Reklama

Reklama

Reggie Dunlop je hrajícím trenérem týmu Náčelníků z Charlestownu z nižší hokejové ligy. Jeho hokejová kariéra se pomalu blíží ke svému konci a jeho tým na ledě kráčí od porážky k porážce, proto kolují zvěsti o jeho definitivním zániku. Reggie k tomu všemu ještě musí čelit porážce i ve svém osobním životě, protože se mu hroutí manželství. Když se dozví, že řeči o zániku Náčelníků jsou pravdivé kvůli zrušení továrny ve městě, rozhodne se existenci svého týmu zachránit. Rozšíří falešnou zprávu o prodeji Náčelníků floridské důchodové společnosti a snaží se změnit názor jejich utajovaného hokejového sponzora tím, že přitáhne pozornost diváků ve městě. Toho se mu podaří docílit díky nové koncepci, která spočívá v brutální hře a nespočtu šarvátek. Jeho tým vyniká v provokacích, bitkách a tvrdosti. Podceňované mužstvo začíná překvapivě vítězit, ale zároveň drží v lize rekordní počet trestných minut. Návštěvnost se sice podaří zčtyřnásobit, nicméně osud hokejových Náčelníků stále visí na vlásku… Americký snímek Nakládačka patří mezi populární komedie ze sportovního prostředí a v roce 1977 ho natočil slavný režisér George Roy Hill, držitel Oscara za slavný snímek Podraz. V hlavní roli temperamentního trenéra Reggieho vyniká Paul Newman, který se zde představí ve své poněkud drsnější podobě. Snímek je totiž založený na velmi černém a drsném humoru, který zábavně reflektuje prostředí nižších soutěží zámořského hokeje. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nižší zámořské soutěže jsou pořád ještě pěknou divočinou, ale s dobou, kdy si Flyers doslova vyválčili svoje Stanley Cupy se to určitě nedá srovnávat. Ona to je sice komedie, ale veskrze je to přesný obrázek box-hokeje 70tých let. Film bych rozdělil na dvě poloviny. V té první se zase nic moc neděje. Je tu provinční klub plácající se na chvostu tabulky a trenér a hráč v jedné osobě, který přemýšlí, jak z té bídy vybruslit. Tuhle část táhne Paul Newman a vydařené zápasové sekvence, ale jinak nic, co by člověka nadzvedlo. Ale pak přijde nástup Hanson Brothers, tří retardů se silnými dioptriemi, a na ledě se to začne mydlit. Lítaj pěsti, krev teče proudem, hokejky se zabodávají do všech možných i nemožných částí lidského těla a ochozy šílí. Do toho spousta vynikajícíh hlášek i nezapomenutelných scének. Přesně tohle dělá Slap Shot kultovním filmem. Škoda, že to tvůrci nedokázali dotáhnout až do konce. Ten je názornou ukázkou toho, jak se to dá taky pěkně posrat. Ale i tak jsem se bavil královsky a vsadil bych boty na to, že z Newmana za celou jeho kariéru nevyšlo tolik nadávek a vulgarismů, jako tady. 85% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Film, po jehož natočení P.Newmanovi údajně zhrubl slovník, byl původně zamýšlen jako dokument o jednom třetiligovém hokejovém mančaftu, v němž hrál bratr scénáristky. Výsledkem je slapsticková komedie se satirickými prvky (každý zápas se zvrhne v neuvěřitelnou bitku a fandové šílí při pohledu na krev), přičemž k mým nejoblíbenějším momentům patří varhaník trefený pukem a elegantní "proplesknutí" kompletní soupeřovy střídačky. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

George Roy Hill a Paul Newman znělo jako sázka na jistotu, ale tahle střela mířila hodně mimo. Jako komedie je to občas sranda, jako film spíše celkem o ničem. Dvě hodiny motání se od ničeho k ničemu, pár povrchních vztahů. Newman nemá co hrát a v 52 letech je na hokejistu příšerně starej. Ocenit se dá jen, že Hill jako jeden z mála režisérů v roce 1977 zařadil dobové hity. Titulní Right Back Where We Started From od Maxine Nightingale, dále třeba hity od Eltona Johna, Leo Sayera či Fleetwood Mac. Jako první slavnější film o hokeji je to skoro na odpad a popravdě mě to uráží. Já hokej miluju, málo co ve mě zvedlo tolik emocí jako Nagano či první titul Komety... a tady sledujeme bandu kašparů, co umí úplný hovno, tak začnou prasit. Ale jak! Hromadné bitky, útoky na střídačku, trefený moderátor, sražený rozhodčí, dokonce útok na diváky. V které době a lize by tohle bylo možné? S touhle hrou by půlka týmu byla ve špitále a druhá půlka měla doživotní zákaz. Zkrátka antisportovní film, který mě jako fandu hokeje úplně znechutil, 2* jen za dílčí filmařské věci. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Hokejovej mač alias Posvíceňská tancovačka, když všichni přeberou, příšerně voháklej Newman říká ženám! věty typu: "Z vašeho syna se stává buzna, jestli si nenajdete chlapa, brzo bude mít labakana v puse" (šarmantní klaďas je to), s čistým hokejem to dotáhnete jedině na dlažbu (či do lazaretu, když se zvetíte nečekaně), ženský Chiefs "hrdinů" se nalejvaj chlastem ještě líp než oni, do toho zní melodická vypalovačka Right back where we started from a na konci nás čeká happyend. Vtipná antracitová komedie v obhroublý slupce, ač když filmu dáte šanci a oloupete ji...vykoukne na vás obhroublý jádro - ale mile. Nevybroušenej diamant o lásce ;-), jak jináč. Hráč: "Právě jsem dal gól ty šmejde!" Trenér: "Nechtěj po tobě góly, chtěj krev, ty posero!!" Dodatek: Viděla jsem to i česky a polovina dialogů je přeložená významově úplně nebo značně jinak a třetina vtipů je v háji :-(. Tady jedině origoš. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je opravdu nakládačka. Hlavně od chvíle, kdy se do hry poprvé zapojej bratři Hansonové, jsem se skvěle bavil. O násilí, brutalitu, krev a černej humor rozhodně neni nouze. Jenže zábava moc dlouho nevydrží. Ve druhý polovině se začnou najednou řešit manželský vztahy a hlavně se kecá a moralizuje. Pak se odehraje ještě jedna hromadná bitka během zápasu a následuje podivný rozuzlení a happy end. Hodně nevyrovnanej film. Ale za vidění to stálo. Už jen kvůli tomu, že Paul Newman tady dostal opravdu hodně netradiční roli. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu se Chiefs rozhodli přilákat fanoušky do arény i sloganem "Agresivní hokej se vrací do města". Asi o dva roky po premiéře filmu se v Detroitu rozhodli před sezónou toto heslo převzít jako self-promo místní Red Wings. (MarekT)
  • Steve Carlson (Steve Hanson) byl z trojice nejblíže vrcholu, odehrál pět sezon ve WHA za Minnesotu, New England a Edmonton (tj. po boku Gordieho Howea i Wayna Gretzkého) a jednu v NHL za Los Angeles Kings. (MarekT)
  • Nick Nolte loboval za to, aby dostal roli Neda Bradena. Neměl ovšem dostatek času na to, aby se stihl naučit bruslit. (Mol)

Reklama

Reklama