Reklama

Reklama

Satanské tango

  • Maďarsko Sátántangó (více)
Trailer

Obsahy(1)

Podle stejnojmenného románu Lászla Krasznahorkaie natočil Béla Tarr sedm a půl hodiny trvající veledílo Satanské tango, jímž na sebe upozornil také za hranicemi Maďarska. Úvodní sekvence snímku trvá sedm a půl minuty a předznamenává tak celkovou stopáž. Není to ovšem jediný dlouhý záběr filmu, odehrávajícího se stejně jako Zatracení (1988) v posttotalitní pusté krajině, již rozbahňuje neustálý déšť a drásá drsný vítr. Průměrná délka záběru se pohybuje kolem dvou a půl minuty. Příběh hříšné vesnice je rozvržen do dvanácti kapitol, jež můžeme rozdělit na dvě poloviny, což odpovídá pravidlům tanga (šest kroků dopředu, šest kroků dozadu). Především v první části Tarr paralelně vypráví osudy jednotlivých postav, které směřují k jasně danému bodu - příchodu lžiproroka Irimiáše a jeho kumpána Petriny. Z několika úhlů pohledu sledujeme toto dlouhé čekání na člověka, jehož se obyvatelé chátrající vesnice obávají. Vesničanů však není mnoho, můžeme hovořit jen o třech manželských párech Schmidtových, Kránerových a Halicsových, solitéru Futakim, lékaři voyeurovi, prostoduché dívce Estike a o jejím zlém bratru Sanyiovi. Hrdinové se stejně jako v předchozím titulu pokoušejí vymanit z těžké životní situace a touží po lepších životech, na něž střádají dlouhá léta peníze. Vzájemné vztahy nejsou příliš korektní, a tak se snad každému honí hlavou, jak získat všechny finance pro sebe a nehledě na ostatní opustit komunitu. Do této situace přichází muž jménem Kelemen se zprávou, že se vracejí Irimiáš a Petrina, ačkoli chlapec Sanyi všem tvrdil, že zahynuli. Vesnici, jež se k mužům nezachovala zrovna čestně, přepadá strach z pomsty. Na prostoru úchvatných více než sedmi hodin se odehrává hluboký existenciální příběh, jenž zanechává nesmazatelnou stopu. (Letní filmová škola)

(více)

Diskuze

ptomain

ptomain (hodnocení, recenze)

Málem jsem se nechal oklamat místními letitými neznabohy, nakonec zvítězil osobní zážitek, ale chápu je, takový film je schopna natočit i ta nejméně talentovaná skupina se kterou se ztotožňují, stačí mít kameru a prolést dost zadnic...zcela bez nápadu, zhruba stejná úroveň jako Je těžké být Bohem, jen horší, ale možnost horší než odpad tu není zavedena, proto musím hodnotit stejně, děkuji za pozornost. 

JADIM

JADIM (hodnocení, recenze)

Sayko

Tak pri takomto jazyku a stopáži by som bol skôr za dabing, ale keď sa nedá inak, tak nevadí. ALe neviem či to s CZ titulkami nájdem v nejakej úctyhodnej kvalite.

Sayko

Sayko (hodnocení, recenze)

JADIM

Dabing postrádá smysl. Když už se díváš na takovejhle snímek, tak si prostě užíváš origo znění. Jinak k tomu jsou český titule :)

na příspěvěk reagoval JADIM

Sayko

Sayko (hodnocení, recenze)

Tyjo škoda, že jsem to nestihl.. 2019 - Karlovy Vary, promítáno 2x, na začátku a na konci festivalu

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Ale sakra, pokaždé, když si vzpomenu na tenhle film, vybaví se mi fazolová polívka s uzeným kolenem... :-) Dal bych si.

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Nějaké bližší info o přehozených kotoučích na LFŠ? Co konkrétně zpackali?

Tuco

Tuco (hodnocení, recenze)

..tak to by mi v tom kině upadla prdel..mám problémy už po 90ti minutách...

z.o.diac

z.o.diac (hodnocení, recenze)

Kulmon: Me to vyslo 421,5 :) predtim jsem to nepocital..V programu LFS UH 2010 a u vsech prodejcu DVD je uvedeno 435´..u DVDRipu je prevazne uvedeno 419´..kazdopadne jsem film videl na LFS a dle meho se verze nijak nelisi od te, na kterou jsem udelal titulky..Z.

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Záslužný to čin. Dík. Měl bys dostat diplom za 1. místo. __ (Tak mě napadá, že narozdíl třeba od takového Tarkovského, u Tarra ani nemám možnost se pořádně přesvědčit o tom, jak jsou ty anglické titule odfláknuté...).

z.o.diac

z.o.diac (hodnocení, recenze)

CZ titulky jsem udělal jak na Satanské tango, tak i na ostatní Tarrovy filmy.. Jsou na Titulky.com i na Artsubs.wz.cz.. ;)

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Tak ono když na to někdo kouká doma na své sedmnáctce, případně si dělá několikahodinové pauzy, má tak trochu smůlu, že ho film bohužel nejspíš nechytne - no jo, vaše smůla, děcka. Já osobně, pokud by to zas běželo někde na plátně, bych na to šla rozhodně znovu - přeci jen, na nejsilnější zážitek z kina se jen tak nezapomíná.

isla

isla (hodnocení, recenze)

este som to nehodnotila...ale pocitam tak maximalne dve...mozno tri ak budem mat dobru naladu :-D

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

isla: Tak jen do toho, sniž to zbytečně velké hodnocení :-) Dudek: Tomu říkám rychlá reakce!

isla

isla (hodnocení, recenze)

dojmy...mne cele tie prihovory a propagandisticke reci pripadali smiesne v porovnani s prostredim,v akom sa to odohravalo...nehovoriac o tom,ze tarrovi by sa zisiel strihac.takato stopaz je bezpredmetna,jeho kamera je sice uzasna ale 10 minut sa na kravy fakt pozerat nepotrebujem...

isla

isla (hodnocení, recenze)

hej,este ten den...sice do noci a totalne vycerpana,ale dala som to.

Související novinky

Reklama

Reklama