Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace slavného románu R. L. Stevensona o hledání pokladu, který na ostrově v Karibiku ukryl slavný pirát Flint. Příběh vypráví Jim Hawkins, který se jako dospívající chlapec zúčastnil výpravy za pokladem. Do hostince jeho matky se totiž nastěhoval bývalý Flintův kumpán Billy Bones, který měl mapu k pirátskému pokladu. Po jeho smrti se mapa dostane k Jimovi, který ji předá vlivným přátelům baronu Trelawneymu a dr. Liveseyovi. Ti zorganizují cestu za pokladem, do jejich posádky se však dostane několik bývalých Flintových pirátů v čele s jednonohým Johnem Silverem. Ten trpělivě čeká na příležitost, aby se sám zmocnil pokladu. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Akana 

všechny recenze uživatele

Sympatické zpracování nestárnoucího námětu. Trocha vlastní invence by neškodila, ale od televizního filmu asi nelze čekat víc. Zajímavé je obsazení (začínající Christian Bale, střelec Charleton Heston, Oliver Reed, Christopher Lee, Julian Glover), ale ani v tomhle směru tu nikdo zrovna nezazářil. Ne příliš nápadité, ale na zpříjemnění odpoledne ideální. Nakonec vůbec nejlepší na celém filmu je parádně stylový hudební doprovod od The Chieftains. 70% ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov môjho detstva. Výborná chlapčenská dobrodružná klasika a jeden z najlepších námorníckych filmov. Herecké obsadenie je plné legendárnych charakterových hercov (Christopher Lee, Julian Glover, Oliver Reed, Peter Postlethwaite, Charlton Heston...) na čele s mladým Christianom Balom, ktorý za nimi ani v najmenšom nezaostáva. Práve jeho interakcie s ostatnými dospelými postavami (či už pirátmi alebo jeho priateľmi) a najmä Johnom Silverom sú hnacím motorom filmu a tvoria hlavnú podstatu príbehu. Ten okrem očividného hľadania pokladu na povrchu je najmä príbehom o dospievaní, sebarealizácií a osobnostnom raste mladého Jima. Ten si v rámci deja hľadá miesto i cestu medzi dvomi stranami a musí sa vysporiadať s povinnosťami a útrapami vyvstávajúcimi z kontaktov a vzťahov v jeho okolí - dôverou, priateľstvom, racionalitou, čestnosťou a odvahou (reprezentovanými ústrednými postavami) na jednej strane a zákernosťou, lžiam, zvieraciemu primitivizmu a bezbrehému násiliu (reprezentovanými pirátmi) na strane druhej, pričom tieto konflikty sú spracované fantasticky, obzvlášť na pomery televízneho filmu. Výprava je majestátna, dobové kostýmy, rekvizity, kulisy, lode, atmosféra a špina sú perfektné, keltská folková hudba je výborná, film po celý čas nestráca tempo a funkčne strieda lokácie i jednotlivé príbehové peripetie. Takisto treba pochváliť aj drsné, realistické a temné vyznenie filmu, ktoré k takémuto príbehu patrí, bojové a násilné scény sú natočené naozaj kvalitne, bez pozlátka, krvavo a špinavo, a môžu konkurovať aj filmom s väčším rozpočtom. Perfektná klasika pre všetky vekové kategórie, ktorá ma pobavila aj po rokoch. (UPDATE 12. 11. 2021). ()

Reklama

Veniss 

všechny recenze uživatele

Knížku, podle které byl natočen film, si s chutí přečtu i dnes jako dospělá. A proto mám poměrně vysoké nároky na filmové zpracování. Takže tahle verze je pro mě jediná, z těch co jsem viděla, která může s předlohou soupeřit o mojí pozornost. Kouzlo příběhu zůstalo zachováno, jestli jsem si někdy představovala, jak má Jim Hawkins vypadat, tak přesně jako Ch.Bale...a navíc Bale ukázal, že v něm dříme znamenitý herec. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi dětská záležitost tenhle dobrodružný TV film, která mohla fungovat pouze do doby než Johny Depp všem ukázal jak to v Karibiku chodí. Dnes ve stínu všech těch Pirátů z Karibiku tohle jen těžko zaujme... Bohužel...Samozřejmě film byl natočen podle klasiky, kdo by ji neznal a knihu nečetl... Místo mladičkého Balea mne zaujala spíše účast skutečné herecké ikony Ch. Hestona, který si střihl Johna Silvera. Ve svých 67 letech si to po ostrově s bambitkou a šavlí pobíhal celkem svižně a to to nebyl zdaleka jeho poslední film ! Oceňuji tropické lokace i hezkou plachetnici Hispanolu... Dávám za tři dublony z pokladu. * * * ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Neviem či zle hľadám, ale filmov o pirátoch je pramálo, ak nerátam okukaných Pirátov z karibiku a aj tie filmy čo sú, sú väčšinou nudné a staré. Toto je jeden z nich. Snímku som si pozrel kvôli mladučkému Christianovi Baleovi, ktorý už vo svojom mladom veku podával slušné výkony, avšak nepamätám si, že by som ho vôbec registroval vo svojom detstve. Snímka je v skutku nudná, možno za pochvalu stojí úvod. Tešil som sa na Christophera Leeho, ktorý tu skoro ani nehral a navyše mal celý film okolo hlavy šatku, pretože bol slepý, takže som ani nevedel že je to on a mohol ho hrať hocikto iný, nie taká superhviezda. Bohužiaľ táto snímka vám ani nespriemni prípadnú upršanú sobotu či nedeľu. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Loď Hispaniola, bola v skutočnosti replikou lode H.M.S. Bounty, dnes už neexistujúcej lode, ktorá bola vyrobená pre potreby filmu Vzbura na Bounty. (MikaelSVK)
  • Snímek je natočen na motivy knihy "Poklad na ostrově" od Roberta Louisa Stevensona z roku 1883. (StrYke)

Reklama

Reklama