Reklama

Reklama

Farscape

(seriál)
  • Austrálie Farscape
Austrálie / USA, (1999–2003), 68 h 53 min (Minutáž: 46–51 min)

Hrají:

Ben Browder, Claudia Black, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Virginia Hey, Lani John Tupu, Wayne Pygram, Jonathan Hardy (vypravěč), Lani John Tupu (vypravěč) (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(88)

Obsahy(1)

Projekt Farscape právě vstupuje do své poslední fáze, hlavní zodpovědnost teď leží na pilotu raketoplánu Johnu Crichtonovi. Během letu se však stane něco naprosto nečekaného, před raketoplánem se otevře červí díra a Crichton i s lodí se ocitá v neznámé části vesmíru. Neznámé, ale obydlené.

Jeho přílet je velmi dramatický. V jednu chvíli se objeví a v druhé už je účastníkem srážky s jinou kosmickou lodí. Tento kosmický člun v zápětí exploduje. Na jeho palubě umírá bratr jistého Craise, kapitána dobře vyzbrojené armádní lodi. Kapitána mstivého, krutého a nemilosrdného. Crichtonovým útočištěm se zatím stává Moa, obří živočich, který je používán jako kosmická loď. Na její palubě se musí naučit koexistovat s netradiční posádkou, uprchlými trestanci: Ka D'Argem, hrdým a vznětlivým bojovníkem, Pau Zoto Zhaan, rozjímavou kněžkou; Rygelem, údajně vládcem nad 600 miliardami podaných, v reálu pak nenažranou, zbabělou a línou malou potvorou a nakonec Pilotem, bytostí srostlou s lodí, kterou ovládá. Posádku časem doplní ještě militaristicky uvažující Aeryn Sun. Všichni se stávají štvanci a obzvlášť John. Nejen touha po pomstě žene jeho pronásledovatele. Technologie červích děr je totiž neznámá i zde a všichni chápou, že kdo jí první získá, bude mít obrovskou moc, bohatství či slávu. A Crichton je jediné vodítko k jejímu ovládnutí.

Tento seriál se tematicky v mnohém podobá STAR TREKu, nicméně je tu pár zásadních rozdílů. Odehrává se v mnohem temnějším prostředí, neboť nikde blízko není žádná "Federace". Posádka jsou psanci na útěku, kteří jdou z průšvihu do průšvihu a většinu času jim jde o pouhé přežití. Farscape se také v mnoha okamžicích bere dosti nevážně, je laděn komediálněji než STAR TREK. Seriál má celkem 4 série po 22 dílech, místo páté série byl natočen dvoudílný film MÍROVÁ OPERACE (PEACEKEEPER WARS). (Subjektiv)

(více)

Recenze (109)

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Seriál dvou tváří. Nebýt mizerné první a částečně druhé série, jednalo by se o jeden z uhelných kamenů sci-fi tvorby. Třetí a čtvrtá série jsou totiž doslova přecpány fantastickými episodami, které si v ničem nezadají s naprostými vrcholy sci-fi žánru. Věčná škoda, že tvůrci nedokázali udržet větší konzistenci. I tak se ale jedná o genialitu pod cheesy obalem. Nejoblíbenější postavy: John Crichton, Aeryn Sun, Scorpius, 1. Série: 70%, 2. Série: 70%, 3. Série: 95%, 4. Série: 95%, ()

klerik 

všechny recenze uživatele

1 séria Po BSG, FIREFLY a BABYLONE 5 sa objavilo ešte jedno SF, ktoré ma zaujalo. Farscape je zaujímavý, lebo je iný. Zaujímavé postavy, ktoré postupne odhaľujú svoje vnútro, super triky. Problémy sa riešia +/- diplomaticky aj keď ani o akciu nie je núdza. Seriál, ktorý má myšlienku, dobrých hercov, humor a veľmi dobrú atmosféru... ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepsich sci-fi serialu. Vynika hlavne pribehem, kdy hlavne v prvnich dvou radach na sebe jednotlivy dily nijak zvlast nenavazujou, ale zaroven se celym serialem tahne linie o cervich dirach a valce. Taky zpracovani je dost originalni, vetsinou se to bere s humorem, ale zase to neni zadna parodie, to vse hlavne diky hlavnim hrdinum, coz je banda odpadliku, veznu a magoru, ktera se jen snazi prezit. Ale zaroven to jsou neskutecny sympataci, i kdyz nektery si oblibit trva trochu dil. A tomu vsemu vevodi Ben Browder v hlavni roli, kterej vetsinu situaci resi nehoraznym hlaskovanim a chovanim se jako magor. Plus jsou vsechny postavy naprosto perfektne zahrany. Pak tu mame triky, ktery se kazdou serii zlepsujou a az skutecne na par drobnosti k nim nemam jedinou vytku, stejne tak masky jsou hodne povedeny a urcite museli dat praci, jelikoz skoro v kazdym dile je nejaka nova rasa. To je taky dalsi plus serialu, velika variabilita prostredi a postav. Dalsi plus je, ze ackoliv se postavy snazi vetsinou situaci resit nejdriv diplomaticky, vetsinou to skonci nakou nehoraznou rezbou, kdy nepratele chcipaj po desitkach a hlavni hrdinove jsou schonpy vzit do kazdy ruky laserovej kanon a vystrilet pulku planety. Ale zase to neni nejaka bezducha akce, ale stejne jako celej serial dobre promyslena. Vadily mi v podstate jen dve veci. Ze z 99% postav, ktery posadka potka, se vyklubou parchanti, takze je cloveku dopredu jasny, jak se asi bude dej vyvijet a druha vec, ktera se ale zacala projevovat az koncem treti serie, kdy na sebe jednotlivy dily celkem dost navazovaly, ze to je obcas zmatene, jeden dil nejak skonci, v dalsim se primo navaze, ale najednou tu jsou novy veci a clovek je do toho mrsknutej a orientuj se. Navic nektere dily uz precejen byly trochu moc a prekrocily tu hranici mezi humorem, akci, drama a romantikou a byly to naprosty silenosti. Celkove se i pres tech par vytek jedna fakt o perfektni, vysoce zabavnej serial, kdy se v kazdym dile neco deje, neni nouze o akci ani velky city, s paradnim pribehem, paradnima hercema, paradni hudbou a hodne slusnejma trikama. ()

