Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Harper pôsobí dojmom suverénneho chlapíka, ktorého musí zbožňovať každá ženská. Lenže jeho cynizmus je iba obranným mechanizmom pred ľuďmi, s ktorými vďaka jeho dobrovoľne zvolenej profesii prichádza dennodenne do styku. Jeho úškrn je tak vyjadrením sklamania a postupného zmierenia sa s trpkou realitou. Scenár je podobne komplikovaný, ako napríklad Hlboký spánok, Harper sa rovnako stále viac a viac zabára pod pozlátko, majúce hrúbku fólie a pod ktorým sa nachádza bezodné morálne bahno. Ku koncu sa všetko začne pomerne rýchlo blížiť k záveru, ktorý by sa dal nazvať vďaka poslednej polhodine absolútnym zúfalstvom. Skúste sa do Harperovej situácie vcítiť a zistíte, že niekedy je možno lepšie nestrkať hlavu do piesku a užívať si radšej bezstarostnú nevedomosť. Napríklad s takou Janet Leigh. Lenže to by bolo proti Harperovej prirodzenosti. Podobné filmy z rovnakého obdobia: Bez okolkov, Lúčenie s Lennoxom. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dvě pozitiva: technicolorová paráda v prostředí jižní Kalifornie a pak Paul Newman (docela mě mrzí, že se těsně minul s érou klasických noirů) se sobě vlastní kombinací lehkosti a frajerskýho charisma. Zbytek, tedy krimi děj a případ uneseného boháče, se bohužel zadrhává, nebaví, je nešikovně zamotaný a místy až vyloženě stupidní. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Vzkříšení detektivních filmů v polovině šedesátých let. Lew Harper, jako soukromý detektiv, řešící zamotaný případ únosu a vraždy. Co chvilku mi film připomínal staré Columbovky, poté zase Jamese Bonda a pak zase Hitchcocka. Prostě takový správný mix ze staré školy. Co mě na snímku nejvíce zaujalo, kromě výborného Newmana - je pěkná, pasující hudba. Pro mnoho herců by byl tento film jedním z jejich vrcholů, ale v bohaté a nabité filmografii Paula Newmana se jedná pouze o lepší průměr. Určitě ale stojí za to, tento počin vidět. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná kriminálka s mým oblíbencem Paulem Newman, kterému role drsňáckého detektiva padla jak ulitá. I když je tento snímek považován za klasiku svého žánru, tak po více jak 40 letech už Harper ztratil něco ze svého kouzla a atmosféry. Co zaslouží pochvalu je příběh, který je napsán velmi kvalitně (zamotaně :)) a do poslední chvíle vlastně nevíte, kdo je onen únosce. Za zkouknutí to rozhodně stojí, ale podruhé už bych to asi vidět nemusel, horší čtyři hvězdičky...... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že bych na rok 1966 nečekal tak krásně cynickej film, za což hodně může i samotný český dabing, který je na, v podstatě, nadpozemské úrovni. Na druhou stranu beru, že kde se v té době ochomejtal Paul Newman, tam se nebylo čeho bát. On byl prostě zárukou všeho dobrého, co Amerika v té době natáčela. I tady je jeho postava fantastická. Sype hlášky kudy chodí, stejně tak ale dostává i po držce. Je to takovej ten typ frajera, který Vám nedá do držky, ale zato má naprosto úžasně nevymáchanou držku, že stihne pourážet i plastové sedátko na hajzlu. Škoda, že film je tak strašně o ničem. Vlastně se jedná o kriminálku, která má v hlavní roli mrtvolu a vyšetřovatele, kterým je právě Paul Newman. Během sledování ale zjistíte, že Vám je celý příběh naprosto ukradenej. V hlavní roli je vyšetřovatel, který si celý film uzurpoval s přehledem pro sebe. A mně to teda vůbec nevadilo. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)
  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)

Reklama

Reklama