Reklama

Reklama

Příběhy civilizací

(seriál)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Téměř všechny příběhy velkých civilizací končily jejich rozpadem. Zdá se, že i my stojíme na křižovatce. Může se stát, že budeme následovat osud všech pradávných vyspělých civilizací, které zanikaly nebo se proměňovaly? Vědecká bádání ukazují, že lze nalézt a definovat určité opakující se jevy, které pády vyspělých civilizací provázely. Šestidílný seriál natáčel Petr Horký po celém světě. Postupně se s egyptologem Miroslavem Bártou začal zaměřovat na principy, které provázely kolapsy všech civilizací. Nad tématem se zamýšlejí protagonisté zvučných jmen, například Zahi Hawass, Joseph Tainter, Jane Goodallová nebo Scilla Elworthyová. Z českých vědců pak Dana Drábová, Petr Pokorný nebo Václav Cílek. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele FOCKE_WULF k tomuto seriálu (3)

Příběhy civilizací (2023) 

Funguje Lidstvo na Zemi jako parazit? Jednoduchá otázka, stačí upřímně zodpovědět, jestli jsme s přírodou v symbióze. Jedná se o situaci win - win? Nebo jenom kořistíme? Jsme báječní těžaři, tisíce děkovných dopisů za skvělé dálnice, ropovody, oceány poseté petlahvemi a ropnými skvrnami, radioaktivitu, světelný smog a všechno nádherné, co produkujeme. A jestli se skutečně blíží pád civilizace, což už by planeta potřebovala jak prase drbání, tak se musíme ujednotit na ideologii, která nás všechny spojí, a tou je v současné době JÁSTVÍ, to úžasné sebedojímání nad jedinečností a důležitostí každého subjekta. Kdo třeba byl na Macoše a viděl všechny ty blbečkovce, jak se marně snaží udělat selfí s propastí, ví, o čem mluvím.___Moje zvláštní specifická úvaha - tento systém věcí se zhroutí z toho důvodu, že už sám sebe nebaví, je neinvenční, znuděný, rigidní a mimoevoluční. ()

Stavitelé pyramid (2023) (E01) 

Civilizace funguje, pokud platí tak zvaná společenská smlouva, to jest všeobecné konsensuální sdílení pravidel a vizí. Faraóni kdysi bývali charismatičtí vůdci, božská ztělesnění, ale pak začli husákovatět, stali se z nich technokrati moci, proto egyptská říše upadla. Naše demokratická říše upadá, protože naši lídři jsou polokreténi, snad komunikačně zdatní, kteří si někde sehnali papír k tomu, že mohou být frontmeny. Veřejnost to vnímá a postupně odmítá nad touto vládnoucí chátrou držet ochrannou ruku, svým vyznáním víry "věřím v demokracii" už je nepodpoří. Například náš premiér se sice vyjadřuje velmi kultivovaně, zároveň však má mentalitu skořápkáře. A pokud je společnost držena pohromadě příliš velkou námahou, křečovitě a neférově, tak dříve či později, samospádem, dospěje k zániku a k situaci "poslední zhasíná". Od egyptologů, těch neškodných vykradačů hrobů, bych se nenadál tak antisystémového, podvratného, podnětného dokumentu. Soudruh prokurátor Urválek by si na ně měl posvítit, jestli náhodou nešíří dezinformace. ()

Palivo civilizace, palivo pokroku (2023) (E04) 

Proč několikadenní výpadek energie může způsobit kolaps civilizace? Protože by byl přerušen propagandistický PROUD, který nepřetržitě plyne z internetu, TV a rozhlasu do skořápek nebohých prolétú a ti by začli plnit své, nikoli cizí cíle; úl by se zastavil. ()

Reklama

Reklama