Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Švec Číč (L. Mrkvička) je šikovný řemeslník, ale také veliký šibal a hádankář. Takový, že přehádá nejen pana krále (J. Pehr), pomůže princezně (J. Preissová) k milovanému ženichovi, ale troufne si i na samotného Lucifera (J. Bláha). Vyslouží si tím slávu a bohatství, jenže přitom ublíží svému chudému sousedovi Karafiátkovi (J. Kemr). A tak v něm začne hlodat špatné svědomí. Vrátí se do pekla a tentokrát je v sázce jeho vlastní osud… (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Papundeklová předzahrádka s umělou vrbou před ševcovským domem, ty slunečnice taky nevyrostly na záhonku. Papundeková královská síň, papundeklové peklo a v tom všem se míhá úlisný čertík, který nosí do pekla kde co. Ale čert to vzal ... ano, tak tohle nikdy neříkejte nahlas. Čertovské hádanky a démonicky okouzlující vládce papundeklového pekla. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Za hodinkovou stopáž je to docela fajn pohádka. Už jen proto, že je v ní spousta moudrých rad použitelných do života a dospělý i děti si mohou protříbit mozek hádankami. Skvělé obsazení. Škoda jen, že chyběla kvalitnější pohádková hudba, zde by se velmi hodila a lepší kulisy. Ty u chalupy byly hrozné, ale pekelné se naopak povedly. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Povedená tv pohádka o ševci co byl tak strašně chytrý ,že už tehdy věděl že zadarmo ani kuře nehrabe. Kdepak všechno všem a zadarmo ,pěkně jako tržní hospodářství za všechno platit. Až když jeho pomocí zůstane chudý soused v pekle a povídámu "jak muže člověk zradit člověka" tak ho začne žrát svědomí a pomůže mu zpět. Ty hádanky neměli chybu. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Další z řady jednoduchých kulisových pohádek, která je však kouzelná nejen svým hádankářským příběhem, ale především hereckými výkony pro tentokrát např. pánů Mrkvičky (švec) či Kemra (soused), ale legrační je i Lucifer pana Bláhy. Mimochodem, paní Preisová je pro mě jednou z nejhezčích princezen, ale i českých hereček celkově. Roli manžela jí už poněkolikáté zahrál pan Němec. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"To je bída! Jak může člověk zradit člověka. Ševče, jak jsi jenom mohl...."  Je to sice papundeklová pohádka, ale žádná bída ke koukání to rozhodně není. Příběh o ševci, co měl rozum natolik na správném místě, že nakonec přechytračil i samotného lucifera, má totiž vážně šmrnc. Ladislav Mrkvička v roli ševce je pěkně rozšafný, Pepíčkovi  Bláhovi v roli lucifera zas ta čertovina vysloveně kouká z očí. A na Josefu Kemrovi v roli chudého souseda Karafiátka, co se neprávem dostane do pekla, je zajímavý hlavně už jen ten uhrančivý tón hlasu, s jakým dělá ševci černé svědomí. Celkově jedna z oblíbených televizních pohádek mého dětství, co si právem zaslouží plný počet hvězdiček.   ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • V čase 57:30 Švec (Ladislav Mrkvička) odnáší Karafiátka (Josef Kemr) z pekla a Karafiátek má jen ponožky. V následujícím snímku před chalupou už má boty, i když byl pořád na zádech ševce. (vera35713)
  • Při hádání ševce Ladislav Mrkvička s Luciferem Josef Bláha je poslední hádanka položena chybně. Švec totiž říká: „Na světě je jenom jedna jediná otázka, na kterou nemůžeš dát souhlasnou odpověď.“ Takových otázek však existuje hned několik, typu: „Jsi mrtvý?“ „Jsi v bezvědomí?“ „Jsi němý?“ Jde o princip, kdy subjekt, kterého by se pozitivní odpověď týkala, není schopen vnímat otázku nebo na ni odpovědět. (Thanoris)
  • Stejný příběh byl v roce 1976 nastudován i v rozhlase pod názvem "O ševci Čičovi". Režíroval tehdy Karel Weinlich. (Přemek)

Reklama

Reklama