MishKonn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších (pravděpodobně nejlepší) sci-fi příběhů, s jedním z nejpřehlíženějších famózních herců v hlavní roli. Ben Browder opravdu ukazuje, jak se hraje. A ostatní herci nejsou opodál, i když je většina z nich nerozeznatelných pod nánosem make-upu. Chápu časté výtky, že masky vypadají směšně, a opravdu, ony vypadají. Na prvních dvou sériích je zkrátka znatelný mizivý rozpočet seriálu, který ale plně nahrazují perfektní příběhy snad ve všech dílech (osobně si pamatuju jeden slabý díl za 4. série). Navíc se od třetí série již astronomicky zvyšuje kvalita masek i vizuálních efektů a vynikající závěrečný film už vypadá jako komornější Star Wars. Kvality FarScape jsou pro mou osobu jistotou už jen z toho důvodu, že se nestává každý den, aby mě film/seriál po svém skončení dojal k slzám, a - to podotýkám - slzám štěstěny dámy a pánové, ne kvůli úmrtí jedné z postav. P.S. Přesun ústřední dvojice do Stargate SG-1 byl od jejích tvůrců vážně dokonalý tah, jen je z hlediska jejich úžasné chemie škoda, že tam se Claudia má k jiné postavě:) ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Chápu nízké hodnocení od některých uživatelů. Tenhle seriál se tak liší ode všech seriálů, že nesedne každému. Není to tlupa klaďasů, kteří jsou bezchybní a zachraňují každý den galaxii, ale není to ani vyložená banda antihrdinů, kterým by nezáleželo na ničem. Je to zkrátka postupně vybudovaný děj, v kterém naprosto neznámé bytosti hledají společnou řeč na lodi, na které musí proti své vůli zůstat. Vztahy a postavy jsou tu výjimečné, žádná postava není kladná či záporná. Ben Browder je v roli Johna Crichtona skvělý, jeho hlášky, narážky a šílené chování, kterým se brání proti zešílení (což se mu ne vždycky daří), dávají seriálu humor, ale na druhou stranu podtrhují vážnost a bezvýchodnost jeho situace. Pak jsou tu ostatní, neméně zajímavé postavy, realistické loutky, jako Rygel a Pilot, kteří už po druhé epizodě působí jako živí a divák se o ně bojí stejně jako o ty živé. Rygel je jednou z nejlepších a nejméně jednoznačnou postavou v jakémkoliv seriálu. A přitom je to jen jezdící loutka. Každý tu má svůj příběh, svou minulost, a přesto se o sebe vzájemně starají, někdy se podrazí, někdy se zamilují, ale všechno se to odehrává v chladném, a přesto domovsky zabydleném prostředí živé vesmírné lodě, o kterou se může divák strachovat stejně jako o jakoukoliv jinou postavu. Zpočátku levně působící australské exteriéry Farscape hodně pomáhají a dost ho to odlišuje od ostatních a dává tomu zvláštní, "levný" nádech, který ale není vůbec na škodu, protože se to přece má odehrávat v neznámé části vesmíru, ne? ;-) ()

Galerie (592)

Zajímavosti (15)

  • John Crichton (Ben Browder) byl jedinou postavou, která se objevila ve všech 88 epizodách. (PanCitron)
  • Manželkou Bena Browdera je britská herečka Francesca Buller, která si zahrála ve všech čtyřech řadách některou z epizodních postav. V první sérii to byla postava M'Lee, ve druhé služebná ro-NA, ve třetí sérii to byla Raxil a ve čtvrté Ministryně Akhna. (Roby)
  • Crichton volal Scorpiasov klon, ktorý mal vo svojej hlave, Harvey. Bolo to podľa neviditeľného králika z rovnomenného filmu. O mene rozhodli fanúšikovia (Ross79)

Reklama

Reklama