Reklama

Reklama

Non Plus Ultras

Obsahy(1)

Scénář NON PLUS ULTRAS vychází ze skutečných událostí. Hlavní hrdinové žijí mezi námi, jen už se své oblíbené činnosti - fotbalovému chuligánství nevěnují s takovou vervou, jak tomu bylo v minulosti. Film je humorným pohledem na krátký časový výsek v životě dospělých chlapů, z nichž někteří zestárli předčasně a někteří naopak ještě nedospěli Tyčka, je jedno nedělní odpoledne před fotbalovým zápasem napaden dvěma sparťanskými fanoušky. Zachrání ho Bejčák, nepsaný vůdce několikačlenné party patřící k tvrdému sparťanskému jádru. Tyčka se ocitá v prostředí, které je pro. Osamělý muž středního věku, který později získá přezdívku něj nové a nezaujatě pozoruje partu stárnoucích fotbalových chuligánů. Každý tu má vlastní život, který se s tím fanouškovským více či méně prolíná. A není výjimkou, že v civilním životě mívají naši hrdinové tvář, v níž se odrážejí obyčejné sny, které zůstávají za branou stadionů. Během několika týdnů je život party konfrontován s řadou nečekaných událostí. Na návštěvu přijíždějí angličtí hooligans, kteří jsou pro některé členy party idolem, parta se vydá na dramatickou cestu na utkání s největším rivalem Sparty - Baníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (233)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli to měla být komedie, pak nevím o čem?Pár hlášek komedii samo o sobě nedělá! Jestli to mělo být vážné téma o partě radikálních fans, tak tedy ha ha ha . Přiject z Prahy do Ostravy na fotbal zaparkovat před bránou na stadion s pražskou SPZ a jít fandit hned vedle svých ostravských "kamaradů". To jistě dělá každý pražský fanoušek,ale to bych ještě pochopil s ohledem na film. Ona pověstná bitka ve filmu to bylo něco strašného.Snad jen víme že nakupovat z manželkou fotbalový dres za 800,- Kč / nebo kolik/ by se nemělo. Je jen jedna banda fotbalových fans co má "styl" Dejdar, Langamajer,Potměšil, Landa . PROČ tedy toto? Asi proto že je to jako celý náše vedení fotbalu -- místy srandovní věta,ale jinak o ničem. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmů mě nikdy moc nezaujal, ani tento počin pak není výjimka. Na fotbal se kouknu docela ráda, ale jako námět na film? To se mi moc nezdá. Sice hooligans a Sparta x Baník byl docela problém doby, ale mě to fakt nebere. Můžu filmu připsat body, že situaci trefně a dobrými hláškami vystihl, ale to je asi tak všechno, toto mě prostě skoro vůbec nezaujalo. ()

Reklama

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Jakub Sluka se ve svém filmu naprosto jasně snaží obhájit fandovský způsob života. Hlavní hrdina= prototyp správňáka. Miluje maminku,je hodný na sestřičku, umí se chovat jako gentleman (scéna v tanečních) a je vlídným vzorem pro své kamarády. Bejčák je v podstatě věšák na kladné vlastnosti. Naopak angličtí rowdies nám mají ukázat, že ty skutečně ohavné a násilnické způsoby jsou správňáckým českým fanouškům naprosto cizí, že vždycky přicházejí zvenčí, a že jejich nositelé jsou opovrženíhodné živly (o čemž nás má definitivně přesvědčit homosexuální scéna). Pokud se český fanoušek dopouští násilí, je to v podstatě z mladické nerozvážnosti, ze které vyroste, protože má mezi fanoušky své ušlechtilé starší vzory (Bejčák). A další negativní postava filmu - hnusný intelektuál, představovaný V.Dlouhým. Nejenže to není pořádný fanoušek a má takové zvrhlé zájmy jako vážná hudba, ale navíc je to křivák, jenž hrdinovi (Bejčákovi, který mu notabene kdysi zachránil zdravou kůži) podle přebere děvče. Místo aby se o ni chlapsky porval před hospodou. Slukův film je nebezpečný proto, že je povedený. Podle reakcí mnoha recenzentů je totiž jasné, že mu na to skáčí i lidé starší dvaceti let. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Takových filmů je jako šafránu.Rozhodně se tenhle film nedá srovnávat s filmem Proč?? ale rozhodně to není špatnej film.Při sledování sem se fakt vžil do kůzě těhle fandů.Fandění a to jejich zlobení prostě k fotbalu dnešní doby patří,tihle kluci jezdí po republice a sou ochotni za svůj klub při rvačkách s jinými fandy položit život ( kolikrát i rvačky s policajty ) ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

No nečekal jsem od toho kdovíco, jen mě to zajímalo jako sparťana a taky jsem se těšil na pořádný anglický akcent ostrovních rowdies. Bohužel se mi dostalo jen trapně nedodělaného filmu, který vpodstatě sám neví, co chce. Většinu času je vypravěč David Novotný, aby ho v několika scénách vystřídal Vladimír Dlouhý. Cože?!? Výkony byly slušné, i když na těch vypitých mozcích toho snad moc zkazit nejde. Psychologie postav nulová, čili jakákoli potenciální snaha o moralizování a věrné vykreslení životů těchto lidí na okraji společnosti, tak hezky zobrazené třeba v Romper Stomper, se naprosto míjí účinkem. Celková rozsekanost filmu do jednotlivých epizod je taky na škodu, obzvláště když ani jedna z nich nekončí pointou. Prostě dementní film, který měl zajímavý potenciál být tak trochu jiným rowdie dílem, ale asi utopil většinu peněz na naprosto zbytečných scénách v Lucerně, Rudolfinu a podobně. Škoda, no, režisérovi bych do rukou štáb a prachy už nesvěřil (což se, při pohledu na jeho filmografii, české kinematografii povedlo, takže hurá). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Celý film měla původně vyprávět postava Tyčky, kterého hraje Vladimír Dlouhý. Až před střihem se rozhodl Sluka jinak a David Novotný namluvil postavu vypravěče. Proto některé pasáže nedávají moc smysl. (don corleone)
  • Operní pěvec na koncertě v Rudolfině je otec režiséra Jakuba Sluky. (don corleone)
  • Hospoda, kde se partička scházela, se nachází nedaleko stanice metra Hradčanská, na křižovatce ul. Dejvická a Bubenečská, v Praze 6 - Dejvicích. (rakovnik)

Reklama

Reklama