Reklama

Reklama

VOD (1)

Paul Newman v hlavní roli slušného policajta, jenž hlídkuje ve čtvrti zdecimované drogami, násilím a gangy. Tahle část města je na mapách známá jako Bronx, ovšem její obyvatelé jí říkají Pevnost Apačů. Newman se snaží udržet podstatu své lidskosti a nakládat i s těmi největšími chudáky důstojně. Snaží se také přesvědčit své nadřízené, že slepá brutalita rozhodně není odpovědí, avšak marně. Když je svědkem, jak jeho kolega Danny Aiello chladnokrevně zavraždí podezřelého, je Newmanovi doporučeno, aby na celou záležitost zapomněl. On však odmítne a stane se tak pro své kolegy "persona non grata". Ed Asner si po boku Newmana zahrál kapitána, který už dávno vzdal jakékoli zacházení v rukavičkách a svou práci považuje za nutné zlo. A nechybí ani láska, Newmanovou vyvolenou je tentokrát Rachel Ticotin. (HBO GO)

(více)

Recenze (150)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je to v Bronxu útulné, že? Díky tomuto snímku se nám nabízí pěkně syrový pohled do ulic plných prostitutek, drog, násilí, špíny, vražd, ale také poctivých lidí. Paul Newman opět předvádí parádní představení a hraje svoji postavu neskutečně působivě, zejména na konci filmu. Trochu váhám, zda jde o snímek na 3* nebo na 4*, ale asi se přikloním k vyššímu číslu skrz konec. Takto nějak to totiž v životě, ve společnosti a v práci policistů chodí. Všude není neohrožený Cordell Walker či neomylný Columbo a ne vždy se vše vyřeší. Drsné, syrové drama s mnoha vtipnými scénami, které trochu "očišťují" onu špínu z prostředí Bronxu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem jsem si uvědomil, jakou Paul Newman musel být v té době postavou v Hollywoodu. Dobrému hodnocení také přispívá fakt, že film jsem viděl v tehdá ještě vělice kvalitním dabingu a nemohl jsem si na samotné herce postěžovat. Nejvíce se mi ale líbí to, že film vlastně žádný zásadní příběh nemá. Obsahuje jen pár velkých herců, kteří hrají velké herecké role a hrají je s grácií sobě vlastní. To mě vlastně k radosti naprosto stačí. A fakt, že je film vlastně takovým výtahem do života policejní stanice v Bronxu mě už tolik nezajímá. Užívám si dvě hodiny tak, jako kdyby to byly moje poslední dvě hodiny a přemýšlím, jestli se někdy ještě takovéhle krimi gangsterky natočí, ale po chvíli přemýšlení pochybuju, protože v dnešní době lidi dávají především na akci a dialogy jdou stranou. Kde jsou tak ty časy, kdy se divák díval na film a řikal si, ty bláho tahle scéna je drsná, Paul Newman mluví tak drsně, že z toho mám zimnici. Přiznám se, že se mi to za poslední tak dva roky stalo jednou jedinkrát. A to když si Leonardo diCaprio užíval svojí poslední scénu v Prokletém ostrově. Nikde jinde jsem se s tím nesetkal. Tady to máte vše jako na stříbrném podnose. Dialogy geniální, kombinují humor s vážností a i ve chvílích kde byste to nečekali dokážou překvapit. Tak to má být. Jenže komu to člověk v dnešní době má ještě cpát. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když kdekoli jinde zabijou policajta, netrhnou se telefony. Ale tady nic." Takže se bude zatýkat, protestovat a nastavovat zrcadlo prohnilé západní společnosti. Já jsem měl Apače z Bronxu rád tehdy a mám je rád pořád. Nechtění poldové v okrsku, ve kterém nikdo nechce sloužit, jsou prostě fajn. Vždyť kde jinde se dá hrát si ve službě na debila, rodit nebo sníst podezřelému řidičák? Mě tedy bavilo zejména duo vtipálek Murphy a hezoun Corelli, dále byl jedinečný cynik seržant Pantuzzi či rozčílený kapitán Dugan. A zapomenout na štětku s žiletkou v puse prostě nejde. Takže chlapci hlavně nepouštějte těch 50.000 zadržených bratrů domů a stále mě bavte. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pův. komentář 28.2.2009: Troufám si říct, že Pevnost Apačů v Bronxu je jedním z nejlepších policajtských filmů a že jsem jich viděl. Vznikl v roce 1981, kdy ještě žánru vládli tvrdí ostřílení borci z ulice a nechybí mu žádné klišé, ale svoji syrovostí, realističností a všedností práce jde daleko za ně. Paul Newman jako unavený polda Murphy stojí proti zločinu v Bronxu. Už dávno si zvykl přehlížet drobné zločiny, s nástupem nového kapitána má být však vše jinak. Ve filmu je pár scén které se jen tak nezapomínají - obléhání policejní stanice je super, při chladnokrevné vraždě mladého kluka mi zatrnulo - tak zbytečnou smrt jsem dlouho nikde neviděl. Následný konflikt se svědomím je perfektní, stejně jako celý vztah Murphyho s mladou ošetřovatelkou. Nedá mi to a postesknu si - Pevnost je film z doby, kdy se ještě točily pořádné policajtské filmy, který člověk bez problémů uvěřil, i když byly pravděpodobně nereálné. Nejsou tu žádné filtry, zpomalovačky, střihy, cool zvraty, ultra záporáci. Jen pár policajtů a zločinců, kteří dělají svůj byznys. A tak se mi to přesně líbí. PS: A ještě si rejpnu. Zajímalo by mě, jak dlouho by v tomhle světě vydrželi dnešní CSI "cool detektivové". Chachá. EDIT 2024: Není moc co dodat. Syrový, hnusný, reálný, plný mrazivých scén, příšerně smutný. Před 15 lety jsem na to koukal z filmovýho hlediska, dnes si říkám, že by to takhle nikdo nenatočil, nebylo by to politicky korektní. Na druhou stranu se nedivím, že to pustili komunisti u nás, to se to nastavovalo zrcadlo. Pusťte bratry domů... dopředu mě bylo jasné, že to bude krimi/thriller roku 1981. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Další bolestivé zklamání, které budu rozdýchávat asi dlouho. Sympatické období, skvělý námět a skvělý hlavní herec a výsledek? Skvělá sračka, kterou doporučím svému dědovi, až nebude moci usnout. Pokud by tahle nuda s velkým N neobsahovala cca 3 cool scény, byl by to, i přes mou úctu k Newmanovi odpad jak vyšitej. Nezazlívám filmu, že chtěl pouze zobrazit chod každodenního amerického zločinu, i takové zpracování může být kulervoucím filmem, jenže když to režisér vše znázornil tak nevídaně nudnou formou, až se mi chtělo zvracet, tak se zkrátka nedá nic dělat. Kvůli počinům, jako je tento by se měl vytvořit na csfd i žebříček nejnudnějších filmů a je dost pravděpodobné, že Pevnost Apačů v Bronxu by figurovala možná mezi první dvacítkou. Proč bych tě měl zatýkat? Měl bych tě rovnou zastřelit, nasedni do auta, vypadni a cestou domu to napal do stromu. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy John Murphy (Paul Newman) slaňuje ze střechy domu, můžeme v odrazu okna vidět postavu s kamerou na rameni. (Lumberjack)

Reklama

Reklama