Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední týdny Frankensteinova otce, režiséra Jamese Whalea. Nemocný Whale žije osaměle se svojí hospodyní Hannou a při pokusech malovat bezmocně sleduje, jak ho se zdravím opouští i jeho umělecká tvořivost. Potřebný vzruch do posledních týdnů jeho života přináší mladý zahradník Clayton Boone, který zprvu netuší nic o starcově filmové minulosti ani o jeho sexuální orientaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Bravúrna dráma z filmárskeho prostredia, ktorá mi spočiatku pripomínala Burtonovho Eda Wooda, ale Bohovia a monštrá sú úplne z iného súdka. Tu niet stopy po vtipe a viac ako na filmové umenie ako také sa film Billa Condona sústreďuje na konkrétnu osobu a to Jimmyho Whalea. A Whale je jednoducho geniálna postava - perfektne napísaná a pôsobivo psychologicky mnohovrstevnatá a to hlavne vďaka úžasnému hereckému prevteleniu božského Iana McKellena. Fraser a Redgrave sú len tieňmi, ktoré McKellenov charakter prehlbujú. Gods and Monsters je skrátka excelentne napísaný, zahraný a zrežírovaný film s dychberúcim finále. Jeho jedinou, síce maličkou vadou sú pomerne lacno pôsobiace flashbacky z režisérovho detstva a vojny. (90%) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Genialita...v podání Iana McKellena stejně jako Brendana Frasera. Scénář byl zjevně velice dobrý, ale až díky fenomenálnímu Ianu McKellenovi a až nehorázně (a objektivně nepříliš očekávatelně) dobrému Brendanu Fraserovi vzniklo tohle neskutečně působivé dílo. Hudbu spáchal mně do té doby neznámý Carter Burwell (později si mě získal např. Válkou Gangů s Markem Wahlbergem, ale o tom jinde). Oscar za adaptovaný scénář naprosto zasloužený. 90% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisné drama, které uhrane božími hereckými výkony (u McKellena jsme na to zvyklí, ale Fraser zaslouží hlubokou poklonu), potěší námětem orientovaným nejen na poslední dny režiserského velikána, ale i vzpomínky na jeho nejslavnější dílo, a doslova nadchne vymazlenou formou, konkrétně především nádherným soundtrackem a působivými flashbacky do Whaleovy minulosti, které sílu příběhu značně zvýrazňují. Vše je dokonale promyšleno, vývoj vztahu mezi stárnoucím homosexuálním umělcem a jeho novým "monstrem" je načrtnut naprosto věrohodně a bezchybně a finále, byť nevyhnutelné, je výtečně gradované a dojemné, a to včetně nostalgické a nádherné závěrečné scény.... Opravdu netuším, co si od filmu podobného ražení přát více. 90% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ian McKellen v plné síle. Příběh strhujícím způsobem zachycuje sklonek života filmařské legendy Jamese Whala, legendy světového horroru. Z jeho homosexuální orientace nedělá žádné velké "dráma", naopak, odmítá pozlátko laciné senzace a snaží se proniknout do nitra autora monster, která děsí publikum mnoha generací. Monster, která nežijí jen na plátně, ale i v duši svého stvořitele, svého boha. Citlivý pohled do nitra impulzivního muže a zároveň poodhalení jeho základních inspiračních zdrojů. Po všech stránkách výtečná biografie umělce... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

"To a new world of gods and monsters." Tohle je prostě krásný film o jednom ze zakladatelů hororového žánru, kterého dnes prakticky zná už jen hrstka zasvěcených. Žánr životopisných snímků mě nikdy moc nebavil, ale toto je jedna z jeho největších pecek. Ian McKellen je bezesporu pán herec, a jestliže za tuhle roli nedostal oscara, tak se někde stala chyba. Ale určitě se nestala tady, v tomhle filmu. Aspoň, že Bohové a monstra získali cenu za nejlepší adaptovaný scénář Billa Condona podle novely Christophera Brama. Ale zpět do filmu. Tak krásná atmosféra a silný příběh podle skutečných událostí, které se staly na sklonku života "Frankensteinova Otce" Jamese Whalea, dělá zázraky. Originální a nevšední film, který si zaslouží uznání a né nepochopení jako jeho hlavní postava. Přiznám se, bylo jen málo filmů u kterých jsem uronil slzu, ale tenhle se dá počítat mezi ně. A hlavně se dá počítat i mezi mé nejoblíbenější a je dost možné, že někdy se dostane do mé top 10. Kvůli takovýmto dílům lituji, že zde není jakási top 20. PS. Dodnes mě udivuje, že tenhle výborný životopisný snímek viděl z mé dvacítky oblíbených uživatelů jen jeden. Chtělo by to dohnat. Jsem si jist, že nikdo nebude litovat zhlédnutí tohoto skvostu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Scénář filmu je založen na knize "Frankensteinův otec" od spisovatele Christophera Brama, který se věnuje gay literatuře. (Dementra)
  • Závěrečnou scénu, kdy Clay kráčí ulicí jako Frankenstein, navrhl Brendan Fraser. (HellFire)
  • Název filmu pochází z věty, kterou řekne ve filmu Frankensteinova nevěsta (1935) Dr. Pretorius Dr. Frankensteinovi: "To a new world of gods and monsters." (Kulmon)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Kdo natočí finále Twilight ságy?

Kdo natočí finále Twilight ságy?

17.03.2010

Už angažováním Davida Sladea pro Zatmění studio Summit Entertainment překvapilo. Pro zastánce masakrování upírů sekerami a sněžnými frézami bude zřejmě bolestivé dívat se na selanky v malebných… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama