Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

Historik 

všechny recenze uživatele

Gratuluji Polákům. Jednak k tomu, že mají o čem (nebo podle čeho) točit tyhle nádherné historické filmy, jednak k tomu, že je pak skutečně dobře natočí. Já jsem byl tak vyhladovělý po podobném filmu, že jsem Starou báj jenom hltal. Možná to není úplně stoprocentní, ale já v tomto případě rád půl hvězdičky přidám. A protestuji proti českému distribučnímu názvu, který je zcela mimo. Proč to nešlo nechat pod původním názvem? ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Famózní distribuční název. Staré pověsti polské se zřejmě vyprávěly Vikingům před spaním. Film líčí nástup Piastovců k moci vyřazením knížete Popiela, který vládl rukou neméně krutou jako všechna knížata té doby. Ale protože kroniky píší vítězové, Popiel byl poražen, byl samozřejmě ten nejhorší. Piast byl charakter a navíc chytřejší. A tak vyhrál. Navíc mu tehdy byla nakloněni i slovanští kněží, kteří jako všici kněží viděli kontinuitu a záštitu v silném panovníkovi. A tak za tímto příběhem Poláci neskrývají vliv kněží již tehdy a neopomenou zmínit, že vnuk Zemovíta Piasta přijal křesťanství a zajistil tím všem Polákům život věčný. Amen. Kéž bychom my Češi dokázali alespoň na stejné úrovni odvyprávět našeho oráče, Libuši, Horymíra, Bivoje a Luckou válku.....80% ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Před dávnými a dávnými časy, než v zemi Polonů svrhli staré bohy a zavedli víru v Jezu Krista…. NENÍ HODEN BÝT U MOCI TEN, KDO TÉTO MOCI ZNEUŽÍVÁ! Part I Plné intrik, smrti i charisma (Zebrowski, Oldbrychski) a počátek lásky, jenž může přivolat hněv bohů. Part II S duchy a bohy nikdo bojovat nechce. Tato střední pasáž mě tolik nenadchla, ale 45 minut v životě lidském… Bitvy se nevedou po stovkách, ale desítkách mužů, což však nevadí. V Zaklínači je to podobné a tato mini série je vedená v podobném duchu. Part III Nevyzpytatelné jsou cesty bohů! Zrada, láska a parta kreténů, která pod moudrým vedením dokáže zvítězit. Zlehčuji: musí mít mezi sebou hrdinu! Dojde i na Vikingy, kteří dokáží umřít jako bojovníci! Ne, vážně se mi to líbilo! Skromný snímek, kamera ale bez problémů ukáže vše podstatné a vyprávění je to zajímavé. Pokud vás Zaklínač zaujal, není třeba se báje, kde panoval krutý Popiel, jehož sežraly myši bát. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

Scar 

všechny recenze uživatele

Uff! Ide skutočne o rozporuplný film. Ak niekto nieje fanúšikom skutočnej histórie, zrejme si bude musieť odčítať jednu, alebo dve hviezdičky z môjho hodnotenia. Ak je však fajnšmeker čo sa týka slovanských tradícií, príde si na svoje. Film veľmi pekne stvárňuje skutočný život starých Slovanov, ich mytológiu, oslavy, pohreb, i magické obrady. Skvelé dobové kostýmy (za ktoré dostali aj cenu) a pekný príbeh. Krásne exteriéry, pekné slovanské ženy a strach naháňajúce vikingské mohutné postavy a hlasy. To málo čo mi zabránilo dať aj tú piatu hviezdičku sú dosť chabé herecké výkony bojujúcich "komparzistov" a počítačové efkety. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná legenda o prvých Piastovcoch. Nie sú tu síce žiadne ohromujúce bitky ani iné megalomanské prvky a vizuálne efekty niekedy donútia privrieť oči, ale výprava a všetko okolo bolo fantastické. Na dôvažok aj skvele zahraté a so sympatickými hercami. Stačilo už len nechať sa unášať pekným príbehom o láske, neoblomnosti, šikovnosti, ale aj chamtivosti, tyranii a zrade... Jednoducho dôstojné spracovanie prvých stránok z Gallus Anonyma. 75/100 ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama