Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Proutěný muž rozhodně není pecka na první dobrou, ale garantuju každému, že jej velmi těžko bude dostávat s hlavy. Film umí klamat tělem a zápletka není nakonec tak jasná jak se zdála být. Že se náš hlavní hrdina ocitl na nesprávném místě, začíná být divákovi pozvolna jasné. Ta stále se utahující klička, kdy si vyšetřovatel dlouho myslí, že má převahu nad komunitou je skvěle zachycena. Hodně se nabízí srovnání se Slunovratem. 70% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Proutěňák navozuje shodné pocity, které většina z nás zažívá během pročítání komentářů psaných igibštinou; ty jsou prostě nemlich to samé, jako když Howie zavítá do summerislecké krčmy. Co víc potřebujete vědět o pátrání jednoho zastydlého fanatika a jeho boje s pohanskými větrnými mlýny, u kterého si ani jedinci se sebevědomím Vašíka Klausů netroufají určit žánr(y)? Prostě neřešit a podlehnout TÉ atmosféře, hercům, písním, strýčkovi Jedličkovi u májky, Leeho sluneční kštici, falickým symbolům a... A vůbec jednomu z nejnetradičnějších (a zároveň i nejlepších!) filmových zážitků vůbec. Shirley Jackson by z toho měla radost. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Malá filmová lahůdka, která v době svého vzniku zcela zapadla a byla objevena a velebena filmovými kritiky až mnohem později. Příběh policisty, který se vydá na obydlený ostrov blízko Anglie hledat zmizelou dívku a na něm je konfrontován s pohanskými zvyky místních obyvatel, pohltí diváka jedinečnou atmosférou a působivou hudbou. Ta zde hraje opravdu velikou roli a celý film je prošpikován hudebními a tanečními vsuvkami, které děj nezpomalují, ale naopak mu dodávají na působivosti. Žánrově je film řazen mezi horory (některými kritiky je dokonce nazýván Občanem Kanem hororů), ale spíše působí jako nějaká detektivka a hororové zařazení splňuje až samotný lehce šokující závěr, který co do překvapivosti staví film do stejné řady s např. Shyamalanovými filmy. Lze jen litovat, že pan režisér nebyl v budoucích letech po tvůrčí stránce příliš pilný..... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ve velmi malé zkratce by se vše dalo přirovnat k videoklipu skupiny Soundgarden - Black Hole Sun, který má, s kapkou nadsázky, stejný základní děj. Zde ti lidé nejsou divní, tady už jsou divně divní. Vysvětlení příčin nastalé situace mi přišlo z počátku nedostačující, ke konci velmi legrační. Žánr komedie zde není uveden, takže je nutné, to vše brát s dramatickou a mysteriozní tváři, ironie kouká za rohem. Také je nutné snímek brát jako výborný detektivní příběh, který se vyvine do skvostného zjištění. Výsledek pátrání mohl rozjet vynikající psychologickou hru, klidně i s těmi strašně FREAK lidmi, kdyby to muselo být. Místo toho ovšem nastane, chvílemi, pohádkově laděný příběh o bláznech z jedné vesnice, kteří si stále neuvědomují, že tohle, tam prostě nevypěstujou. Tato věta mně dostala do kolen a následující happy country song ještě níže. Film nelze žánrově označit, což může být, v některých případech, fakt bomba, ale tohle mi způsobovalo jen zoufalé výdechy zakončené slovem co. Lidé, žijící v systému tržního hospodářství, prosí bohy o úrodu?? Jde jen o jedno, nebýt "normální" děti, ženy muži i starci. People freaks v podaní, např. filmu Gummo, vyznívají daleko přirozenějším dojmem, zde jen všechno, na úkor děje, rychle směřuje k "šokujícímu" konci, který se ovšem během filmu zprůhledňuje stále víc. Pro mně nedostačující a velmi jednoduše pojatý scénář. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Atmosférická ochutnávka s jemně hororových odérem, zpěvy, tanci a PROUTÍM, která má pár slabých míst - jak po stránce řemeslné, tak i po herecké, zato příběh je maximálně originální a já se trochu bojím, že nová verze s Cagem, na kterou se velmi těším, možná svými technickými možnostmi tu nedokonalou působivost pohřbí. Kéž by ne. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Původně měl hrát ostrovního lékaře Patrick Newell. (Chatterer)
  • Legendárna britská heavy metalová skupina Iron Maiden zložila na základe filmu pesničku "The Wicker Man", ktorá sa nachádza na albume "Brave New World" z roku 2000. (Jello Biafra)
  • Britt Ekland byla dablována Annie Ross. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama