Reklama

Reklama

KAM AŽ SAHAJÍ HRANICE LIDSKOSTI... - Charlie Smith (Jack Nicholson) se s manželkou stěhuje k mexickým hranicím v Texasu, kde Charlie začne pracovat jako pohraničník. Jeho nový parťák Cat je zjevně zapleten do špinavých kšeftů - tajně si přivydělává tím, že pašuje lidi přes hranice, a svádí ke snadnému zisku i nového kolegu. V drsném světě každodenní korupce to Charlie zprvu nevnímá, ale stále častěji si začíná uvědomovat, že kromě hranic, které střeží, by v každém z nás měly existovat i hranice lidskosti. Když pochopí, že se pohybuje na hraně, postaví se proti zkorumpovaným kolegům a pomáhá mladé Mexičance hledat dítě, které se zřejmě stalo obětí obchodu s nemluvňaty. Působivé drama osamělého hrdiny, které by se bez velké nadsázky dalo označit za moderní western, umocňují herecké výkony obou hlavních představiteků (po boku Jacka Nicholsona se v roli parťáka Cata představí Harvey Keitel). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

fmash 

všechny recenze uživatele

Charlie je normální chlap, trochu nesmělý a spíš zamlklý, který na imigračním oddělení dělá, co musí. Ostatně ani neví, co by měl dělat jiného. Peněz moc nevydělá a doma mu sedí manipulující žena, znuděná, povrchní a lačná „skutečného“ života, jehož si na předměstí L. A. moc neužije. Když se spolu přestěhují do El Pasa, Charlie vidí „své“ imigranty takříkajíc přímo u zdroje a může nahlížet na jejich nuzné živobytí zblízka. Vidí, ostatně věděl to vždycky, že jsou to obyčejní lidé s mnoha problémy a nelehkým údělem. Charlie je skromný a rozumný člověk, ale snaha uspokojit nešťastnou a rozhazovačnou ženu jej přiměje přistoupit na zdánlivě neškodnou levárnu, která nikoho nic nestojí a přitom může leckomu (včetně Charlieho) prospět. Potom se ukáže, že všechno je sice relativní, ale když čertovi podáš prst, začne chtít celou ruku. Charlie má rád svůj (vnitřní) klid a když dojde k hranici, za kterou už nemůže v rámci jeho zachování jít, vzepře se a začne dělat, co musí.       Hranice patří k snímkům, jež dovedou velmi neokázalou formou navodit atmosféru, která na diváka dýchá. V tomto případě dýchá vedrem a prachem texaské pouště, dusnem a prázdnem krajiny i mezilidských vztahů. Věci často nejsou takové, jaké se zdají být (což mimo jiné naznačuje i volba herců, když Keitel hraje zápornou postavu a Nicholson kladnou). Příběh není komplikovaný, to ale v tomto případě není na škodu, protože to co poskytuje i tak stačí k přemýšlení. Hranice nenabízí velkolepou podívanou, ani strhující napětí - jako drama osamělého strážce zákona však do značné míry plní všechno, co slibuje. 75 %. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svým civilně syrovým pojetím a uměřenými hereckými výkony výtečné a uvěřitelné drama z pohraničí, vlastně by se i dalo říct takový moderní western o střetu v jádru férového chlapáka (J. N. v roli >hraničáře< prostě jako vždy snad nemůže nebýt než skvělý...) s vlastními problémy, prostředím, korupcí a nelidskostí daným zlem... Ryzí >osmdesátková hollywoodština< v tom nejlepším smyslu slova, s neokázale působivým příběhem a rozum a vkus neurážejícím a citově silným >happyendem< ... Čtyři a půl hvězdičky tedy za film, pro lehké podcenění zde na ČSFD poté s rozmyslem zaokrouhleno nahoru. - - - P.S. Přiznávám, chtělo by se vidět s původním formátem obrazu a originální zvůkovou stopou. D.m.s.n. by to pak bylo za pět asi bez váhání. Možná, že i to tuzemskotelevizní uvádění v ořezu 4:3 a českým televizáckým dabingem je příčinou zdejšího zbytečně nízkého hodnocení. - - - - - (Poprvé viděno 11.12.2008 na tv Prima, komentář zde jako čtvrtý - 11.12.2008) ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ten krásný plakát navnazuje na drsného Jacka Nicholsona v drsném filmu, ale nakonec jde spíš o snímek s lidskými hodnotami, kde se zachraňují děti a lidi se vyrovnávají se špínou okolo. Tempo pomalejší, žádný velký adrenalin nebo akce, ale kouká se na to příjemně, hlavní kombo herců standardně dobré, hlavně kvůli nim stojí za vidění. Harvey Keitel nezklamal a opět (viz Blue Collar) tu má scénu bez trička, kde jasně dokazuje, že na přelomu 70. a 80. let byl v posilovně naloženej od rána do večera. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Charlie Smith (Nicholson) se stěhuje s manželkou k mexickým hranicím v Texasu, aby si ženuška mohla zařídit dvojdomek snů a on se přidává k místním pohraničářům. Jeho nový parťák Cat (Keitel) tak trošku vydělává bokem a Charlie si musí ujasnit, kde jsou mimo hranic mexických taky hranice lidskosti. Mňo. Tak by to nějak bylo. Režisér Tony Richardson (držitel Oscara, který zemřel na AIDS za necelých deset let po tomhle filmu) má své světlé i ty trošku nezvládnuté chvilky. Čekal jsem něco vy stylu Země Policajtů s pořádnou přestřelkou na konci. Bohužel právě střílení je Richardsonova slabá stránka a některé hlavní akce jsou krátké a působí vtipně. Situace utečenců a nahlédnutí do života amerických pohraničářů i se vší korupcí je zajímavá, a když k tomu připočteme správňáka Jacka balancujícího na hraně spravedlnosti, vychází to suma sumárum na 80% :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem převaděčskou krimi, něco na způsob Bronsonovy "Hraniční čáry", ovšem ve výsledku se dostavil spíše příběh muže, který je tak trochu v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. Charlie Smith je čestný a zásadový polda, kterému se svět bortí pod rukama díky nečestným praktikám svých kolegů, kteří jsou zapleteni do černého obchodu a aby toho nebylo málo, doma na něho čeká jeho manželka, která poslední peníze utratí za blbosti. Jack Nicholson opět v zajímavé roli a jak jinak než výtečně. Velice potěší i Harvey Keitel v roli hlavního záporáka. I když film určité problémy má (hlavně co se týče nestálosti tempa), v každém případě se jedná o skvělý western ze součastnosti s nádhernou ústřední písní Across The Borderline a skvělým závěrem, který se mi zdá v tomto případě jako nejlepší možný. 85%. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • O své písni "The Line" prohlásil Bruce Springsteen, že byla inspirována tímto filmem. (Terva)
  • V původním scénáři neměla postava Marii (Elpidia Carrillo) vůbec promluvit. (Terva)
  • Úvodní scénky ze zemětřesení byly natočeny v Guatemale. Dále se natáčelo v amerických městech El Paso a Los Angeles. (Terva)

Reklama

Reklama