosiahla tolerancia násilia a užívania drog, legalizácia homosexuality a "inakosti" ako takej, spejú k ďalšiemu cieľu - tolerancii pedofílie. Pritom nemám najmenší pocit, že som moralista. Ibaže nepotrebujem k svojmu životu sledovať filmy o nich. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Film, na který se Brian (George Webster) a Eric (Jeffrey Licon) dívají, než je vyruší matka, je Dead Next Door (1988). (Listeroman)
  • Na Erikově (Jeffrey Licon) autě lze vidět samolepku skupiny Metallica a jejich St. Anger. To však vyšlo až v roce 2003, zatímco příběh se odehrává o dvanáct let dříve. (Terva)
  • Dům, ve kterém se natáčely scény z Halloweenu, je stejnou stavbou, která byla použita ve filmu Kill Bill (2003) jako domov Vernity Green (Vivica A. Fox). (Listeroman)

Reklama

Reklama