Reklama

Reklama

Příběhy civilizací


Palivo civilizace, palivo pokroku (E04)

(epizoda)
Česko, 2023, 26 min

Režie:

Petr Horký

Scénář:

Petr Horký

Hrají:

Jiří Holoubek (vypravěč)

Obsahy(1)

Věčný zápas o zdroje, energie a bohatství je dalším limitujícím faktorem vzestupu i pádu společenských systémů. Na počátku byly voda a oheň. V době bronzové se staly strategickými surovinami cín a měď, nastal rozmach dálkové dopravy a obchodu, aby se suroviny dostaly od nalezišť dál. S rychlým rozvojem neustále stoupaly nároky na množství a dostupnost surovin, zároveň se zvyšovaly nároky na zajištění životního komfortu pro každého jednotlivce a společnost se více hierarchizovala. I když jsme se za tisíce let vyvinuli ve složitou globální civilizaci, jsme stále zcela závislí na tom, co získáme z naší planety. Naše budoucnost stojí a padá na zdrojích energie. Potřebujeme jí čím dál tím víc, ale zdroje nejsou nekonečné a naše neutuchající usilování o ekonomický růst se proměnilo v drancování. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Black out je opravdu realny. Nedavno treba postihl severoindicky stat Pandzab. Co udelaji tri dny ve tme a bez pohonnych hmot zasobovani k potravinami, kdyz je napriklad v Praze jen okolo 250 policistu? Mate silneho kamarada, zbran, nebo nejlepe oboji? Vynikajici psycholog Jeronym Klimes doporucuje,aby mel kazdy doma v zasobe 60 kilo ryze, ktera se da snadno ochutit. Vyborna je nova knizka Vaclava Cilka. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč několikadenní výpadek energie může způsobit kolaps civilizace? Protože by byl přerušen propagandistický PROUD, který nepřetržitě plyne z internetu, TV a rozhlasu do skořápek nebohých prolétú a ti by začli plnit své, nikoli cizí cíle; úl by se zastavil. ()

Reklama

Reklama