Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V podzemí buenosaireského metra dojde jedné noci k nevysvětlitelné události - jedna ze souprav beze stopy zmizí. Nikdo ze zaměstnanců ani z vedoucích provozu si to nedovede vysvětlit. Nějaké vysvětlení ale přece existovat musí - jeho vypátráním je pověřen mladý nadaný matematik Daniel, který brzy skutečně přijde s objevem, který se zdá být naprosto šílený. Přesto stále více indicií naznačuje, že by mohl být reálný. Sci-fi drama, prosycené tajuplnou atmosférou a mystériem, skrytým v labyrintu podzemních chodeb a tunelů je studentským filmem, avšak o to víc překvapuje profesionalitou, s jakou se jeho tvůrcům podařilo zpracovat žánr, který je pokládán za jeden z realizačně nejnáročnějších. Na festivalech fantasy a sci-fi filmů získal řadu ocenění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

NeutrinoX 

všechny recenze uživatele

Bez prezentace okázalých triků, bez obřího finančního zázemí, typického pro tyto filmy. Předložena nám je zajímavá sci- fi, zajímavá myšlenkou, zajímavá prostředím- kontrastem sci- fi tematiky a ušmudlaného prostředí metra, městských předměstí. Kvalitu pro mě trochu sráží dialogy, některé herecké výkony a lehce linie vyprávění příběhu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé dílo. O tom, že existuje nějaká "Moebiova páska", jsem se díky snímku dozvěděla poprvé. Ne že bych díky její definici byla schopna plně porozumět tomu, co se tam ve spletitém systému metra událo:) Poutavě natočený příběh s výbornou hudbou a osobitou atmosférou (nekonečna). Příjemně jsem byla potěšena přítomností dvou herců, které si už vždy budu pamatovat jako postavy mafiána Doménica Rizza a dedečka Sergia Costy z Divokého anděla:) Scéna setkání hlavní postavy s profesorem v metru, které se nikdy nezastaví, velmi působivá, s myšlenkou, která člověka podnítí k zamyšlení:) ()

Reklama

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Studentský film z Argentiny roku 1996 a taková pecka?! Příběh o ztraceném vlaku v metru sice nepůsobí nijak orginálně, ale je za to skvěle natočen i zahrán!! Kamerá má po celý film zajímavou kompozici, příjemný barevný nádech a neustálé hrátky s hloubkou ostrosti nenechají oči v klidu. Něco podobného nenatočí Češi ani za 100 let. 70% ()

k212 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že Moebius je moje první setkání s argentinským filmem (pokud tedy o tom vím), a je to pro mě zároveň dost divné a svým způsobem originální setkání. Filmu se nedá upřít specifická stísněná a samotářská atmosféra ... velmi odlišná od filmů z kontinentální či severoamerické produkce v žánru sci-fi. Ale Moebius vlastně asi ani nepatří do této skupiny filmů. Děj stojí na originální myšlence, avšak její jakoby vědecké vysvětlení je příliš přeexponované a víceméně zmatené. Já nejsem příliš v matematice znalá, ale základní princip moebiových kroužků mi něco říkal i před shlédnutím filmu, a mám pocit, že kdo této problematice rozumí víc, se asi musel bavit. Nakonec však ono vysvětlení vlastně zůstává v mezích katolicky lidského vnímání světa (Které se dost často sváří v argentinské kultuře, pokud tedy usuzuji z románů argentinských slovotepců, kterých jsem narozdíl od filmů přečetla docela dost). ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Pochopil -li sem to dobře, tento film natočili studenti. Natočili-li ho studenti, nezbývá mi, než smeknout. Moebius je po filmařské stránce velmi vyzrálým počinem. Práce s Atmosférou, světlem, hudbou... Způsob, jakým se jim podařilo natočit "zblázněný" semafor je úchvatný. Ačkoliv je Moebisu v podstatě sci-fi, nenajde se zde jediný trik, jedna jediná "akční" scéna, když se na hl. hrdinu vyřítí metro, tvůrci spoléhali na atmosféru (tunely metra plní svoji úlohu na výbornou - viz maďarští Revizoři) a na herecké výkony (velmi civilní a přesvědčivé). Taktéž dabing se povedl. Zůstává nám tu tedy akorát konec filmu, jehož smysl mi opět nějak uniká. Což ovšem nic nemění na faktu, že Moebius je naprostá špička v žánru "malých sci-fi" ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy povídky „Podzemní dráha Möbius“ od Armina Josehpa Deutsch, která vyšla v roce 1950. (m.xFuck)

Reklama

Reklama