Reklama

Reklama

Bílá Zombie

  • USA White Zombie
Trailer

Obsahy(1)

Mladý milenecký pár, Neil Parker a Madeleine Short, se přijíždí na Haiti vzít. Jsou uvítáni svým známým Charlesem Beaumontem, v jehož domě na plantáži jsou ubytováni. Vše by mohlo, i přes obskurní zjevy z přilehlých strání, vypadat idylicky. Naneštěstí je Charles do Madeleine zamilován, a proto se po jejím odmítnutí neštítí ani podání ruky zdejšího voodoo mistra, se kterým uzavře vratkou dohodu, v níž je mu přislíbena Madeleinina ruka. Po tom, co bude prozatímně označena za mrtvou, aby se zbavili Neila, má být opětovně přivedena mezi živé a stát se Charlesovou láskou. Ovšem temný baron Béla Lugosi a jeho zombie služebnictvo má úplně jiné plány, poté co kráska zavře oči... (Sfinkter)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jakýkoli film s Belou Lugosim nemůže zklamat, já alespoň žádnej špatnej neviděl, a tak ani White Zombie není výjimkou. Lugosi je tu opět draculovsky efektně uhrančivej, s podmanivou měkkou výslovností a aristokratickým vystupováním, nakonec je to film, kam přesně pasuje, a proto není divu, že každá scéna s ním je lahůdková. Problém je, že tento snímek funguje tak nějak obráceně - první polovina je skvělá a atmosférická, po celém Haiti duní vúdú bubny, napětí graduje, návštěva v Belově mlýně je dramatická a znepokojivá - ale od chvíle, kdy Neil začíná pátrat po ztracené Madeleine, se to jenom zhoršuje. O velmi jednoduchém finále ani nemluvím. I tak jde o vynikající kousek, který by měl vidět každý milovník starých hororů, ale kdyby se udržela nastavená laťka první části, mohlo jít o dokonale vybroušený diamant. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Páni. To je vám taková sračka (a že o tom je fšude nabláboleno tuny chvály) že jsem to měl 100chutí ihned vypnout. Démonický Béla Lugosi tu zde v podstatě předvádí svého Draculu, akorát v jiných kulisách. To si toho fakt nikdo nevšiml???? Smutné+trapné. Též dává smysl, že takový nabubřelec, jakým je bezesporu Rob Zombie, který se prý pojmenoval po tomto ´´filmu´´. ()

Reklama

Bláža 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně úplně první objevení se zombie ve filmu. Victor Halperin při natáčení tohoto filmu vycházel z poznatků v knize J. Seabrocka „Magický ostrov“, který popisoval woodoo a oživování mrtvých prováděné na Haiti. A také ve filmu je inspirace woodoo cítit velmi silně – pracuje se tu s pověrami a woodoo panenkami. Bela Lugosi pomůže jistému Beaumontovi získat ženu, po které touží – uspí ji, že vypadá jako mrtvá. Její snoubenec však odhalí, že jeho milenka není mrtvá a chce ji získat zpět. Sám Beaumont se stane zombie a ve finále se i s hlavním padouchem vrhne ze skály do mořského příboje. Rok vzniku se na filmové stylizaci podepsal. Přestože jde o zvukový film, Halperin se ještě zcela neetabloval na nové možnosti, které zvuk přináší a tak je tu mnoho prvků z předchozí éry – finále, které je téměř celé v intencích němého filmu (tedy beze slov, příběh je vyprávěn pouze prostřednictvím obrazu) nebo místy expresionistická kompozice mizanscény. To se projevuje i v hereckých projevech – herci zkrátka strašně přehrávají. To platí i pro hororovou Star Belu Lugosiho. Jeho ďábelský vzhled je ale opravdu působivý, navíc ještě umocněn způsobem, jakým je snímán – v polodetailech a z podhledu. Film svou naivitou v dnění době spíše jen pobaví, ale na svou dobu se jedná o zcela výjimečný snímek, který nastartoval celou odnož hororového žánru, a navazují na něj další snímky, jako například The Walking Dead Michaela Curtize nebo I Walked With a Zombie Jacquese Tourneura. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Victor Halperin je ten kto prvýkrát priniesol na plátna kín zombie. Vychádzajúc zo Seabrookovej cesty po Haiti a divadelnou hrou Zombie spracoval látku na tú dobu dovtedy nevídanú. Živí mŕtvi, nekrofília a netradičné zobrazenie parafrázy na finančnú a pracovnú krízu, spravili z tohto kúsku skutočný kasový trhák (no vtedajšie pomery rozhodne). Aj napriek tomu, že White Zombie je deduškom zombie hororu jeho kvalitu, okrem tej historickej, neviem nejako moc doceniť. V nudnom tempe som čakal na koniec, ktorý to zabil happy-endom a trochu mi zničil dojem, ktorý som čakal, že vo mne film zanechá. Ale treba uznať, že Lugosiho uhrančivý pohľad má niečo do seba. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

White Zombie je filmem kterej je zařazen v knize Stevena Jay Schneidera 101 Hororů které musíte vidět, než umřete. Patrně jde o první film v němž se objevují Zombie. Ty tu však nejsou největším zlem. Tím je tady "ďábelský" Bela Lugosi který za pomocí voodoo praktik dělá ze Zombie svoje otroky kteří mu věrně slouží. 3hvězdy... Nemáte zápalku ? ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Film se dlouho považoval za ztracený a byl znovuobjeven v roce 1960. (liquido26)
  • Podle Lugosiho přátel vždy Bela litoval, že si za roli "Murder" Legendra nechal zaplatit jen 800 dolarů, neboť byl film pro Halperinovy bratry poměrně velkým úspěchem. (liquido26)
  • Legendární Bela Lugosi byl pro své podivínství a historky o všem možném, mimo jiné i o svérázných milostných praktikách, považován za skutečného upíra. Fanouškům vampirismu ještě přidalo to, že se Lugosi ve filmech ze zásady nikdy nezubil. Ve White Zombie však omylem ukázal své- skutečné- prodloužené tesáky. Za tento nepovedený střih, který diváci rozhodně neměli spatřit, byl vyhozen střihač a pokutou potrestán i režisér. (Alfréda)

Reklama

Reklama