Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Famózní distribuční název. Staré pověsti polské se zřejmě vyprávěly Vikingům před spaním. Film líčí nástup Piastovců k moci vyřazením knížete Popiela, který vládl rukou neméně krutou jako všechna knížata té doby. Ale protože kroniky píší vítězové, Popiel byl poražen, byl samozřejmě ten nejhorší. Piast byl charakter a navíc chytřejší. A tak vyhrál. Navíc mu tehdy byla nakloněni i slovanští kněží, kteří jako všici kněží viděli kontinuitu a záštitu v silném panovníkovi. A tak za tímto příběhem Poláci neskrývají vliv kněží již tehdy a neopomenou zmínit, že vnuk Zemovíta Piasta přijal křesťanství a zajistil tím všem Polákům život věčný. Amen. Kéž bychom my Češi dokázali alespoň na stejné úrovni odvyprávět našeho oráče, Libuši, Horymíra, Bivoje a Luckou válku.....80% ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jo když spojíte věrně provedené slovanské prostředí, nááádhernou hudbu od Debskiho a k tomu lákavý příběh, nemůžete minout cíl. Staré báje vikingů (kterej kokot vymyslel tenhle název???) jsou parádní historický kousek, na který nejsme takřka zvyklí. Věrně zachycená slovanská látka, to je to, čím nás dnes filmaři skutečně často nekrmí. Žádní hrdinové á la Russel Crowe, žádná nabubřelá akce, ale poctivý TV seriál, který se mně osobně velmi líbil. Bohužel, co se skutečně nepovedlo, jsou digitální triky. A jakkoli snímek působil až naturalisticky, konec je ve stylu klasických pohádek, což mi opět tak trochu vadilo. Ale chtě nechtě, všechny ty chybičky na kráse odpouštím, protože takový film nevidím každý den. Výtečná hudba opět pochází od Krzesimira Debskiho, nádherné kostýmy + (souhlas s výše uvedeným příspěvkem) nádherné slovanské dívky. To je vážně radost pohledět, kam se hrabou emerické celebrity (Angelina Jolie ať se jde zahrabat). Pro polské historické filmy mám vážně slabost...možná i svým "pravěkým" založením. Vidět Bogdana Stupku v tak krásně odporné roli je zážitek...a k tomu "po medu sladká" prsa Katarzyny Bujakiewicz, no tak o tom bez diskuze, vážení! ()

Reklama

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Slaboučká televizní pohádka pro náctileté, která vznikem dva roky po prvním LOTR působí jako chudý příbuzný - respektive nejchudší z chudých.  A to i kdybychom srovnávali s o 50 let starší Vávrovou trilogií. Černobílé charaktery postav i jejich hloupoučké jednání a dialogy, působí tak nehorázně naivně, že jsem měl co dělat abych dokoukal. První obléhání hradiště sedláky, působí tak idiotsky až je totálně směšné, stejně jako pozdější pád věže. Je to celé tak amatérské, že se to nedá vůbec brát vážně. Asi podobně jako idiotská série o kanibalech - jen hozená do historických kulis předkřesťanského Polska. Překvapuje mě zdejší vysoké hodnocení. Víc než jednu hvězdu si tenhle upocený počin bohužel nezaslouží. Vikingský název je samozřejmě přeložen zcela mimo mísu, to musí vidět dle originálu i kdokoliv kdo nerozumí polsky ani zblo. A poněvadž je nemožné sehnat jinou verzi než se zpackaným nováckým dabingem, tak to bylo vskutku čiré utrpení. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Tak vida, protože jsem se zamilovala do Zaklínače a tímpádem do Michala Zebrowského, tak se ještě něco dozvím o starých dějinách Poláků:)) Tedy Poláků, ne Vikingů, jak se praví v debilním českém názvu. Film je super, příběh super, herci taky (o Zebrowském asi ani netřeba pět chvály), hudba, kamera, prostě velká paráda! ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Gratuluji Polákům. Jednak k tomu, že mají o čem (nebo podle čeho) točit tyhle nádherné historické filmy, jednak k tomu, že je pak skutečně dobře natočí. Já jsem byl tak vyhladovělý po podobném filmu, že jsem Starou báj jenom hltal. Možná to není úplně stoprocentní, ale já v tomto případě rád půl hvězdičky přidám. A protestuji proti českému distribučnímu názvu, který je zcela mimo. Proč to nešlo nechat pod původním názvem? ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno