Reklama

Reklama

Slavné jazzové spirituály

(koncert)
všechny plakáty
Hudební
Česko, 2023, 60 min

Kamera:

Petr Vejslík

Obsahy(1)

Záznam koncertu vokálního sboru Martinů Voices pod vedením Lukáše Vasilka v Kostele svatého Václava v Opavě představuje posluchačům repertoár slavných spirituálů v efektních a virtuózních jazzových aranžích. Spirituály, jež jsou fenoménem americké kultury, získaly popularitu především pro své chytlavé melodie a rytmy, na jejichž základě se počátkem 20. století začal utvářet jazz. V programu koncertu Martinů Voices jsou zařazeny převážně aranže Henryho Thackera Burleigha, černošského skladatele, jež svou spirituálovou hudbou ovlivnil v tvorbě např. i Antonína Dvořáka. Martinů Voices je špičkové vokální těleso, které se zaměřuje zejména na interpretaci komorní sborové tvorby 19. a 20. století, během své jedenáctileté kariéry však rozšířilo svůj záběr i na skladby starších slohových období. Ansámbl tvoří profesionální zpěváci, kteří pracují pod vedením renomovaného sbormistra Lukáše Vasilka, jež je také hlavním sbormistrem Pražského filharmonického sboru. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Na slavné jazzové spirituály jsem se jako milovnice jazzu velmi těšila. Ale koncert ještě předčil mé očekávání. Byl to tak nádherný zážitek, že jsem málem nedýchala. Všichni zpěváci sboru Martinů Voices byli úžasní a sbormistr Lukáš Vasilek mě zcela oslnil. Když jsem se pak podívala do wikipedie, už mi to bylo jasné. Jazzové aranže byly skvělé, atmosféru koncertu podtrhlo i půvabné prostředí  Kostela svatého Václava  v Opavě. Nejkrásnější vánoční dárek! Nádhera!! ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dvanáct zpěváků včetně sólistů doprovázeno pouze klavírem v netypickém aranžmá spirituálnů. Vůči černošským k nepoznání. ()

Reklama

Reklama