Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva muži z odboje přemluví pasáka ovcí Baska, aby převedl přes hranici z Francie do Španělska profesora Johna Bergsona, kterého nacisté nenávidí, protože o nich napsal pravdu, ale chtějí využít jeho odborných znalostí ke zdokonalení svých zbraní. Bask žije na osamělé farmě blízko hranic, okolí zná lépe než kdokoli jiný a už nejednou odboji pomohl. Tento zdánlivě nerudný muž není moc ochoten opět riskovat život, ale suma 5000 peset udělá své. Bask odjede do Toulouse, kde zjistí, že na něho čeká nejen profesor Bergson, ale také jeho žena Ariel, dcera Lea a syn Paul. To je příliš velké riziko a Bask převádět celou rodinu odmítá. Ale budovu, kde jsou Bergsonovi schovaní, prohledávají příslušníci SS, a nezbývá tedy nic jiného než tajným východem utéct. Tím se akce rozbíhá. Fanatický kapitán von Berkow zlomí odbojáře Alaina Renoudota, který prozradí, kam mají utečenci namířeno, a Berkow se pustí se skupinou všeho schopných nacistů do jejich pronásledování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

pabulator 

všechny recenze uživatele

Zcela bez debat bez Malcolma McDowella by film byl dalším tuctovým snímkem jeho postava je zahrána bezchybně jinak na filmu mě vadila scéna s vybuchujícím vlakem ta mě přišla vysloveně trapná a škoda toho konce mělo to dopadnout tak jak si to představoval kapitán von Berkow z gestapa to bych dal možná ještě hvězdu navrch a jen tak mimoděk po shlédnutí filmu mě přišlo na mysl jak by asi vypadal Herr Flick z Haló Haló v podání Malcolma McDowella. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Akčněji a špionážně laděné válečné filmy mám rád, ovšem k plnému počtu hvězd chybí nebo přebývá v tomto snímku následující: 1) nelíbilo se mi vylíčení Von Berkowa (mistrně zahraný McDowellem), uvítal bych ztvárnění podobné mjr. Von Happenovi z Kam orli nelétají; 2) dle mého názoru zbytečně akční konec na hraničním přechodu (napínavé to bylo i bez přestřelky, ta tomu možná paradoxně uškodila) a 3) samotný konec v chalupě Baska, resp. konfrontace s nepřítelem. Pochválit lze všechny herce, zejména Anthony Quinna, jemuž obdobné role nesmírně sedí, dále prostředí a hudební podklad, ale také samotný námět. Pěkné 4*. ()

Reklama

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Vlastně by se jednalo jen o průměrný a předvídatelný dobrodružný film, obsahující všechna klišé, která se od něj dají očekávat, nebýt několika nezapomenutelných scén. A všechny spojuje jedno jméno - Malcolm McDowell. Ten si svoji roli jako jediný evidentně užíval. Režisér si toho byl vědom, a tak mu zřejmě poskytl pár scén nad plán, čímž filmu jednoznačně prospěl. Ostatní totiž snad ani neměli co hrát. Závěr je možná až moc na efekt, ale co naplat. Funguje. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film mě vzal táta do kina, když jsem byl ještě malý kluk, tak kolem dvanácti, třinácti let, takže na něj mám své osobní vzpomínky. (Taky mě vzal na Palečka a obra, to se mi líbilo hodně, a pak na jeden rumunský film, kde v koloně v noci asi vezou rumunští vojáci tajně zbraně, ale tam netuším, co to mohlo být za film.) Nicméně jsem rád, že jsem to po letech viděl. Samotné prostředí hor a Anthony Quinn hrají neuvěřitelně (až tedy na to závěrečné loučení, to si pan režisér mohl odpustit, aby ovčák koukal procítěně na hory kolem), a v postavě esesáka, kterou hraje McDowell (a myslím, že tu roli dostal schválně) je vidět ta maniakálnost a vlastně psy2chická porucha lidí, kteří milovali v podstatě jen zabíjení pro zabíjení. A přitom často šlo o vzdělané a vysoce inteligentní lidi. Což je jasný důkaz, že vysoká inteligence neznamená moudrost. Potěšila mě i účast Christophera Lee jakožto cikána. A líbilo se mi, že hlavní hrdinové nic nedostali zadarmo a že se film netajil tím, že kolem kvůli tomu zhebla hromada lidí. Vadil mi trochu ten akční přechod hranice, ale popravdě, když je člověk v ohrožení života, nikdy neví, co udělá a jak se zachová - ostatně to chvíli předtím říká ve filmu i manželka toho vědce. On ten film vlastně jen tak plyne, objeví se pár silných scén, ale jinak se zdá, že nic moc, ale myšlenek k přemýšlení nakonec zanechá docela hodně. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a napínavý film, ktorý vám na dlho utkvie v pamäti. Paradoxne mi v pamäti utkvelo prakticky všetko, okrem toho najdôležitejšieho - jeho názvu. A tak som sa k výsledku musel prebíjať celou filmografiou Anthonyho Quinna a nedávno som mal možnosť pozrieť si ho opakovane. Pocit výborného filmu z minulosti pretrval. Zistil som, že rolu sadistického esesáka hral "pomarančový" Malcolm McDowell a hral ju tak, že vtlačil pečať celému filmu. Anthony Quinn bol tiež výborný, ale zlo vždy disponuje väčšou dávkou kreativity, takže v hereckom súboji ťahal za kratší koniec, i keď vo filme ... Vôbec som nebol sklamaný a štyri hviezdičky z minula potvrdzujem. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Ve snímku si zahráli herci, kteří se objevili v roli záporných postav v populární filmové sérii o Jamesi Bondovi v 70. letech. Jak Michael Lonsdale, který ztvárnil Drixe v Moonrakerovi (1979), tak Christopher Lee, jako Scaramanga z Muže se zlatou zbraní (1974), se však ve filmu objevili v opačných pozicích, a to v rolích obětí. (ČSFD)
  • V některých amerických kinech byl snímek promítán pouze týden. (ČSFD)
  • Snímek byl natočen tři roky po vydání knižní předlohy „Perilous Passage“ z roku 1976 od Bruce Nicolaysena. Ten rovněž vytvořil scénář pro film. (ČSFD)

Reklama

Reklama