Reklama

Reklama

VOD (1)

Paul Newman v hlavní roli slušného policajta, jenž hlídkuje ve čtvrti zdecimované drogami, násilím a gangy. Tahle část města je na mapách známá jako Bronx, ovšem její obyvatelé jí říkají Pevnost Apačů. Newman se snaží udržet podstatu své lidskosti a nakládat i s těmi největšími chudáky důstojně. Snaží se také přesvědčit své nadřízené, že slepá brutalita rozhodně není odpovědí, avšak marně. Když je svědkem, jak jeho kolega Danny Aiello chladnokrevně zavraždí podezřelého, je Newmanovi doporučeno, aby na celou záležitost zapomněl. On však odmítne a stane se tak pro své kolegy "persona non grata". Ed Asner si po boku Newmana zahrál kapitána, který už dávno vzdal jakékoli zacházení v rukavičkách a svou práci považuje za nutné zlo. A nechybí ani láska, Newmanovou vyvolenou je tentokrát Rachel Ticotin. (HBO GO)

(více)

Recenze (150)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když kdekoli jinde zabijou policajta, netrhnou se telefony. Ale tady nic." Takže se bude zatýkat, protestovat a nastavovat zrcadlo prohnilé západní společnosti. Já jsem měl Apače z Bronxu rád tehdy a mám je rád pořád. Nechtění poldové v okrsku, ve kterém nikdo nechce sloužit, jsou prostě fajn. Vždyť kde jinde se dá hrát si ve službě na debila, rodit nebo sníst podezřelému řidičák? Mě tedy bavilo zejména duo vtipálek Murphy a hezoun Corelli, dále byl jedinečný cynik seržant Pantuzzi či rozčílený kapitán Dugan. A zapomenout na štětku s žiletkou v puse prostě nejde. Takže chlapci hlavně nepouštějte těch 50.000 zadržených bratrů domů a stále mě bavte. ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek z prostředí drsné čtvrti New Yorku hemžící se pasáky, kurvami, zkorumpovanými policajty, drogami a chudobou - špinavého Bronxu. Ústřední postavou dílka je zásadový policajt Murphy, který je se svým parťákem jeden z mnoha polišů sloužící v Pevnosti Apačů, jak místní nazývají policejní stanici, na kterou nastupuje kromě problémů způsobených ve vlastních řadách také nový šéf. Ve společnosti Murphyho nabízí tvůrci divákovi projížďku hlídkovým vozem čtvrtí špíny a beznaděje, řešení několika případů, pár zlomových životních rozhodnutí a různé epizodky ze života tamějších obyvatel, které bezútěšné prostředí stejně jednou semele, ač dodržují zákon či se pohybují mimo něj. Dílko stojí především na skvělé postavě Murphyho, ale za zmínku stojí také role vražedné kurvy s žiletkou, které se zhostila Pam Grier. Dále divák zajisté ocení dobře vystavěný příběh s decentním množstvím akce a spoustou kvalitních dialogů, které jej drží přes dvě hodiny z dosahu nudy. Přes všechny vyřčené klady mi ovšem ve snímku něco scházelo, možná vice dramatičnosti a méně komediálně vyznívajících scén či více syrovosti a krvavosti. Ale i tak je FORT APACHE THE BRONX kvalitním a hlavně netuctovým snímkem z policejního prostředí, který s přehledem dosahuje na čtyři poctivé hvězdy. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"Tohle není policejní stanice, je to pevnost v nepřátelském území." Poldové z Hill Street: The Movie. Policejní drama v realistickém, sociálněkritickém sedmdesátkovém stylu a s přímo hmatatelným pocitem bezvýchodnosti, kde je hranice mezi Dobrem a Zlem zatraceně rozostřená a spravedlnost je slepá a často jen dílem náhody. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je to v Bronxu útulné, že? Díky tomuto snímku se nám nabízí pěkně syrový pohled do ulic plných prostitutek, drog, násilí, špíny, vražd, ale také poctivých lidí. Paul Newman opět předvádí parádní představení a hraje svoji postavu neskutečně působivě, zejména na konci filmu. Trochu váhám, zda jde o snímek na 3* nebo na 4*, ale asi se přikloním k vyššímu číslu skrz konec. Takto nějak to totiž v životě, ve společnosti a v práci policistů chodí. Všude není neohrožený Cordell Walker či neomylný Columbo a ne vždy se vše vyřeší. Drsné, syrové drama s mnoha vtipnými scénami, které trochu "očišťují" onu špínu z prostředí Bronxu. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Podle data vzniku ne úplně přesně, ale tohle je typický produkt 70. let. Tenkrát když film nebyl "sociálně kritický", tak neměl šanci být brán vážně. Každá doba má něco do sebe, ale tahle mi utkvěla v paměti jako politicky mimořádně pitomá, celosvětově. Onen hippícký "angažovaný" postoj znamenal globální ochabnutí vůle bojovat se vším zlem, od drogové kriminality po komunismus. --- Ve filmech zatížených tímto paradigmatem je těžké očekávat nějaký dobrý příběh. I tento je naivní a zcela postrádá smysl pro realitu. Horuje pro nápravu něčeho co prostě nechápe. Uf! ()

Galerie (55)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy John Murphy (Paul Newman) slaňuje ze střechy domu, můžeme v odrazu okna vidět postavu s kamerou na rameni. (Lumberjack)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno