Reklama

Reklama

Odvážný Shrek (Mike Myers) pátrá se svým kamarádem, sympatickým a chvastounským oslem (Eddie Murphy) po krásné a divoké princezně Fioně (Cameron Diaz). Za její záchranu chce od intrikána Lorda Farquadda (John Lithgow) získat zpět svou milovanou bažinu. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (986)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

I když uplynulo od premiéry prvního Shreka více než dvacet let, tak i přesto má tento příběh o dobráckém zlobrovi stále co nabídnout. Animace sice nevypadá v porovnání s dnešními žánrovými filmy už tak "hladce", nicméně Shrek si to dokáže vynahradit milými postavičkami, nadčasovým humorem a množstvím popkulturních narážek. Vedle humorné linie, o níž se postaral především ukecaný Oslík, zaujme film i akčně-dobrodružnými a romantickými scénami, které dokážou diváka napnout a dojmout i při opakované projekci. A jak už tomu u dětských filmů bývá, tak i Shrek nabízí nadčasové ponaučení: "Nesuď knihu podle obalu." (Zejména, pokud jde o slupky cibule!) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Schválně, kdo znáte ty klasické Disneyovky, které Shrek tak dokonale parafrázuje? A nejlepší je, že to nepůsobí jako nějaká prvoplánová parodie nebo persifláž, ale jako pohádka, která sice válcuje veškerá žánrová očekávání, ale zůstává pohádkou se vším všudy. A navíc se skvělým soundtrackem. Jak Shreka exploatovaly další pokračování, je už věc jiná. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Vtipné hezké, povinné pro každého zvědavce novinek a snah o to. Tady krom Zeleného mužíčka nic až tak nového. Spíš kombinace všemožných dávno starých story, proto jedna hvězda mínus. Jednička jako obvykle žádným dalším pokračováním nepřekonána. Snad až na Toy story, kde jde o originalitu bez pardonu. Navíc oblíbenost filmu překonala i věkové hranice. Mít totiž doma např. figurku Woodyho není snem jen dětí školou povinných. :-) ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Tento ošklivý zelený zlobr bez nejmenších hygienických návyků je dnes fenoném. Když se však podíváte na jeho první dobrodružství, není se čemu divit. Jednoznačně nejvtipnější animovaný film (ač miluju ranné pixarovky, Shrek je prostě vtipnější) a dokonalá zábava pro celou rodinu (možná, že rodiče se tentokrát nasmějí více než děti). Škoda, že ve třetím díle přišel značný, přímo propastný pokles kvality. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nejlepší animák, nejsympatičtější hlavní geroj, životní role Murphyho. Ten měl hrát osla od mala a pouze jeho. Dabing sedí, nasazení songu Mája do Perníčkova výslechu je výkon hodný génia. V celém filmu nevidím jedinou chybu. Viděl jsem již x-krát a pokaždé za hýkavého smíchu. Přitom si nemyslím, že bych byl nějak přehnaně infantilní. Protože mi to dělá dobře, tak si to na závěr shrnu: špičkový počin. Slyšeli jste slovo dost boží. Ámen. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (88)

  • V úvodu filmu, kdy Shrek kreslí na tabuli, chybí velká část levého horního rohu, ale vzápětí chybí pravý horní roh. (Tera257)
  • Chris Farley byl původně obsazen jako Shrek a dokonce stihl nahrát značnou část dialogů. Nicméně po jeho smrti roli převzal Mike Myers. (Valkyria)
  • Na začátku filmu napadne Shreka v bažině více než tisíc fantasy postav. (Valkyria)

Související novinky

Pátý Shrek má zelenou

Pátý Shrek má zelenou

05.04.2023

Těžko uvěřit, že už to je víc jak dvacet let od premiéry prvního Shreka. Poslední film z milované série pak dorazil do kin v roce 2010, už tehdy se ale zdálo, že byl koncept vyždímán na maximum a… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

29.01.2023

Slavný herec a komik Eddie Murphy nedávno dostal na Zlatých glóbech cenu za celoživotní přínos kinematografii, na Netflix nyní dorazila jeho nová komedie You People a letos se taky konečně dočkáme… (více)

Reklama

Reklama