Reklama

Reklama

Kiru

Trailer

Obsahy(1)

Kdesi v zapadákově se střetnou dva životní ztroskotanci. Genta (Tacuja Nakadai) je bývalý samuraj, který rozčarovaný životním stylem zanechal života bojovníka. Hanji (Ecuši Takahaši) je rolník toužící stát se samurajem. Oba se zapletou do sporu místního klanu a skončí na opačných stranách konfliktu. Hanji dostane příkaz zabít Gentu. To však pro oba přátele (teď vlastně nepřátele) neznamená žádný problém. Když jde sloužit jednomu pánovi, proč by nešlo sloužit dvěma pánům najednou. (ilclassico)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Flego 

všechny recenze uživatele

Japonská kinematografia ponúka obrovské množstvo historicky ladených filmov, ktoré vynikajú filmárčinou, akciou a niekedy aj humorom. Tento mix sa použil aj teraz, ten humor je však veľmi úsporný a ľahký. Možno aj zbytočný. Príbeh sa sprvu utopil v množstve postáv, keď sa divák dostane k zápletke, začne to byť zaujímavé. Hudba skvelá. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spletenec mnoha prospěchářských intrik naoko se zaklínající rodovou a bušidó ctí, které mají za následek "sedm obklíčených" s hned několika zainteresovanými stranami hrozícího konfliktu; od zrazených samurajů jednajících v dobré víře přes na vysokou odměnu nalákané roniny nespjaté s klanem vyslané na jejich likvidaci mimo dohled šogunátu až po klanové jednotky, které věří, že ti první jednali na vlastní pěst, pokusili se o převrat a klan zneuctili, a mají dohlédnout na to, že ani jedna z prvních dvou skupin nevyvázne živá, aby mohla dobré jméno klanu poškodit. A do toho se nachomítne duo, které to začne hrát na všechny strany. Právě skrze dvojici "idealistický farmář toužící se stát samurajem" a "iluzí zbavený bývalý samuraj" je do jinak klasicky vystavěné "samurajárny" vnesena špetka vtipu, nadhledu a satiry. Místy by jejich eskapády během měnění stran sváděly k zařazení skoro až do commedia dell arte, ale nikdy to není bláznivé a vždy se to ve výsledku vrátí k útisku, cti a motivacím všech v konfliktu chycených. A samozřejmě také k častému zkřížení katan. Má to neupadající tempo, skvělé výkony všech (především Nakadai překvapí v pro něj ne zcela typické roli šibala) a i to výtečně vypadá a zní. Šedesátky byly na podobné chanbara žánrovky v Japonsku bohaté na echt kvalitní a památné kousky (ať již právě od Okamota či Goši, Kurosawy a dalších) a tento se nikterak nekrčí ve stínu těch vůbec nejzdařilejších. ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Film vycházející ze stejnýho námětu jako Kurosawovo Sanjuro a dle mýho názoru je ještě o trochu lepší, atmosférou spíše připomínající Yojimbo. Nechybí vtip, humor, napětí, dobrá hudba, rytířskost hrdinů a korunu všemu nasazuje vynikající Tatsuya Nakadai, předvádějící opět zcela jinou polohu svýho herectví, diametrálně odlišnou od Yojimba, Kwaidanu nebo třeba Nebe a pekla. Film je k sehnání pouze u Criterion Collection a stojí fakt za to a myslím, že nejen pro fanoušky samurajských filmů. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Toshiro Mifune mal Kurosawu a vdaka nemu aj humorne ladene samurajske filmy Yojimbo a Sanjuro. Tatsuya Nakadai mal Masaki Kobayashi-ho ale vdaka nemu nemal ziadnu humornu rolu. A tak,a by mu nebolo smutono, K. Okamoto ho obsadil do flmu, ktory bol natoceny podla rovnakej predlohy, ako Sanjuro. A aby Nakadi-ovi nebolo fakt smutno, film natocil este blaznivejsim, humornejsim stylom a Nakadai musel akurat trocha pribrat, ale inac si mohol zartovat kolko sa mu zachcelo. A ono to funguje, dokonca mozno aj viac, nez Sanjuro samotny. Nakadi je proste v ulohe Sanjura uveritelnejsi, prirodzenejsi, nez hromtlk Mifune. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Začátek tak odtažitý a neschopný zaujmout, že jsem to málem vzdal. Ale dobře že ne, jak se utahovala zápletka, bylo to lepší a lepší... Poměrně spletitý příběh o pokusu o převrat uvnitř klanu, boji věrných a nevěrných, a jednom róninovi zvenčí, který z morálních důvodů tahá za nitky. Už to tu párkrát bylo, ale tohle zpracování se velmi povedlo. Nabité ... neřekl bych humorem, ale vtipem. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama