Reklama

Reklama

Čechovskije motivy

  • Rusko Chekhovskiye motivy (více)

Obsahy(1)

Film je maximálním rozvedením dvou situací. Jeho rámec tvoří portrét rodiny, v níž zjevně pravidelně vznikají ostré absurdní hádky mezi jednotlivými členy. Jejich ohniskem jsou zpravidla dospívající potomci. Syn se demonstrativně vydá na cestu na univerzitu bez otcových peněz, dojede stopem do nedalekého kostela a tam je jako vedlejší postava účastný opulentního pravoslavného svatebního obřadu. Obřad tvoří jádro filmu, rozehrávají se zde desítky komediálních zápletek mezi svatebčany.
Muratovová využívá podobný humor, jaký je znám z Čechovových her. Využívá černobílou kameru k částečné evokaci čechovovy doby a naopak k tomu vytváří napětí některými současnými rekvizitami. Dlouhé záběry propůjčují snímku někdy dokumentární ráz, jindy rysy záznamu divadelní inscenace. (garmon)

(více)

Recenze (2)

garmon 

všechny recenze uživatele

Typické "Muratovové motivy" - komponování situací na základě textových ostinat - postavy říkají jednu, dvě repliky, až se to zvrhne do absurdity a pak ještě dál, až vás to zaujme a pobaví, ale pak ještě dál, až vás to nasere. Stejně tak s přetaženými štronzy. Celý film je na Muratovu naprosto výjimečně sevřený, narativně ukázněný - je to prý adaptace scén z Čechovovy Tatjány Repiny - nevím, neviděl, nečetl.. Nádherný černobílý obraz evokuje občas jako v bezčasí kinematografii 10.let (líčení, dramaturgie, obroučky brýlí...). Trochu podivná byla dlllooouhá pseudo-dokumentární vsuvka zabírající především hospodářská zvířata a na pozadí toho Silvestrovova romance, to mě fakt nebavilo, říkal jsem si, babička Kira měla moc materiálu a volné odpoledne... Co mě naopak pobavilo byly hádky u stolu - všichni to známe. A nádherný, zcela nepopsatelný byl okamžik reálného "tlučení špačků" dětského hrdiny - tady měla baba víc štěstí, než rozumu. Jo, je to celé docela dobrá sranda - natočit celý pravoslavný svatební obřad bez nudy, to je výzva. Řekne mi někdo proč sehnala Chytilová od revoluce peníze jen na čtyři hrané filmy, zatímco Muratova z totálně chudé Ukrajiny na devět? ()

Reklama

Reklama