Reklama

Reklama

Farscape

(seriál)
  • Austrálie Farscape
Austrálie / USA, (1999–2003), 68 h 53 min (Minutáž: 46–51 min)

Hrají:

Ben Browder, Claudia Black, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Virginia Hey, Lani John Tupu, Wayne Pygram, Jonathan Hardy (vypravěč), Lani John Tupu (vypravěč) (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(88)

Obsahy(1)

Projekt Farscape právě vstupuje do své poslední fáze, hlavní zodpovědnost teď leží na pilotu raketoplánu Johnu Crichtonovi. Během letu se však stane něco naprosto nečekaného, před raketoplánem se otevře červí díra a Crichton i s lodí se ocitá v neznámé části vesmíru. Neznámé, ale obydlené.

Jeho přílet je velmi dramatický. V jednu chvíli se objeví a v druhé už je účastníkem srážky s jinou kosmickou lodí. Tento kosmický člun v zápětí exploduje. Na jeho palubě umírá bratr jistého Craise, kapitána dobře vyzbrojené armádní lodi. Kapitána mstivého, krutého a nemilosrdného. Crichtonovým útočištěm se zatím stává Moa, obří živočich, který je používán jako kosmická loď. Na její palubě se musí naučit koexistovat s netradiční posádkou, uprchlými trestanci: Ka D'Argem, hrdým a vznětlivým bojovníkem, Pau Zoto Zhaan, rozjímavou kněžkou; Rygelem, údajně vládcem nad 600 miliardami podaných, v reálu pak nenažranou, zbabělou a línou malou potvorou a nakonec Pilotem, bytostí srostlou s lodí, kterou ovládá. Posádku časem doplní ještě militaristicky uvažující Aeryn Sun. Všichni se stávají štvanci a obzvlášť John. Nejen touha po pomstě žene jeho pronásledovatele. Technologie červích děr je totiž neznámá i zde a všichni chápou, že kdo jí první získá, bude mít obrovskou moc, bohatství či slávu. A Crichton je jediné vodítko k jejímu ovládnutí.

Tento seriál se tematicky v mnohém podobá STAR TREKu, nicméně je tu pár zásadních rozdílů. Odehrává se v mnohem temnějším prostředí, neboť nikde blízko není žádná "Federace". Posádka jsou psanci na útěku, kteří jdou z průšvihu do průšvihu a většinu času jim jde o pouhé přežití. Farscape se také v mnoha okamžicích bere dosti nevážně, je laděn komediálněji než STAR TREK. Seriál má celkem 4 série po 22 dílech, místo páté série byl natočen dvoudílný film MÍROVÁ OPERACE (PEACEKEEPER WARS). (Subjektiv)

(více)

Recenze (109)

Unnamed 

všechny recenze uživatele

Když jsem se díval na první díl, myslel jsem si, že mě trefí. Otřesné masky, směšně vypadající mimozemštani a béčkovost čišící z každé scény. Jak jsem tak ale pokračoval dál, na všechno výše zmíněné se dalo zvyknout (až teda na Rygela, který vypadal pořád stejně otřesně), hlavním důvodem byly nápady. Neříkám, že byly všechny díly kvalitní, ale těch několik nápadů, které obsahovaly byly poměrně dost dobré - na seriál tohoto typu až překvapivě. Prozatím mám zhlédnutou první sérii, na další naskočím, až bude více času, protože vím, jakmile kteroukoliv z nich rozdívám, nebudu mít klid, dokud ji také nedokončím. 4* ()

Grizzly 

všechny recenze uživatele

Prvni dojem hodne rozpacity. Nastesti jsem vytrval, zacal si vychutnavat atmosferu a ocenovat napadite vychytavky Farscape sveta. Jsem moc rad, protoze kdo zvladne nemastny neslany zacatek tak dostane jeden z nejlepsich a nejpromakanejsich scifi serialu co znam. Ruznorodost a design postav a vyhrocenost pribehu spolu s humorem tvori dokonaly mix. Navic dve hlavni postavy jsou zaroven hrdinove SG-1 ;) ()

