Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by neznal pohádku o obyčejné dívce (D. Patrasová), která dostane za úkol ke králi (J. Čenský) přijet-nepřijet, oblečená-neoblečená a přinést dar-nedar. Pohádky Jana Wericha se chopila scenáristka H. Sýkorová a v režii L. Ráži s výborným hereckým obsazením a s pomocí melodických písniček autorské dvojice J. Uhlíř a Z. Svěrák tak před lety vznikla půvabná televizní klasika. Pojďme tedy znovu obdivovat chytrost Zdeničky, která nejenže vynalezne koloběžku, ale pro svůj důvtip se nakonec stane královnou Koloběžkou první. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek v dětství. Nejen kvůli krásné Dádě Patrasové. Ale také písničky Uhlíře a Svěráka jen málo kdy nefungovaly. Výborná Jitka Molavcová k tomu. Obě dámy jsou prostě pohádkové typy. A ty moudra dle Jana Wericha, to už je jen třešnička na dortu. Naštěstí se navíc točí i venku mimo studia. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka, která není moc vidět. Popravdě si vlastně ani nevzpomínám, kdy jsem to naposledy viděl, protože např. o Vánocích se vedle klasik, jako je Popelka, objevujou nový rádoby pohádky nebo "troškoviny", který patří do úplně zvláštní kategorie. Jan Werich byl frajer, o tom si tady nemusíme povídat, takže podle toho vypadá i příběh pochopitelně. Ne, že by tato (zfilmovaná) pohádka patřila k nějakým peckám, ale hodnocení pod 70% si nejspíš nezaslouží, na to se tady najdou jiní adepti. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku si rytířka z Trychtýřovic urvala pro sebe. "Střízlivý střízlík stříbro střádá" nebo "budeme hrát společenské hry a žužlat cukrlata" vstoupilo do mé mluvy již v dětském věku. Základ je Werichův inteligentní příběh pro děti přetavený v duchaplný scénář a s dobrými herci (Dádu jsem neměl rád už jako dítě, ale každá výjimka má své pravidlo. Nebo naopak). ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Patrasová tehdy ještě netrapčila s žížalou a byla mladá a hezká. Navíc je tohle jedna z mála těch humorných pohádek, které mě dokážou opravdu pobavit, kde vtipy vyznějí opravdu vtipně a nejsou trapné. Asi to bude dáno i tím, že je to podle Wericha, jehož humor trapný zkrátka není. Ovšem dovedu si představit, že i inteligentní předloha může být dokonale zpackána. Tady tomu tak naštěstí není. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

To by nebyla pohádka, aby tam Čenský nehrál uvědomělého prince / krále s patentem a autorskými právy na rozum. Zde je ještě navíc ješita, který se parádně ztrapnil z bižule a nenapadlo ho nic lepšího než po vyhnání Zdeničky si jít vylít hlavu. Naštěstí Zdenička, kterou ztvárnila Patrasová a kterou si teď český národ po Ivetě Bartošové našel jako další cíl k uštvání, zachovala chladný rozum a srdce na svém místě a králi vše odpustila. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Ani jedna z knih v královské knihovně nemá na hřbetu napsaný název knihy a téměř všechny jsou zlaté. (Nick321)
  • Psi v pohádce jsou slovenští čuvači. (greeneye)
  • Natáčelo se v Průhonickém parku. (M.B)

Reklama

Reklama