Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Zupácký generál Růžek přijímá do útvaru nemastného neslaného blba Bednáře, Nebeského jezdce. Je ve funkci politruka, což je u letectva to nejdůležitější. Tento idiot vedený fanatickou pitomou gumou neustále do filmu vynáší své blbé monology, což film činí ještě stupidnější než bylo plánováno. Bojuje například proti majoru Zemanovi, tedy pilotu Pilařovi, který se zabývá barokem, což je komoušům nápadné (kde vzít baroko než v kostele??). Imperialisté strojí plány a letka čeká na migy. Do toho zdrhne Krampol do Německa-ale nezdrhne, on je tak pitomý, že tam přistane a Amíci ho vrátěj! Jediný normální je v této otřesné komunistické militantní sračce Josef Beyvl jako polír a za něj 1 *. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Propagandistická vymývárna nejhrubšího zrna... Párkrát probleskne vtip, jakože na odlehčení, ale celkově jde opravdu jen o to, že Sovětský Svaz je hodný a dá nám letadla, aby jsme mohli sestřelovat imperialistické balóny se závadnými letáčky. Jedna hvězdička je za pár hezkých záběrů letadel a krásná auta. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po politických událostech roku 1968 se českoslovenští filmaři občas vraceli k budovatelským a oslavným tématům padesátých let a jako obvykle se snažili, aby to vypadalo. Hodně se toho natočilo o pohraniční stráži, ale překvapivě nic o letecké ochraně hranic a právě tímto filmem se dluh napravil. A aby si filmaři nemuseli vymýšlet, použili skutečnou událost z 10. března 1954, kdy se nad Merklínem střetly dvě československé stíhačky MiG-15 a dvě americké F-84 Thunderjet. Filmaři samozřejmě neměli možnost taková americká letadla získat, a tak pro film upravili letouny L-29 Delfín. Aby letecké záběry na plátně vynikly, byla dokonce poprvé použita technologie 70mm filmu. Scénář byl inspirován knihou „Osm a půl výstřelu“ Václava Podzimka, ale bohužel jen okrajově. Československé letectvo se modernizovalo, západní imperialisté stále provokovali a ve velení letectva došlo ke generačnímu střetu mezi zkušeným generálem a mladým politrukem. S takovým námětem by film nemusel být špatný, ale v dobách normalizace si o něčem takovém mohl každý nechat jen zdát. Samotný scénář je prostě katastrofální. A nepomáhá ani občasný lehký humor. Martin Růžek je v roli generála obecně výborný a dá se bez skrupulí říct, že je to opět jeho herecký koncert, ale to je asi tak na celém hereckém pokolení vše. Samozřejmě, že u takového filmu vzbuzují zvědavost letadla a letecké scény. A ať se to někomu líbí, nebo ne, technicky je to skvělé. Jen kdyby takové scény dostaly mnohem více prostoru. Stalinská éra československých padesátých let byla skutečně temnou dobou, a jak je zmíněno už v úvodu, po politických událostech roku 1968 byla snaha se k této éře ve filmech vrátit. O to více však překvapí, že typické vymoženosti týkající se *přátelství se Sovětským svazem* nebyly nijak zvlášť prosazovány. Každopádně i tak měli diváci dostatek rozumu na to, aby tento film nepřijali. Jde tedy o další politický film, který je třeba v dnešní době vnímat s jistým odstupem. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jeden z ne moc povedených socialistických vojenských filmů. Režisér Vladimír Čech chtěl nebo mohl ukázat jen to, co mu dovolili, protože ve filmu mluvil jenom Martin RŮŽEK a jeho mladý "zapálený" politruk Jiří BEDNÁŘ. Hraje tam sice celá plejáda výborných herců, ale dělalo to na mě dojem, jako by řekli : " Hele rejžo, my ti v tom hrát budem, ale nechtěj po nás, abychom tam něco kecali s čím nesouhlasíme." Psal se rok 1973, byla normalizace po okupaci Československa Sovětskou Armádou. Z toho filmu ten strach přímo číší. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V. Cech je reziser, kterej bezesporu tocit umel. Takze i tenhle film je pekne natocenej a navic ma i slusnou vypravu. Koukat se na to proste da. Letadla, holky pekny, auta... Tech par kreci klidne v hlave preskocim, a naopak se pobavim nejednim "vtipem" (americky L29, rozumy starsich kolegu atd.). Kdyz se poprve objevi priletajici nove migy a do toho Katusa... :-))) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (16)

  • Coby narušitelské letadla USAF se objevili české cvičné letouny L-29 Delfín, jako sovětské stíhačky Lavočkin La-7 pak ve filmu vystupovali československé cvičné letouny Let C-11. (PaulxH)
  • Sestřel amerického letounu je inspirován skutečnou událostí z 10. března 1953, kdy poručík Jaroslav Šrámek na MiG-15 zlikvidoval americkou stíhačku F-84E Thunderjet. Ve filmu pošle k zemi narušitele USAF (L-29 Delfín) pilot Janda. (Robbi)
  • Knižní předloha Václava Podzimka se jmenovala „Osm a půl sestřelu“ a byla vydána v edici Magnet v roce 1972 (Robbi)

Reklama

Reklama