Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Více jak čtyřicet let starý film má stále své kouzlo. Některé detektivky se tehdy točily dle literárních klasiků žánru a v tempu spíše pomalém. Většina dnešních amerických kriminálek (vesměs už televizní výroby) sází na týmovou práci, dokonalé technické zázemí, rychlou akci, sběr dat … Jednoduše řečeno - málo podezřelých a hodně policajtů. To stará detektivní klasika byla záležitostí osamělých, nebojácných a riskujících policajtů, kteří tvrdošíjně šli za svým cílem, občas tápali, tu a tam dostali přes hubu, neposlouchali šéfy, pátrali mezi mnoha podezřelými a především – používali hlavu a vlastní intelekt. Z tohoto ranku je i Harper - okořeněn je řádnou dávkou ingredience „drsné školy“ výtečným hercem v hlavní roli (v tomto případě perfektní Paul Newman) , dosti zamotaným příběhem, ironií, svérázným humorem, podmanivou hudbou a zajímavým odhalením … co více si přát k filmovému zážitku? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velká škoda některých odchylek od knihy. Samozřejmě, pro film musíte třeba redukovat postavy i děj, ale přece jen ty změny směrem ke klišé mne štvaly. Co tady dělá Harperova manželka? Ten rozvod a laciný pokus o usmíření, to bylo klišé tak nezapadající do drsné detektivky! Nebo se zcela vzdali nálady - kde je všechna ta mlha, valící se od oceánu, kdy je všechno zahaleno v mlze, až ani auta nejsou vidět? Nebo ta bitka v loděnici - kolikrát jsme viděli tyhle klišé scény z prázdných hal? Přitom v knize jde o rvačku pod vodou, vždyť klidně mohla zůstat. Tyhle změny mne tak nějak iritovaly celou dobu, včetně některých dialogů, kdy od MacDonalda byly převzaty jen některé hlášky, jiné doplněny, ale ty doplněné ne vždy mají stejnou úroveň, a ne vždy na sebe logicky navazují. Výběr herců docela ujde a pořád je to nadprůměrný zástupce žánru. Ale přece jen do dokonalosti tomu pár věcí skládačky chybí a některé detaily mohly být propracovanější. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke veľmi štýlovo pátra po pravdepodobne nevernom manželovi bohatej paničky. Popritom oblbne asi desiatku žien každého veku, vrátane svojej vlastnej. Nikomu sa nedá veriť, komplikovanosť príbehu je niekedy až cez hranu, a záver priamočiary určite nie je. Slabšie štyri hviezdy, ale tri by boli málo. –––– Bejvala herečka. Co dělá teď? – Tloustne. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby to není jedna z mistrovských rolí Paula Newmana, spíše taková bokovka z kriminálního prostředí... A právě Newman je ten, kdo tento snímek svým charismatem nenecháva ležet mezi béčkovskými krimi a vytahuje ho nad meze průměru. Ke konci se děj opravdu zbytečně natahuje,ale pořád se na to dá dívat. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Každý ze svaté trojice drsné školy americké detektivky má (co se týče filmové adaptace) alespoň jeden nezapomenutelný zářez v dějinách kinematografie: Hammett Maltézského sokola , Chandler Hluboký spánek a Ross Macdonald (vl.jménem Kenneth Millar) Harpera natočeného podle románu Pohyblivý terč. Snímek má všechno, co správné detektivce sluší, a navrch výborného P.Newmana, jehož postavu (v románech se jmenuje Lew Archer) tvůrci obohatili o neschopnost vyrovnat se s rozvodem. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)
  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)

Reklama

Reklama