Reklama

MartX 

všechny recenze uživatele

Farscape, toto jméno budu mít ještě dlouho v hlavě, jeden z nejlepších sci-fi seriálů co jsem kdy viděl. Ano, jak v každém seriálu byli slabší díly, ale i díly poutavý. Nemůžu říct, že by se děj v těch čtyřech sezónách nějak stereotypně opakoval, jako třeba u SGC. Když to budu hodnotit ze stránky efektů, jde o šedý průměr. Nenadchnou, ale také neurazí. Nejslabší místo jsou asi kostýmy. Abych řekl pravdu, vůbec mi nevadili, že nebyli dokonalé. Charaktery, jsou zajímavé. Sice je tu klasické americké love story, které naštěstí není tak moc řešené a i ono nabídne občas zajímavé a komické situace. Vše se točí kolem hlavní postavy Johna Crichtona („My name is John Crichton. I am astronaut…“ tak tuto větu si u něj vždy vybavíte.) který se při nevydařeném pokusu dostane do jiné galaxie. Sotva tam je člověk pět vteřin a už udělá problémy. Časem se seznámí se všemi hlavní postavami, které nás budou provázet až na pár výjimek celým seriálem. Ačkoliv je John asi klíčová postava, oblíbil jsem si jiné, jako například Ka D´Arga či dominára Rygela XVI. Dokonce i záporáci mi byli sympatičtí, třeba takový Scorpius/Harvey. Je to asi u jiných seriálu, kde si najdete své oblíbené postavy, ale i ty neoblíbené. 1.season – Díky několika prvním dílům mě tento seriál zaujal natolik, že jsem byl schopný ho shlédnout celý. Dá se říct, že celá první sezóna překvapuje. 2., 3.season Byli slabší, ale pořád tam bylo něco, co mě drželo u jeho sledování. Od půlky třetí řady, se díly zlepšovaly jak v napětí, tak i v nápadech. 4.season – Označuji ji jako vrchol celého seriál, nenašel jsem tam díl, co by mne nudil. Film – Tento seriál má jako dokončení příběhu téměř tři hodinový film, ve kterém se vše rozplétá, ačkoliv i zde najdeme zvraty. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Seriál dvou tváří. Nebýt mizerné první a částečně druhé série, jednalo by se o jeden z uhelných kamenů sci-fi tvorby. Třetí a čtvrtá série jsou totiž doslova přecpány fantastickými episodami, které si v ničem nezadají s naprostými vrcholy sci-fi žánru. Věčná škoda, že tvůrci nedokázali udržet větší konzistenci. I tak se ale jedná o genialitu pod cheesy obalem. Nejoblíbenější postavy: John Crichton, Aeryn Sun, Scorpius, 1. Série: 70%, 2. Série: 70%, 3. Série: 95%, 4. Série: 95%, ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když jsou některé masky vyloženě debilní a děj je někdy více než k smrti nudný a povětšinou se vše odehrává jen ve dvou lokacích a nějaké poutavější akce se dočkáme až na závěr série a jednotlivé díly na sebe moc nenavazují, hlavně při první a druhé sérii, je to sem tam vtipné i napínavé. Za nevyváženost jen tři *. P.S. Ta úvodní znělka je příšerná. ()

Galerie (592)

Zajímavosti (15)

  • Rodina Bena Browdera se během jejich působení v Austrálii s rodinou Claudie Black často navštěvovaly, čímž se z Bena a Claudie stali opravdoví přátelé i v soukromém životě, kterými jsou dodnes. (Roby)
  • Crichtonovu prezývku pre Chianu "Pip" vymyslel Ben Browder. Volal tak totiž aj herečku, ktorá Chianu hrala (Gigi Edgley). (Ross79)
  • Uvažovalo se, že bude mít postava Scorpiuse (Wayne Pygram) dlouhé bílé vlasy. (Roby)

Reklama

Reklama