Reklama

Reklama

Osamělá plavba

  • Sovětský svaz Odinočnoje plavanije (více)

Obsahy(1)

Výpravné sovětské akční drama se vrací do doby studené války, kdy proti sobě stály největší mocnosti světa. V polovině 80. let dochází k uvolnění vztahů mezi Spojenými státy a SSSR. Jakoukoliv dohodu mezi oběma velmoci však obchodníci ze Západu rozhodně nemíní připustit, a tak připraví akci, která má donutit světovou veřejnost odvrátit se od Sovětů. Ze své tajné základny na neutrálním území centrální oblasti Tichého oceánu chtějí raketově napadnout civilní loď a útok svést na vládu Sovětského svazu. Cyničtí imperialisté však ještě zdaleka netuší, jaké hrdinství a odhodlání se skrývá v duších sovětských vojáků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mohl to být docela průměrný válečný film o bandě teroristů stvořených americkými průmyslníky. Krásně z něj dýchá atmosféra konce studené války, taková doufající nedůvěra. Američané tak již nejsou bezpodmínečně zlí a zkažení, s jedním se dokonce sovětští mariňáci kámoší. Propaganda je přítomna v míře snesitelné a snad i menší než na druhé straně Velké louže. Žel je vidět, že sověti měli s podobným filmem málo zkušeností. Akční scény jsou tristní, nehodí se k nim hudba a triky jsou velmi viditelně levné. Ovšem to vše je nic v porovnání s vadou poslední... Pozvat si do filmu anglofonní herce byl nápad dobrý. Nechat je mluvit anglicky byl nápad dobrý. Ale proč proboha je pak přemázli ruským simultánním překladem? To bylo opravdové peklo. Snad je někde verze, které tuhle zhůvěřilost neprovedli... Já ji ale neměl. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Je to naivná dobrodružná ptákovina pre mládež (tie krvavé scény sú tak akurát, aby socialistické deti dýchali vzrušením), ale hlavný hrdina ešte aj z dnešného pohľadu disponuje obrovskou charizmou a získava si sympatie len čo sa zjaví na scéne. Ako odpoveď na Ramba a spol. uchádzajúce, pritom ruské, nebudeme ale kvôli tomu preceňovať i keď troška nostalgie je snáď na mieste... ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Triková stránka je místy velmi úsměvná, ale vidět podobný naivní příběh pro změnu z opačné strany je docela osvěžující. Místo M60 mají ruští mariňáci PKM a rozhodně nebojují jako Rambo, kryjí se a bojují týmově. Objektivně bych asi měl dát mnohem míň, to přiznávám, ale tak nějak se mi to vlastně líbilo, asi i tím, že Rusové si v podobných filmech dovolí ukázat i ty hodné Amíky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jako čistě dobrodružný film to není špatné, i když některé scény jsou z dnešního pohledu trochu úsměvné. Narozdíl od amerických filmů podobného ražení, kde by se - jen tak mimochodem - nějaká ta „propaganda“ taky našla, stojí kladní hrdinové pochopitelně na opačné straně barikády. Myslím, že přirovnání k „Rambovi“ není nejvýstižnější, protože tady v žádném případě nejde o sólovou akci jednoho supermana. Sověti zkrátka tímhle filmem prezentovali svoji připravenost odrazit jakýkoli nepřátelský útok a ta nemohla být závislá na jednotlivci - ať byl sebevětší borec. A jenom na okraj: V originálním znění byly dialogy herců, kteří představovali Američany, opravdu v angličtině - doplněné jakýmsi ruským rychlodabingem, který překrýval původní zvukovou stopu - a to mně přišlo vcelku přijatelné. V dabované verzi, kterou jsem namátkou vyzkoušela na DVD, Rusové i Američani mluví velmi dobře česky a pouze pokud se spolu setkají, figuruje tam i angličtina, což je docela legrační. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Legendárna ruská odpoveď na Ramba, nad ktorou sa svojho času pohoršovala západná tlač ("A zakaždým, keď hrdina zabije Američana, diváci v moskovských kinách nadšene tlieskajú, kričia a dupocú!"). Udatný major Šatochin sa plaví na ostrov uprostred Tichého oceánu, kde majú tajnú základňu s jadrovými raketami "imperialistickí teroristi". Videl som to ešte vtedy v 80. rokoch, ale dodnes si spomínam na tie gejzíry krvi po zásahoch projektilmi z Šatochinovho guľometu či Američanovo hrdlo prebodnuté jeho šikovne hodeným nožom. ()

Zajímavosti (4)

  • Američané jsou na tajné základně vyzbrojeni směsí zbraní, které v naprosté většině nemají americký původ. Moderní automaty jsou německé G-3. Pro nás je zajímavé vyzbrojení teroristů ze CIA československými kulomety ZB vz. 26 a samopaly vz. 23. (chamonix)
  • Osamělá plavba byla ruskou odpovědí na nezdolného borce Ramba, který o tři roky dříve pošimral svým rambo žabikuchem buranské policisty a národní gardu a ve stejném roce pohonil ruskou jednotku po vietnamské džungli. I když film je v podstatě úplně o něčem jiném, československá normalizační kina v rámci propagace tento film tímto způsobem prezentovala. (Rodriguez)
  • Vo filme sa objavuje aj raritná československá zbraň – protitankový granát Pancéřovka vz. 27. [Zdroj: imfdb.org] (argus123)

Reklama

Reklama