Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o chlapci Bossovi, jenž žije u svého zlého strýce a tety a doufá, že se mu jednoho dne podaří uniknout. Příležitost se skutečně naskytne a on se dostane do kouzelné země. Zjistí, že král této země je jeho otec a on sám je princ Mio. Společně s kamarádem JumJumem se vydává vysvobodit zotročené děti a porazit zlého rytíře Kato. Film je adaptací stejnojmenné knížky populární švédské autorky pro děti Astrid Lindgren. (Morien)

(více)

Recenze (20)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Svět severských pohádek - i těch umělých - je ve srovnání s těmi našimi poněkud přímočařejší a a jednobarevnější. Rozmanitost tohoto druhu je, zdá se, rozmanitostí bílých nocí a krátkých dnů, které jsou pro skandinávské země tak charakteristické. Drsné přírodě odpovídají i drsné charaktery. Zhruba tak lze popsat zdánlivě jednoduchý děj příběhu strádajícího chlapce, který posléze nachází ú těchu u svého nadpřirozeného královského otce. Jednoduchost charakterů hlavních postav je za těchto okolností nabíledni. Poetická atmosféra, zřejmě vliv ženské spisovatelské ruky Lindgrenové, však nemizí ani za těchto okolností a pohádka stále zůstává pohádkou. Chápeme-li pohádkový děj jako metaforu vývoje chlapcovy povahy a sebedůvěry, porozumíme Miovi bezpochyby ještě více. Ve spojení s dobrými triky - filmové řemeslo se bude vyvíjet i nadále a jakékoli hodnocení této části tohoto řemesla bude za těchto okolností vždy nutně na písku - tak vznikla působivá ne fantazy (fantastika), ale - opakuji - skutečná silná pohádka, srozumitelná a působivá jak pro děti, tak pro dospělé i daleko mimo svou mateřskou zemi. Netypická koprodukce, stojící v jejím pozadí, byla protentokrát mimořádně úspěšnou. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pamätam si na tuto rozpravku este z roku 1990, avsak vobec som netusil, ze som sa v tom obdobi dival aj na buducu hollywoodsku hviezdu Christiana Balea, ktory si neskor zahra Nolanovho Batmana, kedze Mio bola svedskou rozpravkou a myslel som si, ze su tu len sami neznami herci a ze ten zaporak bol Christopher Lee, ktoreho som v tom obdobi este nepoznal, ma taktiez milo prekvapilo. Dnes by som dal tomu filmu mozno 3 hviezdicky, avsak z detskej nostalgie a v tom obdobi z kvalitneho zazitku pre mna davam plne hodnotenie. Temna druha polovica mi vtedy vobec nevadila. _________ Nick Pickard - (Mio / Bosse) +++ Christian Bale - (Jum-Jum / Benke) +++ Timothy Bottoms - (Král) +++ Susannah York - (Tkácka) +++ Christopher Lee - (Kato) +++ Sverre Anker Ousdal - (The Swordmaker) +++ ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Dívala jsem se na švédskou verzi bez jakýchkoli titulků a můžu říct, že Mio, můj Mio je univerzálně srozumitelný. Jenže já jsem takový blázen, co poslouchá jazyky, kterým nerozumí, pořád. Počáteční psycho-zjevení vousatého mudrce v parku mi dost utkvělo v hlavě a skoro bych si sama přála něco takového zažít. ()

D28 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ nemôžem dať viac rozprávke, ktorej chýba šmrnc a poriadne dialógy.Pekná hudba a krajinka neporazili slaboduchosť scenára a trápne triky, nuž a herecké výkony tiež nezaradím medzi výnimočné.Vytúžená zem toto pre mňa určite nebude,keby však decká boli také roztomilé ako v tomto filme, môžeme zrušiť detské domovy a berem ich všetky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No bohuzel spis pohadka, nez fantasy, ale nastesti pohadka zajimava a temna. Ale stejne se nemuzu ubranit pocitu, ze knizni predloha musi bejt komplikovanejsi, tady to vse pusobi dost jednoduse a je to takovy znacne osekany na to, ze hlavni dvojka kluku vzdy nekam dojde, tam s nekym pokeca a jdou zas dal. Nicmene atmosfera slusna, na pres dvacet let starej film solidni triky a malej Christian Bale, kterej sice jeste nehraje tak, jako v Risi Slunce, ale je fajn ho videt. Nicmene i zaporak Leeho je docela fajnovej. Takze pokud hodnotim jako fantasy, tak spis prumer, ale jako pohadka slusnej nadprumer, takze dam 4*. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Písničku "Mio min Mio" napsali Björn Ulvaeus a Benny Andersson ze skupiny ABBA. (Morien)
  • Astrid Lindgrenová jednoho dne spatřila ve Stockholmu v parku na lavičce sedět malého chlapce. Napadlo ji, co je asi zač, co tam dělá a jak dopadne, a tak se zrodil příběh prince Mia. Lavička zůstala na svém místě dodnes a označuje ji nápis "Tady seděl Mio". (Morien)
  • Natáčelo se ve Švédsku (Stockholm), v tehdejším Sovětském svazu na Krymu (nyní Ruská federace) a ve Velké Británii v okolí Eilean Donan Castle (Skotsko). (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama