Reklama

Reklama

Nejlepší gangster

  • Česko Gangster číslo 1 (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

„Nezáleží na tom, koho znáš, ale koho zabiješ“ – tak zní podtitul druhého hraného filmu Paula McGuigana z roku 2000. Do té doby nepříliš známý Paul Bettany vytvořil strhující kreaci bezejmenného mladého gangstera, jenž odstraní svého bosse (David Thewlis) v krví prosyceném londýnském podsvětí konce šedesátých let. Jedna zvlášť nezapomenutelná scéna: Bettanyho narcisistní gangster si svléká a pečlivě skládá svůj módní oděv. Poté se obrací ke své oběti, aby ji zmučil a zabil. Mučení je nafilmováno z pohledu oběti, která střídavě ztrácí a znovu nabývá vědomí. Jedná se o skutečně husarský kousek, mistrovsky pojmutou, originální scénu. V této poutavé sondě do psychiky zločince se ve vedlejších rolích objeví například Malcolm McDowell či Saffron Burrowsová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

choze 

všechny recenze uživatele

"Co je to?" - "To? To je moje oblíbená sekyrka." První dvě třetiny jsou fajn, byť nijak výjimečná gangsterka o mladém ostrém gaunerovi, co se dere nahoru. Pak se rozjede do té doby naznačovaná psychopatičnost hlavního hrdiny - což má bohužel podobu rozpatlané krvavé vraždy a hrdinova blábolení. Message chápu, ale ani z něj, ani z ničeho ostatního ve filmu si na zadek nesedám. Dobří Bettany a Thewlis, přehrávající McDowell a krásná Burrows. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Režisér Paul McGuigan je pro mě zvláštní postavou. První, co jsem od něj viděl, byl jeho debut Acid house. To jsem však ještě nevěděl, co je vlastně zač. Druhý film, co jsem viděl, byl vlastně jeho pátý Lucky number Slevin. Od té doby jsem se o něj začal zajímat. Romantika Wicker park mě absolutně překvapila..výborná love-affair od pána, co umí parádně gangsterky?! A co ten přechod od šíleného Acid house?! Pak ale přišel Gangster No. 1 a bylo mi jasno..ten přerod od šíleného rámce k trochu jinému schématu (i když pořád trochu šílenému) je zcela patrný a téměř bych řekl, že předpovídá právě jeho pátý film. Uff..trochu jsem se zamotal. :D Malcolm McDowell jakoby trochu přenesl atmosféru A Clockwork orange a Paul Bettany se rozhodně McDowellovým výkonem v Kubrickově filmu inspiroval. A nebylo to naškodu. A co vlastně film? Prostě se podívejte. ;) ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zdařilý portrét do života anglických Mafiánů, kteří si rádi vyprávějí Historky z podsvětí:) Paul Bettany je se svým pronikavě modrookým pohledem, drsným charakterem a "vybranými" chladnokrevnými způsoby dokonale mrazivý. Jeho "vyspělá" verze v podání Malcolma McDowella neztrácí nic ze svých osobnostních kvalit. Já osobně byla velmi potěšena a překvapena geniálním dabingem Jana Vlasáka coby jeho hlasem. Místy mi svými kvalitami a jeho provádění příběhem připomínal styl Sin City. Dost možná jeden z těch filmů, kdy hodnotíte větším počtem jen díky fenomenálně ztvárněným postavám. Mě se Nejlepší gangster líbil, a právě díky výběru herců nemohu hodnotit jako průměr. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedno se přiznat musí, režisér Paul McGuigan své řemeslo ovládá a taky už nasbíral slušnou řádku zkušeností, takže momentálně patří k tomu výrazně lepšímu, čím ostrovní kinematografie disponuje. Paradoxně by se mi ale jeho film líbil víc jako klasická přímočará gangsterka o tom, jak to chodí v galerce a jak se v rámci gangu střídají nové generace, než jako psychologická studie deviantního člověka, závisti a násilí všeobecně. Film ukazuje gangstery jako lidi, kteří mají své hodnotové normy posunuté oproti běžné populaci. Jenže McGuigan tuhle psychologickou rovinu tak dobře neumí, takže se film místy ocitá na vratkém bodě a scénář spolu s motivací a činy jednotlivých postav poněkud drhne. Slabou třetí hvězdičku nakonec horko těžko zachraňuje casting v čele se zkušeným Malcomem McDowellem a Paulem Bettanym. Zobrazované násilí navíc místy stojí opravdu na hraně a v leckom může vyvolávat znechucení. Celkový dojem: 50 %. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se mezi 3 a 4 *,nakonec jsem se ale rozhodl pro hodnocení nižší a hlavním důvod jsem pro to shledal v samotném ději a ve vykreslení postav.Děj se totiž žene kupředu závratnou rychlostí,nadhodí několik velmi zajímavých postav,ale vůbec jsem nechápal jejich počínání,jednání a rozhodování.Děj je pak skutečně rozkouskován jak do velmi silných scén,tak do brakových výjevů.Celkově mi tak Gangster No. 1 vůbec nedržel pohromadě a to je mi moc líto,neboť důvodů,proč hodnotit film výš,je také dost.Především famozní herecký koncert Paula Bettanyho je velký zážitek.O to víc zamrzí,že je pak ke konci ve stáří nahrazen maniakálně přehrávajícím Malcolmem McDowellem.To jsem moc nepochopil,neboť ostatní herci byli ve stáří namaskováni,ale Paul Bettany jako hlavní postava byl prostě vyměněn!...???....David Thewlis též odehrává nadstandartí part,takže nejlepší na Nejlepším Gangsterovi jsou herecké výkony.Druhým kladem filmu je spousta režijních vychytávek,kameramanské kousky a barevné filtry,které navozují atmosféru,že film byl natočen někdy v 70.letech a ne v roce 2000.Naopak ono zmiňované popisné násilí mi nějak uniklo,vše je zobrazeno poměrně decentně a nenásilně,ikdyž právě nasilí a lidská agrese je hlavním prvkem filmu.Celkově Nejlepšího gangstera považuji za kvalitní snímek,jen škoda slabšího scénáře.Tři a půl *! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Postava Freddyho Mayse vznikla podle skutečného gangstera Frankie Frasera. (Terva)
  • Jamie Foreman je syn skutečného gangstera Freddieho Foremana. (Terva)

Reklama

Reklama